Utorak, 17.05.2011.

14:03

Ima li kraja Novakovoj seriji?

Izvor: B92

Ima li kraja Novakovoj seriji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Neutron

pre 12 godina

Ima kraja. To ce desiti kada jednog dana izadje na teren, sa svim nanizanim pobedama i titulama iza njega, vec konsolidovan na prvom mestu ATP rankinga, stavi torbu sa opremom na klupu, pocne da se zagreva pred ko zna koji mec pred ko zna kojim protivnikom i tu ce odjednom ukapirati da mu je vec dojadilo ovo ludilo, da hoce da ode kuci i izgubice mec, potpuno indisponiran. Naravno, njegova vladavina ce da traje jos godinama nakon toga i jedino sto ce ga stvarno motivisati ce biti Grand Slam titule, kojih ce da naredja ko zna koliko na nase opstenarodno veselje.

Aleksandra K.

pre 12 godina

Ma kakav Karlovic, Nadal i Federer!! Novak je tu gde jeste zahvaljujuci sopstvenoj formi i borbenosti. Navijam svim srcem i zelim mu jos mnooogo pobeda u nizu. Serija se nastavlja....
Cime li smo ga zasluzili, nemam pojma, ali je najbolji ambasador Srbije. Nole, volim teee!

Goran

pre 12 godina

Новак ће ако овако настави моћи да отвори своју тениску академију на којој ће својим конкурентима држати часове на тему: " Како савладати непобедивог Ђоковића".

Munja

pre 12 godina

Možda se nećete složiti sa mnom, ali ja mislim da je Novak mečom u polufinalu Rima uhvatio Mareja za ruku i poveo ga sa sobom! Svako sledeće polufinale do koga Marej dođe biće najteži meč za Novaka na turniru. I verujem da će za najviše godinu dana upravo Marej biti na drugom mestu i da će njihovo rivalstvo da obeleži naredne godine. Čisto posmatrajući igru...

marko

pre 12 godina

Novak je popravio mnogo toga u svojoj igri.Preciznost njegovih udaraca mu mnogo daje na samopouzdanju.Kondiciono je odlicno spremljen.Kada bi imao vecu jacinu(ne preciznost) servisa, meceve bi jos brze zavrsavao.Iz aviona se vidi da ima najbolji retern na svetu.

Inspector Bloch

pre 12 godina

Zahvalan sam @aussie.18 maj 2011 15:27, na postu..jer otvara jos jednu priliku, meni bar da dalje mislim;

Cudno je naravno da se kao Novakovi konkurenti na RG, navode RF i RN, za drugog jos i nekako ali RF? A, bez da se spomene Soderling koji je zadnje dve godine bio finalist? U tom delu, dajem za puno pravo @ja, koji stalno upozorava na Soderlinga! No, na stranu, mislim da bismo bar MI sada morali polako da se oslobadamo 'naucenih stereotipa';
Lako nije, delom sam to pokusao da objasnim u proslom postu ali hajde da zajedno mislimo!

Krenimo od clanka B.Dezulica (10.mart, obuhvacen pod 'tema')gde on ATP deli na 'privatni ATP Tour'RF i RN i 'teniski Intertoto Kup' ostalih iza Novaka- Novak je cetiri godine fungirao kao sveza izmedu ta dva sveta; i po Borisu ( clanak posle interkontinetalnog Slema)..se Novak preko nocu 'usunjao'u taj privatni svet Rafe i Rodzera; MOZDA je to tako ONDA izgledalo, mislim u martu(?!),no danas stvari stoje radikalno drugacije: Novak je njihov 'privatni ATP'
razbio u sitne delice! NEMA ga vise! Momak bez ikakvog kraljevstva, stao odigrao..i RAZBIO! ( jos jedna a priori razlika sa Makom- ovaj je 4 godine, pre svog niza, bio neprikosloven- niz- ko- niz-koji-se-i-ocekuje!)Jednu stvar moramo/te razumeti- CEO zapadni sistem se zasniva na proceni-sigurnosti, ZAPAD ne voli iznenadenja! Naravno, ja zivim taj zivot i znam to isuvise dobro; Da se ovo desilo, recimo, Federeru- nema iznenadenja- jer to se i moglo PREDVIDETI- ali Novak...e,e, sta sada!?

I tu smo kod, Vaseg 3. konkurenta Federera: Rodzer je PRVI na kozi osetio 'novog' Novaka i to..ubitacno!ON je prvi, koji se pored Nadala, RF uvukao u GLAVU! No, kako bese njegova reakcija- no prvo, da se podsetimo da po svim teniskim strucnjacima, pa i po samom Federeru..( proslogodisnje misljenje!)njemu da bi zavrsio karijeru fali GS, zlatna sa OI..i nedelju-dve dana na No 1, ne bi li pretekao Samprasa- Od GS, se MOZDA precutno oprostio jos prosle godine,no OVU godinu- sigurno sa pobedom u Dohi, je otvorio pun optimizma, da ce bar ostvariti zadnje dve zelje; Kako se ova godina odvija znamo; Pred IW, OTVORENO izjavljuje da hoce ponovo prvo mesto. GRCEVITO se bori za priznavanje KONKURENCIJE , samo jedne, izmedu njega i RN,- jer je vec pocelo da se suska- da RN njemu i nije mogao da bude konkurencija zbog godisnje razlike, i da prava konkurencija tek nastaje izmedu RN i Novaka; a da on u stvari i..nije imao konkurencije u svojum najboljim godinama! u MK, gubi od Melcera..objasnjava kao..eh..u Madridu, ide dalje pa daje izjavu, da ovo sada i nije konkutencija nego tri,cetiri-..icija, racunajuci sebe,Rafu,Novaka i Maria; nastavak znamo ,..u Rimu kaze..'ovde mogu da napravim presedan'...Gaske...kraj! TO, je totalna, ali totalna, irrealnost- DA li je to istinski konkurent,pretendent za osvajanje RG?SUMNJAM; isto kao i sto sumnjam da ce ostvariti zlatnu, na OI, i po njega mozda najpogubnije onih DVE nedelje na mestu prvog;ironija?!

Nadal, kod njega cu kratko, zato sto i ja mislim da ce se tu bitka voditi; cudno mi je samo da se toliko malo paznje posvetilo tom Lorenzo, mecu- jer tamo se upravo videla posledica 'kada nepobedivi postane ranjiv'!S.Tignor(Tinjor)rece'po prvi put otkad gledam Nadala, gledao sam OBICNOG tenisera na terenu!"

Sa tim i sa Borisom, na kreju da povezem, za mene najinteresantniju stvar na predstojecem RG- 'intertoto kup' OSTALU tenisku populciju- TU ce se tek razbijanje 'privatnog ATP RF i RN' videti- tu ce tek sada Gaskei, Lorenci, Beluciji...navaliti!..Eh, zakon..mirisa sveze gladiatorske krvi! NEMA, vise dizanja forme u toku toura! A, Nole..pa recimo da..danas na svim tenis sajtovima, DEBELO ispisana brojka 39...pruza ...zastitu;

Zavrsavam,i ovog puta zahvaljujem pre svega Novaku, da nas stalno tera da nase predstave,o tome- 'kako treba, kako je realno, kako je racionalno'- prosirujemo,korigujemo ili jednostavno odbacimo!Dozvolimo da budemo iznenadeni!

Pozdrav,

aussie

pre 12 godina

Da bise odgovorlilo na pitanje "Ima li kraja ovoj seriji" moramo se osvrnuti prvo na igru najvecih konkurenata.
3. Federer- Jedan od najvecih tenisera svih vfremena. Covek koji je tenisku igru pomerio sa nivoa koji su igrali njegovi prethodnici, toliko da je ostaku igraca bilo potrebno 4-5 godina da se popnu na njegov nivo. I dalje je pretnja sa svojom najboljom igrom, ali samo na travi gde njegova najveca mana, visoki bekhendi, biva donekle neutralisana niskom otskokom loptice, a njegova njveca vrlina servis dolazi do punog izrazaja. Federer je ove godine uglavnom gubio meceve samo od Nadala i Djokovica,sto pokazuje da je i dalje dominantan u odnosu na ostatak sveta
2. Nadal- covek koji je preskocio Federerov nivo je i dalje konkurencija, ali za pobedu mora prvo da podigne nekoliko elemenata svoje igre kao i da ponovo pocne da veruje u sebe. To se nece desiti preko noci. Rafa je ove sezone prakticno gubio samo od Novaka.
1. Novak- je u sustini samom sebi najveca pretnja. Covek je podigao nivo ove igre tamo gde ni jedan teniser pre njega nije krocio. Da bi se odrzao tu gde jeste, mora da nastavi da se unapredjuje i na taj nacin sacuva distancu koju je stvorio. Ako to uradi (nadam se da hoce), ostali teniseri, ukljucujuci i gore pomenuti dvojac mogu a ga dobiju samo u slucaju da odigraju na nivou svog maksimuma a da on ima JAKO los dan. Za sada ne vidim kako drugacije neko moze da ga dobije, barem ne na RR.

Teniski trener

pre 12 godina

Nije problem da Nadal "izmisli" (Dylan Dog) neke nove udarce i taktiku, problem je da to uvezba i uspesno primeni. Na osnovu istrazivanja strucnjaka iz oblasti psihologije sporta, doslo se do zakljucka da je za usvajanje jednog novog pokreta, sportisti potrebno 10-20 hiljada ponavljanja tog novog pokreta. Nadal nema za to vremena, zato uzivajmo u ovom trenutku i ne kvarimo zadovoljstvo pritajenim strahom od Novakovog poraza.
Sto se tice servisa, Novak je ucinio potrebne korekcije (Petlja ide vise
u desnu stranu, a Novak se manje savija u ledjima). Procenat, ubacenog prvog servisa, je samo stvar koncentracije i pravilno usmerenih misli. U isto vreme, poboljsana anticipacija i udarci iz pokreta dovode do ovih rezultata. Uzivajmo i dalje, koliko ce da traje nije ni vazno.

Slobodan Lukić

pre 12 godina

Federera smo nazivali vanzemaljcem. Objektivno bio je najveći u nevelikoj konkurenciji. Došao je siloviti Nadal i veliko rivalstvo najvećih u istoriji tenisa. Novak se mučio sa sinusima alergijama na polen na Gluten i bio treći.Danas je zdrav i igra svoju igru koja tenisku igru diže na viši nivo. Potvrda navedenog je poslednji poen u duelu sa Marejem i niz sličnih poena na ovom sajtu. Jednostavno bolji od najboljih u istoriji tenisa Federera i Nadala. Rika lava sećate se Vanje Grbića to je to.

Bojan

pre 12 godina

Smrsao je nole,a zahvaljujuci tehnici nista nije izgubio od jacine udarca...manje tereta nosi prilikom iscrpljujucih poena i to mu daje prednost nad drugima...tu je zapravo i dobio na izdrzljivosti i koncentraciji!
Igram tenis cesto i znam da prvi set odigram odlicno a kad krene umor drasticno padam...i zato mislim da je njegov nutricionista odradio glavnu pricu a naravno i Noletova glava koja je uvek bila na visini zadatka!
Bravooo Nokija samo tako deri i dalje i ulepsavaj nam ove sumorne dane sa ovim dosovcima!

Inspector Bloch

pre 12 godina

Posto mi se post juce negde zagubio, pokusacu jos jednom, jer naprosto zelim da sa vama podelim ove prelepe momente na koje smo tako dugo cekali!

Uz veliku zahvalnost, na kao i uvek, dobroj analizi S.Ozmo i svih drugih do sada, zeleo bih da prosirim celokupnu sliku zadnjih dogadanja sa par observacija gledanih iz jednog drugog ugla;

Svoj post od 16 maj.18:45, je @NenadPVO, otvorio sa dve konstatacije:
- ni najoptimistickiji od nas, sa ovog foruma ni u najludem snu nije
ocekivao OVO
- OVO je teniski svet prodrmalo, iz osnova na kojima stoji,i ravno je
zemljotresu, cunamiji, vulkanskoj erupciji..itd;

Kao metafora..moze da posluzi, onaj naziv filmcica o Novaku 'nas a svetski'; ja bih se zadrzao uz ono 'svetski'; (poznato je da je godinama, 'gladno'pratim svetsku tenisku novinarsku elitu, tako daje ovaj izbor razumljiv) Sta se desava tamo? Sta su Madrid, a pogotovo Rim pokazali?

Da krenem sa prvim pitanjem: OVO sto je Novak do sada uradio je do sada NEVIDENO u novijoj teniskoj istoriji! Lendl,a pogotovo Big Mak ono sto su ostvarili ostvarili su pod drugacijim uslovima; Uz sve sto je Mak, do sad rekao,je u najnovijem intervjuu i sam priznao, da je to sto Novak radi VECE, nego sto je on uradio ( na yahoo.eurosport, sajtu)Njegov niz je PREKINUT, na I- GS! Znaci tu vec imamao pomeranje granica onoga sto @vlada(o8:42) smatra -realnim! To, je izazov, za teniski svet..gde se iskreno samo moze..mucati- o nekoj evaluaciji ovde, za sada, nema ni govora! Sta nam je doneo Madrid i Rim?

- razbijanje, ustaljenih ALI s'pravom!- stereotipa- PODLOGA!Do sada u rivalstvu RF i RN je postojala podela po podlogama: RN 'kralj sljake' RF 'kralj trave/tvrde podloge'- Setite se da su i za Novaka posle Amerike, negde iz prikrajka dozvoljavali, eventualno 'kraljevstvo' na tvr. podlozi! Tu se blago receno, precutno, pristajalo na LIMITIRANOST vodece dvojke! I sta se sada desilo- Novak razbije sve sablone i odigra na sljaci dva Mastersa..BOLJE nego na tvr.podlozi!
E, to je ono sto njih vise zbunjuje, nego same pobede! Razbio je mantru-gde se i Federeru, i Samprasu, i Nadalu..'oprastalo'da su negde..i losiji!( naravno..izmedu sebe!)Jednom recju je Novak, ovog momenta za teniski svet ne, enigma(to se moze jos i resiti) nego miateria! I to je kontekst, u kome trebamo SVE da postavimo, pa i RG!

Naravno, da se sada opet pribegava, novim pomocnim sredstvima tipa: tamo se igra na 3 dobijena...zaboravljajuci, valjda u nemoci, da je to Nole vec odradio na Ozi-u izgubivsi cak JEDAN set! Ne, stvarno pred ovom Novakovom eksplozijom..naprosto 'zdravi razum' ostaje nem!
Pa i moj! Jos bih naravno i onom 'nas', ista rekao: ako su, a, jesu i najjveci limitirani, onda je i nas 'stari'Nole naravno ima svoj limit: MENTALNI! E, tu je po meni najveca barijera za tenisku vecnost oborena!'Nas covek' Balkanac, bio on Srbin, Hrvat, Makedonac..je uvek bio sposoban za nejvece poduhvate, ali svi imamo urodenu 'genetsku permutaciju' zvanu : kratki dah!Ko, to pobedi..pise istoriju- u bilo kojoj oblast!

Ostalo..ostalo je vrlo jednostavno: Novak ovog trenutka razpolaze- snaznim i stabilnim FH i BH, servisom 'po prilici'dropshotom..kada zatreba, do izludivanja atraktivnim i efikasnim( konacno),mobilnost, ritern, zna se,brzina, promena ritma, izbor udaraca,fizicka i mentalana snaga do perfektnosti..jednom recju:PERFEKTAN tenise( kako
gaP.Bodo nazva) meni vise prija : NAJKOMPLETNIJI teniser koga sam ja ikada gledao!( pridevi, bolji, najbolji..su po mom misljenju glupi doklegod istorije tenisa traje, a kada bi se i zavrsila koji su to kriterijumi..?)

Na, kraju, bih se i ja upisao u istomisljenike DD, sto se tice meca sa Mariem; razlozi zasto je Nole,usporio su po meni vise livne, nego 'teniske prirode'; SLABIST, je pokazao prema prijatelju, posle cistke od 6:1, oni se predobro znaju i uistinu su bili PRIJATELJI, mislim da ga je Novak pustio da se koliko toliko vrati u mec da ne bude jkao sa Soderlingom...i pogresio!Prijatelj, Mari je priliku oberucke prihvatio!( setimo se meca sa Viktorom na US-openu!) Ostali deo meca je igrao protiv sebe i Maria, otuda onaj, nekarakteristican urlik na kraju! Nije on, samo, Marija nego pre svega, sebe pobedio! Ja, ali ovo je naravno, krajnje subjektivno, Marija ne vidim, kao ozbiljnog 'igraca u igri'iz mnogih razloga, uostalon kao ni Del pPotra, ali to je naka druga tema;
A RG?Pa Novak je u Rimu, da se podsetimo, igrao sa proslogodisnjim FINALISTIMA RG: Soderling je dobio 3 gema, Nadal ni set! Toliko;

Veliki pozdrav, svim mojim b92 prijateljima( pod kojigod nickom pisali) prepoznajemo se; uzivajmo u svakom momentu koji nam Novak nesebicno, daje...i budimo, bar pasivno, ucesnici u prekrajanju istorije tenisa koji nas momak pravi!

Do pisanja,

vlada

pre 12 godina

Naravno da ima kraja, ajde novinari šta se ložite, sa malo manje pompe pišite tekstove jer time samo vršite pritisak na Djokovića. Što se mene tiče ja bih najviše voleo da pobeđuje narednih 10 godina, ali to je malo nerealno.

B

pre 12 godina

Hvala ljudi.
Malo "pametniji" čekam RG. Biće mi zanimljivije da gledam i doživeću taj tenis dublje nego što bi inače.
Još jednom,
Hvala.

Mirko

pre 12 godina

Novakov niz pobeda trajaće godinu i po dana, najmanje, a možda i nešto više.
Kako će tenis izgledati posle toga, ne znam, videćemo.

Savršenstvo u igri koje je započeo Federer, fizičku spremnost i upornost koju je usavršio Nadal, Novak je objedinio i dodao još nešto - srpski inat, spremnost da se ostavi "srce na terenu", apsolutno samopouzdanje,
ne-posmatranje protivnika kao neprijatelja, već kao prijatelja koji mu pomaže da Novak pobedi samoga sebe, odnosno svoju eventualnu slabost - otuda veliki fer plej kod Novaka, spremnost da se čestita protivniku na dobroj igri i dobrom poenu, priznavanje sopstvenih grešaka koje sudije ne primete, ali i umereno reagovanje na iste takve sudijske greške. Njegova svesnost o tenisu kao igri u kojoj nema mesta za mržnju prema protivniku, u kome čak nema ni sujete ako se meč izgubi, Novak je doveo do vrhunca, pokazujući i svoju ljudsku zrelost i ako hoćete duhovnost. Svi vrhunski teniseri poslednjih godina su te lekcije i kvalitete usavršili, ali još imaju da uče od Novaka. Bez toga neće ga moći da stignu ni na terenu, jer kvalitet ličnosti je presudan u trenucima kada su teniseri izjednačeni u fizičkom i taktičkom smislu.
Mada, u smislu taktike, Novak je još odavno pokazivao neverovatne potencijale i vrhunsku inteligenciju. Ostalo mu je bilo samo da sazre i fizički i da unapredi taj svoj aspekt, što je on i uradioi što je napokon dovelo do ovakvog njegovog uspeha. I pre toga je imao sve što je trebalo: raznovsnost, taktiku, inteligenciju, servis, odbranu, ali fizička spremnost, u smislu otklanjanja povremenih zdravstvenih problema, je bila karika koja nedostaje.

Sve Vaše komentare obavezno pročitam, jer ima puno stručnih objašnjenja i stručnjaka koji ne dolaze od "plaćenih novinara", i koji pružaju daleko više informacija nego mnogi "stručni" sajtovi i forumi. Zbog toga sam redovan i na ovom sajtu i u komentarima. Smatram ih isto tako važnim kao i vesti na koje se komentariše.

A za moje predvidjanje, videćemo se iduće godine.. :)))

Nenad PVO

pre 12 godina

Novak, po mom misljenju, terbao bi da osvoji Roland Garos lakse nego Madrid i Rim.
U ovom trenutku igra na tri seta i pauza od jednog dana izmedju meceva moze samo da ide u korist Novaka. Fizicki, tehnicko-takticki i psiholoski je maksimalno spreman, a u uslovima igranja na Gren Slemovima je mogucnost iznenadjenja je mnogo manja nego na mastersima gde se igra svaki dan i u dva seta.
Nadal bi po default-u trebao da bude najveci protivnik. Ali posle poslednjeg meca u Rimu ja zaista ne vidim sta bi on mogao da popravi u svojoj igri za 10 dana. Nadal je po sopstvenim recima odigrao odlicno u finalu Rima, bio je agresivan, mentalno spreman ali rezultat je bio da nikad nije bio lakse pobedjen od strane Novaka. U uslovima kad su obojica fizicki jednako spremni I kada podjednako snazno udaraju lopticu maksimalno do izrazaja dolazi Novakova tehnicka superiornost. Novak i iz bekenda i iz forhenda ima mogucnost da ostvari inicijativu u poenu, dok Nadal do inicijative dolazi samo iz forhenda i to kada mu dolaze krace lopte.
Apostrofirao bih na ovom mestu kljucnu razliku u medjusobnim mecevima Nadala i Djokovica, nekad I sad. I ranije je Novak koristeci iste udarce dolazio do inicijative u poenu, setao Nadala levo-desno ali nije osvajao poene. Taman kad bi Novak pomislio da je sjajnim forhendon u ugao zavrsio posao, sa druge strane stigla bi neverovatna povratna lopta sto je Djokovica frustriralo i izbacivalo iz balansa. Pokusavao bi onda jos agresivnije, sto je dovodilo do neiznudjenih gresaka ili bi kratkom loptom gubio inicijativu sto je Nadal surovo kaznjavao i osvajao poene u kojima je Novak gotovo savrseno igrao. Naravno da je to stvaralo psiholoski problem u smislu da: “I kad najbolje igram, ja gubim”. Novak je posle toga cesto odigravao do kraja meceva samo formalno i olaksavao posao i Nadalu i Federeru.
Sada toga vise nema. Novak i dalje istim udarcima lako dolazi do inicijative u poenima, ali je sada spreman na to da ce Nadal vratiti svaku loptu, spremno je ceka i salje novu opet duboku kontrolisano agresivnu loptu i to je spreman da uradi bez greske sto puta. To Nadala lomi, na taj nacin da svata:
” Nista mu ne mogu, trcim vracam sve lopte ali kao da igram sa zidom”. I pada i nemocan je, I gubi lako kao nikad u zivotu. Potpuna frustracija, gubljenje samopouzdanja i dobijanje kompleksa su logicna posledica i to se sigurno ne moze promeniti za dve nedelje, tj na Rolland Garosu.
U Rimu je mozda Novak dobio veceg protivnika u Mareju. Taj mec je bio vrhunac tenisa u poslednih nekoliko godina. Kao da su se sastala dve kompjuterska programa. Bezgresna. Toliko snazna igra, sa toliko puno trcanja, kontri, rekontri a sa tako malo neiznudjenih gresaka predstavljalo je po meni mec za pamcenje. Slican onom u Madridu 2009 izmedju Novaka I Nadala.
Marej je tim mecom pokazao da je on u stvari najveca pretnja Novaku, ne samo sad nego i u narednih nekoliko godina. Voleo bih da je Dylan Dog u pravu, kad je rekao da je Novak takticki pogresio, da je pokusao da nadjaca Mareja njegovim nacinom igre. Tukao je iz sve snage, trcao do besvesti ali poene nije osvajao. Bilo je primetno i na Novakovom licu da nije imao pravi odgovor za takvog Mareja. Pobedu je izvukao iz drugog “izvora”. Neverovatne psiholoske i mentalne snage sa kojom je sad u rangu sa Nadalom. Voleo bih mec sa Marejem ali u finalu, ako dozvoli zreb.
Federer misli da bar na Rolland Garosu nije velika pretnja.

Novakova igra je sad bolja nego na AO. Cini mi se da se malo manje trosi, sto je jako vazno za dugotrajnost na prvom mestu. Zabrinjava, bar u zavrsnim mecevima u Madridu i Rimu sto je izgubio veliki broj svojih servis gemova, cesto u trenucima kada je servirao za set. Takvi gemovi odnose mnogo energije cak i kada ih osvoji. Dakle servis jos uvek ima dosta prostora za napredak. Nedostaje vise lakih poena koji dodatno obeshrabruju protivnike, smanjuju im otpor, narocito kada su svesni da im je njihov svaki servis gem ugrozen.
Tim elementom igre Novak se bukvalno poigrava sa protivnicima pa cak i sa Federerom. Fenomenalnim reternom i mogucnoscu da napravi kontru u poenima iz svi pozicija na terenu stavlja sve protivnike u situaciju potpune nesigurnosti u igri. On moze da izgubi I dva svoja servisa u setu ali ce osvojiti tri protivnicaka a ako nije dovoljno uzece i cetvrti. Time on moze da igra “macke i misa” sa sa svim igracima na” turu”.
Ipak, da bi dodatno ojacao svoj autoritet bilo bi vrlo vazno da ne ostavlja mogucnost protivnicima da imaju sansu. Kada dodatno unapredi svoj servis niko nece ni pomisljati da moze da ga ugrozi a Novak ce kao posledicu imati manje trsenje energije.
Kako mi nameravamo da Novak vlada teniskim svetom dugo,dugo moramo da povedemo racuna i otim detaljima.
Hvala ti Nole sto nam pruzas ovakvo zadovoljstvo pracenja i uzivanja u tvojoj igri i sto svoja zapazanja mozemo da podelimo na ovom sjajnom sajtu i time dodatno uzivamo.
Hvala naravno izvarednim forumasima Dylan Dogu, Djoksi, Dermendzijevu, WTATP-u, Inspektoru Blok
I drugim sjajnim komentatorima kojih ima sve vise I koji ulepsavaju ove neverovatne uspehe Novaka Djokovica.
PS. Ne mogu na kraju da ne spomenem Jelenu Jankovic koja, na zalost, svojom “beskrvnom” igrom moze da protraci sansu karijere. Ubedjen sam da bi uz malo vise koncentracije i zelje za pobedom mogla da osvoji RG.

Dylan Dog

pre 12 godina

Ako se prisetimo, najveći problem ostalih tenisera (nazovimo ih "običnim") u mečevima sa onima iz samog vrha (nazovimo ih "super teniserima") je bio taj što su im pridavali veći značaj no što im u datom slučaju na samom terenu realno pripada i što su smatrali da je, zbog razlike u suvom kvalitetu, potrebno odigrati sa 120-130% svojih mogućnosti da bi ih pobedili.
Naravno, to je čista mentalna klopka: niko ne može da odigra na tako visokom nivou iznad svojih realnih sposobnosti u toku celog meča. Možda nekoliko gemova, ali ceo meč - nikako. Zašto? Pa zato što niko nije u stanju da prevaziđe sam sebe iznenada i neočekivano i u tolikoj meri, a da to svesno održava tokom celog meča. Jednostavno - nije prirodno, osim ako se ne radi o novom "super teniseru" u povoju. "Obični teniseri" su toga potpuno svesni i to dobrano znaju. Čim padne nivo takve igre, slede neiznuđene greške, gubi se svoj servis, pada samopouzdanje i sledi kolaps i gubitak meča. "Običan teniser" ne veruje da više od jednom može da brejkne "super tenisera" (jer oduzimanje servisa smatra ekstra dostignućem), pa ako sam pretrpi brejk počinje da sumnja u sebe. Istovremeno spoznaje da igra ispod 120-130%, a imajući predubeđenje da samo tako može da pobedi - shvata da nema potrebne i dovoljne uslove da bi pobedio. Tada "običan teniser" nesvesno predaje meč i lagano nestaje sa terena. To su oni primeri kada "običan" teniser posle tesnog rezultata izgubi prvi ili drugi set (ako je prvi već dobio) i biva u drugom, odn. trećem setu bukvalno počišćen sa terena.
Dakle, "super teniseri" svoje mečeve dobijaju ili još u svlačionici ili u trenutku kada protivnik u pola meča "shvati" protiv kakvih "super tenisera" igra i odjednom ubedi sebe da nema šta tu da traži (stručno se kaže da je izgubio moral).

Kada je reč o Novaku, potrebno je prepoznati šta to pravi razliku između Starog Novaka, "super tenisera" u najavi i Novog Novaka "super tenisera" par ekselans.
Evo šta ja mislim:
1 .Novi Novak zna da je bolji od svih i da sve zavisi od njega. Zna da ne mora da odigra na 120-130%, jer ga na svojih 100% niko ne može pobediti. Čak ni na 90% (Saša Ozmo je ispravno primetio da Nole u Rimu nije odigrao tako dobro kao u Madridu).
2. Novi Novak zna da sada drugi pokušavaju sa 120-130% i zna da mora da bude strpljiv i čeka svoju šansu. Naravno, već je bio "u tom filmu". Zato Novi Novak više ne paniči i uvek je smiren (zapravo, gotovo uvek).
3. Novi Novak zna (znao je i ranije) koje su mane njegovih glavnih konkurenata, ali je sada u poziciji da to obilno eksploatiše. On više ne pobeđuje Federera i Nadala. On ih nadigrava i to prelazi u rutinu.
4. Novi Novak ima dovoljno kondicije i izdržljivosti da može na nogama da izdrži i najveće izazove konkurencije. Kao direktna posledica sledi držanje koncentracije i fokusa na vrlo visokom nivou tokom celog meča. Dakle, više nije inferioran u tom aspektu u odnosu na ostale tenisere. Novi Novak se zato superiorno kreće po terenu i uvek je na lopti. Zato i može da odigrava šta hoće i pogađa vinere bez mnogo rizika, sa loptom relativno daleko od linija.

Naravno, Novi Novak može da izgubi, ali potrebno je da istovremeno protivnik odigra veoma dobro, iznad svojih uobičajenih mogućnosti i - da sam Novak ima loš dan u bilo kom smislu ili da pobedi sam sebe.
Gotovi primer ovog poslednjeg je nedavni meč sa Marejem u Rimu.
Novak je na AO doktorirao taktiku kojom se Endi Marej dobija 100%, a to je strpljivo držati loptu duboko po sredini i čekati povoljnu priliku kako bi se otvorio teren i izbacio Škot iz ravnoteže. Držanje lopte po dijagonali je takođe rizik, jer Endi ima fantastičnu kratku dijagonalu sa oba krila, koja se gotovo ne stiže, a može dobro da pogodi i paralelu.
Međutim, Nole je u drugom setu (i čini mi se u 3. gemu 1. seta) pokušao da na silu, bum-bum tenisom oduva Endija sa terena. Verovatno bi uspeo da ovaj nije bio na svom maksimumu. Ovako je upao u sopstvenu zamku i doveo sebe u vrlo neugodnu situaciju. Igrao je onako kako Mareju najviše odgovara: protivnik jako napada, a Endi se još jače brani. Odbrana je toliko dobra da je zapravo sama po sebi - napad. A onaj ko napada - pre gubi strpljenje nego onaj ko se brani, iz prostog razloga što više rizikuje i više energije troši.
Nadam se da je Novak naučio iz tog iskustva i da u buduće neće praviti takve eksperimente (ali ko zna, inteligentni ljudi su nemirnog duha i uvek treže nove izazove).

Što se RG-a tiče, Novakov glavni konkurent je Rafa Nadal. Međutim, ne vidim šta Rafa može da "izmisli" da bi dobio Novaka. Zapravo, jedina njegova šansa je da igra kraće poene, jer ga u dužim Novak sada po pravilu dobija. Sa druge strane kraći poeni nose sa sobom rizik neiznuđenih grešaka, jer se kod njih puno forsira. Rafa tu nije na svom terenu. Opet, do kraćih poena se može doći i nakon dobrog servisa. Ovo poslednje je možda najrealnije, ali podrazumeva da Rafa servira najbolje što može, a Novak nema svoj dan što se tiče riterna. Tako bi Rafa mogao da lakše drži svoj servis, a onda da "igra" na Novakov i tu traži priliku da napravi brejk.

Konkurent br. 2 je Endi Marej. Ipak, on mora da održi nivo konzistentnih igara i prvo dođe do polufinala. I za njega važi ista priča kao i za Nadala: šansa leži u dobrom servisu i vrebanju šanse na protivnikov.

Poraz Novaka od bilo kog drugog tenisera bi bio pravo iznenađenje, uključujući tu i samog Rodžera.

Ako Novak podigne nivo svog prvog servisa, uz držanje dosadašnjeg kvaliteta igre - ostali teniseri mogu samo da se hvataju za glavu.

Izvinjavam se zbog ovog baš dugog komentara.
Uzdravlje!

Dragan S.

pre 12 godina

Svim srcem navijam za to da Nole nastavi još dugo u ovakvoj formi, ali ne volim unapred da preuveličavam ništa, da ne kažem ono, ne bih da izmalerišem nešto. Nole zna šta i kako treba i nadaam se da će uspeti da se izbori sa svim iskušenjima koja mu predstoje, a biće ih sve više jer će se svako upirati iz petnih žila da ga pobedi. Pritisak će biti sve veći u svakom smislu, ali ako je Nole zaista psihički prebrodio sve "dečje bolesti" iz ranijeg perioda, onda nema razloga da sumnjamo da će prilično dugo potrajati njegova serija nepobedivosti. Nole je jedina svetla tačka za narod u ovom trenutku, neka nam makar on što duže potraje jer se neke druge stvari kod nas sigurno neće promeniti na bolje za duži period!

Teniski trener

pre 12 godina

Neke stvari se neminovno ponavljaju, hteli mi to ili ne. Tako je i u tenisu. Vec decenijama se, skoro redovno, smene na teniskom tronu desavaju po ustaljenom sablonu. Najveci teniski strucnjaci sveta pomno analiziraju, taktiku i tehniku, najboljeg tenisera. Od trenutka kada biva pronadjeno "Kontra oruzije" i igrac koji to moze da primeni, najbolji teniser mora radikalno da menja nesto u svom stilu igre. Izuzetno tezak zadatak, ne znam da je to nekome poslo za rukom. Znao je to i cuveni Björn Borg, zato je napustio tako rano tenis. Zna i Nadal da je "Provaljen", nista vise ne zavisi samo od njegove trenutne forme. Isti problem ceka i Novaka.

cetvrti april

pre 12 godina

Toliko osvezavajuce deluju Vasi clanci, gospodine Ozmo. Nema nacionalnog naboja, euforije, objektivnost je 100% prisutna, iako to nije nimalo lako u jednom ovakvom trenutku.
Primetio bih samo jednu sitnicu. Svaki put kada je Nadal osvojio Rolan Garos, on je to ucinio, u nedostatku odgovarajuce reci na nasem jeziku, uncontested - zelim da kazem da niko nije ni bio blizu njega i to je znao. Videcemo kako ce sada reagovati kada vise nego dobro zna da je ugrozen.

Djoksa

pre 12 godina

O ovom pitanju bi najmanje trebalo da razmislja Novak (Marfijev zakon). Autor ovog clanka, postovani Ozmo, je pokusao da objasni ZASTO je Novak pobedio Nadala po drugi put na sljaci. Ja bih rekao da je to odlicno uradio. Ipak, dodao bih jos par mojih zapazanja.
Pod mogucom pretnjom da cu biti zasut baraznom vatrom od poznavalaca tenisa na ovom forumu primeticu da sljaka u Rimu nije mnogo sporija od one u Madridu. U pitanju je samo nijansa. Do prosle (ili pretprosle) godine Centralni teren je bio stadion Pjetrandjeli. A sljaka na njemu je stvarno tek nesto brza od one u MK, sa visokim odskokom, idealna za Nadalov stil igre. Italijani su izgradili nov Centralni stadion a sljaka na njemu jeste primetno brza i sa nizim odskokom u odnosu na stadion Pjetrandjeli. Ovim nista ne zelim da oduzmem od Noletove pobede, ovo je nesto sto niko nije napisao a vredi znati. Uostalom, pre ovih pobeda nad Nadalom i cuvenog polufinala Madrida, Novak je svoje najbolja izdanja sa Nadalom imao na najsporijoj sljaci u Hamburgu 2008god i MK 2009god. Da li treba napominjati da se oba grada nalaze na obali mora?
Sto se polufinala sa Marijem tice, podseti me na njihov prvi (za cepidlake, ne uopste) susret u finalu Sinsinatija 2008god kada je Mari isto tako servirao za pobedu pri rezultatu, cini mi se, 5:4 u drugom setu. Imao je 4 mec lopte ali ruka mu stegla, tacno se moglo videti da ga je bio strah od pobede. Jer to je bilo njegovo prvo Masters finale. Nole (i te godine osvajac AO) je pustio ruku i napravio brejk. Ali napravio je previse neiznudjenih gresaka da bi dobio mec, izgubio je 7:6;7:6. Da li treba reci da je od tog meca Mari osvojio jos 5 Mastersa i usao u 3 GS finala? Na trenutak sam pomislio:"Ma nije moguce da ce i ovaj put Mari bildati samopouzdanje preko naseg Noleta..?". Na srecu, "novi" Novak (interesantna paralela, ha?) nije dozvolio da ga njegove greske odvedu u novi poraz.
U mecu sa Nadalom, za razliku od 2009god kada se takmicio sa njim koliko ce vratiti loptica u teren, Nole se trudio po svaku cenu da on drzi tempo u razmenama. Zato je stajao metar i po do dva kad je primao prvi a na pola metra od osnovne linije kad je primao drugi servis. Reternom je napadao Nadala i stalno vrsio presiju u njegovim gemovima. Da rascistimo jednom za svagda, Novak je od prvog do zadnjeg poena lopticu udarao vrlo jako a razliku je pravilo to sto je to cinio istom silinom sa bekend i sa fohend strane. Pre je u "obicnim" razmenama forhend paralelu udarao samo da je prebaci preko mreze. Zahvaljujuci samopuzdanju koje je stekao, i nju je udarao istom snagom. Da se razumemo, Noletova taktika se nije svodila na to da gadja linije ili blizu linija. On se trudio na svaki nacin da loptice salje samo dovoljno duboko i dovoljno snazno, sa cime je onemogucio Nadala da on dominira u poenu. Naravno, napadao je svaki put kad bi mu se ukazala izgledna sansa. E to se zove kontrolisana agresija! Veliki plus mu je i defanziva jer je mogao da vraca Nadalu udarce koji bi protiv svakog drugog igraca bili vineri. Posebno bih ovde apostrofirao njegovu bekend i forhend dijagonalu sa kojom bi iz potpune defanzive prelazio u ofanzivu. Sve to je u znacajnoj meri unervozilo Rafu, nije mogao ni na koji nacin da eksploatise protivnikove mane u igri (ima disertaciju na tu temu), jer protivnik nije ni imao mana. Rafa je onda morao mnogo vise da rizikuje u svojoj igri, sto je proizvelo i neke za njega nekarakteristicne greske. To je i bio srz Noletovog plana. Stalnom presijom sa svih strana terena isterati Rafu iz komforne zone i naterati ga da gresi. Naravno, to treba i moci! I pre je to Nole pokusavao ali mu je uvek zafalilo snage jer da bi ste pobedili Nadala morate biti fizicki spremni kao i on.
To je i zakljucak ovog mog malo duzeg komentara. Nole je fizicki spreman kao i Rafa! Razliku pravi to sto je on talentovaniji za tenis i sto ima vise opcija u igri. Da ne pricam da je zajedno sa Marijem (kad je u formi) najbolji takticar. A Rafa da bi pobedio top 10 tenisere mora igrati uvek na 100%. Nole ne mora... Samo u mecevima sa Nadalom, Federerom i ponekad Marijem.
Pozdrav,

marko

pre 12 godina

Zbog Novaka se poceo pratiti tenis. Uvek gledamo u drustvu, i bas smo komentarisali kad je osvojen Davis Cup, da je svetski tenis nikad bolji. A da ce u takvom nikad boljem svetskom tenisu, u eri Nadala i Federera, na vrhu ove sezone biti brilijantni Novak, ni u ludilu nismo mogli da pretpostavimo. Nadali smo se da ce konacno da zbrise Federera, ali da ce ovako da mlati Nadala, to nismo mogli da sanjamo. Kada ce da bude prvi poraz? Apsolutno nevazno. Novak je svojim igrama da sada zasluzio oreol velikog tenisera. Ono sto mu moja ekipa zeli je pre svega da bude fizicki zdrav, i mentalno cvrst. Ako toga bude, za uspeh se ne sekiramo. U slucaju da osvoji i Garos, po meni ulazi u grupu najboljih tenisera svih vremena, iz prostog razloga, jer takvu sezonu nikad niko nije imao. I nikad niko nije bio tako dominantan nad ostalima.

DEJAN STOJAKOVIĆ

pre 12 godina

Slažem se uglavnom u svemu.Ali mislim da Noletu ipak treba odmor 2-3 dana a ne da je juče bio u Kanu na nekoj modnoj reviji,danas odmara a već sutra kreće u Pariz gde će igrati po mom mišljenju nepotreban egzibiciski turnir.Al opet ok,Nole i Vajda valjda najbolje znaju šta je najbolje za njega.Ako bude na RG odigrao kao šzo je igrao Rim mislim da nema niko objektivne šanse da ga pobedi,treba samo zadržati ovu formu.

CP3

pre 12 godina

26.09.2016.
Forma Novaka Djokovica je drasticno opala, poceo je d agubi 3 gema po mecu. Ocekuje se da ce se njegova serija, koja trenutno brji 564 uzastopnih pobeda, biti prekinuta 2021. godine. Teniski strucnjaci procenjuju da ce do tada vezati 1256 pobeda.

S.Goran

pre 12 godina

Kada je Nole odustao od Monte Karla,razmisljao sam da je ipak moguce da seriju produzi,medjutim nikako do ovde,jer ovo ni sam on kao i najveci optimisti sigurno nisu mogli da predvide.
Sada ukoliko bi ljdi iznosili razna predvidjana,nista drugo ne bih im mogao reci nego da je moguce,i zaista tako sada i deluje,s obzirom da je i najbolje tenisere glatko dobijao i sa nesto slabije rangiranim nailazio na veliki otpor i gubio po set.Marej svakako spada u visoko rangirane i on mu je i najozbiljnije zapretio do sada.
Do skoro Nole je sa Rodzerom i Nadalom u mec ulazio sa velikom motivacijom,i oni sami bili su mu gotovo veci motiv nego nagrada koju dobija pobedom, ili ukoliko je u pitanju polufinale,njihov skalp mu je znacio vise nego sama stvar da prolazi dalje,to sada polako nestaje.
Tome je jos Nadal svojim sve hladnijim ponasanjem prema njemu i dodatno doprineo,to kazem na osnovu pozdrava nakon izgubljenog meca koji je iz turnira u turnir bivao sve hladniji,i koji sada deluje skoro usiljeno i samo iz potrebe da zadovolji formu.
Hocu reci sve to doprinosi da izostane dobra energija,pa i sam gubitak drazi pobede nad njim,moze se odraziti na slabiju motvaciju za igrom.Ali naravno da se to kod Noleta ne desava,sad vuce ga zelja za ispunjenje sna,pa zar sada kad je tako blizu da poklekne,to nikako,a naravno da mu je glavni saveznik i dodatni veliki motiv za istrajanjem i ostvareni niz pobeda bez poraza.
Izneo bi i zapazanje po pitanju zreba na turnirima,kako je zreb poludirigovan,tako je moguce da obrazuju grupe 1 i 3,2 i 4 nosioc,ili 1 i 4 i 2 i 3 nosioc,medjutm prosto je nemoguce da na 6 turnira za redom izvuku prvu kombinacuju koju sam naveo.To Noletu trenutno svakako odgovara,ali kada postane broj jedan da bi pobedio na nekom turniru morace da igra i sa Rodzerom i Nadalom,pa pitam se dali je sve to slucajno,jer dok je Rodzer bio broj jedan,zreb je uvek bio 1-4,2-3i tako uvek su se klali 2 i 3 nosilac ko ce njemu na megdan.
Tu povoljnost Nadal nema,a ocigledno nece je imati ni Nole,i sama ta stvar i znatno otezava odrzavanje na broju jedan!

Milan90KL

pre 12 godina

Ne smem ni da pomislim sta ce se desavati sledece godine u ovo vreme kad bude morao sve ovo da brani... Ali, o tome cemo misliti od januara a do tad u nove pobede! ;)

sasa jokic

pre 12 godina

Za Novaka je stvarno izlisno trositi reci, On je svoju igru doterao do maksimuma, tu misllim na sve segmente. Postoji, kao sto i sam kaze jos prostora za poblpljsanje, ali to su detalji, i sa ovom igrom je daleko najbolji. Mislim da je u mecu sa Marejem Nole sam dozvolio da se mec onako razvije. Nije Marejev servis doprineo boljoj igri, vec Noletovo spustanje gasa posle 6:1, kako bi sacuvao snagu za Nadala. Nravno Endi je zaigrao na sve ili nista, i uspelo mu je da pogadja sve moguce i nemoguce, sto je kod Noleta unelo malo nervoze. Ali ponavljam da Nole nije spustio gas mec bi bio zavrsen mnogo brze. Ako pricamo o Nadalu, njegov veliki problem je ovaj poraz u Rimu. Poraz u Madridu bio je bolan zbog domaceg terena, i kao prvi. Ali poraz u Rimu na sljsci koja mu odgovara, je vec potvrda da Noletu podloga nije presudna stvar da bi pobedjivao. Ne vidim sta bi Rafa mogao toliko da poboljsa za 7 dana, pa cak ni tokom turnira, sto bi njegovu igru podiglo na mnogo veci nivo, koji mu je potreban da se suprotstavi Noletu? Ono sto mu je nekada davalo veliku prednost, spinovani forhend, i fizicka snaga, Noletu vise ne predstavlja problem, pored izvanrednog forhenda, jos boljeg bekhenda, fizicki je naj spremniji na turu. Tako da ce ne osvajanje RG za mene biti inenadjenje. Ko ce sada da mu uzme set na RG?!

Alcale

pre 12 godina

Ne a ZAŠTO BI STAO, taman se zagrejao :)?
Ne vidim nikavu potrebu za ovakvim pitanjima, i da naravno da će NOvak osvojiti Rolan Garos!
DELJI NOLE, DOMINACIJA!!!

igorpl

pre 12 godina

Svaka čast momku pokazao je vrhunsku formu i vrhunski tenis ali ne preterujte i ne pravite od njega supermena jer on to nije niti će bilo ko biti. Sutra će se pojaviti novi neki Novak pa će oboriti njegov rekord, a u ostalom rekordi su tu da bi se obarali kada za to dođe trenutak, jednoastavno to je u krvi ljudskoj rasi.
nemam ništa protiv Novaka samo hoću da kažem da niko nije nepobediv i da će zbog tolikog tempa najverovatnije pobeda doći od nekog totalnog autsajdera od koga se nije ni očekivalo, samo da ga u tolikoj želji ne sustigne neka povreda. Puj Puj daleko bilo!!!1

ma idi...

pre 12 godina

Ubedjen sam da bi prvi poraz doziveo na travnatoj podlozi (Queens/Halle ili Wimbledon) ukoliko bi se susreo sa jednim pravim serve-and-volley teniserom...ali takvih ima jako malo na ATP tour-u....

goran

pre 12 godina

naravno da ima, svemu dodje kraj! zelim mu da sto duze drzi ovaj neverovatan niz i da obori sve rekorde! koliko traje, traje, vec je dovoljno uradio u prvoj polovoni ove godine, neka nastavi samo tako!

OBJEKTIVNO

pre 12 godina

U potpunosti se slazem sa gore navedenim autorom texta, medjutim Novaka Djokovica sam poceo redovno da pratim od 2007. godine i svako ko je to cinio seca se da je to bio momak sa jako ubojitim servisom, razlika izmedju prvog i drugog servisa bila je u brzini koja nije bila toliko drasticna. To su bili ravni i jaki servisi, povremeno(retko) sa kick ili slice servisom. U 2008. je pocela njegova expanzija servisa, ali pocetkom 2009. Djokovic pocinje da ubacuje neke nove stvari u svoj servis a to su slice i kick. Te godine njegov servis je poceo da stagnira na brzini upravo zbog tih novih elemenata u njegovom servisu jer nije posvetio paznju brzini svog servise vec ostalim segmentima i tako citave 2009. je igrao na tom nivou koji generalno nije bio los. U 2010. je usao prakticno bez servisa, cak je i uspeo da osvoji Dubai sa drugim servisom! U ovoj godini - 2010. pocinje nova Novakova igra u polju. Kako je izgubio prednost pocetnog poena njegova igra u polju je neverovatno napredovala pogotovo u defanzivi, ali takodje u ofanzivi. Pa skoro svaki drugi njegov servis gem se igrao na razliku, a u broju duplih gresaka bio je medju vodecima zajeno sa F. Verdascom. Takodje je u 2010. svoj ritern doveo do savrsenstva! Dakle, Novak je ubacivanjem nekih novih stvari u svoj servis izgubio jedno a istovremeno dobio drugo i trece. Tako da kad je popravio servis(to se najbolje videlo na USO 2010.) poceo je da osvaja poene na laksi nacin, a igra u polju je ostala na istom nivou. A 2011. je godina u kojoj je bukvalno sve unapredio, a sto se tice servisa u potpunosti ga je modifikovao, nije to vise onaj stari ubojiti ili onaj los neefikasni vec jedno novo mocno oruzije!

Sportski pzdrav!

Sinisa

pre 12 godina

Svi ce oni raditi na licnom poboljsavanju, i Murray i Rafa i Rodger. To treba da uradi i Nole. Ako smem da primetim, njegov servis je medju najslabijima u top 10 i tu bi sigurno mogao napredovati. Pogledajte koliko je Murray bio cvrst dok ga je isao servis. Nole se dosta mucio u drugom delu meca sa svojim servisom i kad bi ga ubacio. Srecom je bio bolji u drugim stvarima, pa je to presudilo, ali nece vecno biti tako. Da je Rodger u formi kao Britanac, lagano bi odservirao za mec. Koliko god mi hvalili svoga, ne sme se uspavati jer nista nece biti lako, moze biti samo teze. Zato se i on mora usavrsavati.

s.nikolic

pre 12 godina

naravno da svakoj seriji , pa pobedama djokovica ima kraja , ALI SE TO TRENUTNO NE BI TREBALO ILI SMELO DESITI ! jer sta cemo TEK ONDA kad nam nafta i more ( rece dacic misleci na djokovica ) PRESUSE ???? ps // volim svaku vrstu sporta , i naravno posebno one u kojima su srpski , odnosno sportisti poreklom iz srbije uspesni , ali od toga stvarati mitove i nekog dizati do neba a zaboraviti na bitnije stvari vezane ZA OPSTANAK naroda i drzave uopste , za mene je nekako cudno ! inace imam i svakog prvog maja uz austrijsku zastavu kacim i nasu SRBSKU ! pozdr.

Goran

pre 12 godina

Federer i Nadal su stvorili monstera koji se otrgao kontroli. Dva najbolja igraca u istoriji su igrajuci sa Novakom preko 50 neizvesnih meceva napravili cudoviste koje vise ne mogu da kontrolisu. Od svakog je ponesto naucio i sada je bolji i od jednog i od drugog.

Sasha

pre 12 godina

Kako ja, laički, vidim trenutno Novaka, ne postoji šansa da ga neko pobedi. Jedino on može da pobedi sam sebe. Znači u pitanju će biti njegova sposobnost da prevashodno u prvim kolima RG bude dovoljno koncentrisan protiv "lakših" protivnika a kasnije će sve zavisiti od toga koliko će ga slušati njegovi najbolji udarci. Nikako ne mogu da vidim meč u kome će Novak igrati na visokom nivou i izgubiti meč. Mislim da to više nije moguće i to zato što je njegova najbolja igra za dve klase bolja od bilo kog drugog tenisera kada je formi. Iskreno, smatram da će mu u daljoj karijeri najteži protivnik biti Marej. Škot je izvanredan igrač i jedini koji ima udarce kojima može da parira Đokoviću. Na sreću, Marej još uvek ne može da pronađe sebe na psihičkom planu, tačnije da uradi ono što je Novak ove godine uradio. Kada to bude uradio, i naravno ako to uopšte bude uradio, mislim da će on i Novak biti svetski broj jedan i dva. Nadalu ne predviđam baš neku posebnu budućnost, najviše zbog toga što je čovek rođeni pobednik pa ga porazi od Novaka mogu potpuno uništiti.

Znači, ako Novak dobije i RG, a ima ogromne šanse da tako nešto učini, budimo spremni za veliki krah Rafe Nadala. Mislim da će taj pad biti daleko teži od Federerovog kada ga je upravo Rafa skidao sa trona. Živi bili pa videli.

mikeloca

pre 12 godina

Nema kraja. Večno će pobedjivati .Ostali mogu da ostave rekete i da se bave drugim poslom . Od sada tenis postoji samo za Novaka Djokovića.

bulat92

pre 12 godina

Pa, ja se iskreno nadam da ima kraja Noletovoj seriji.Već je postalo pomalodosadno - pobeđuje dobijene, pobeđuje gotovo izgubljene mečeve,
deli 0 autoritetima. Već sam izgubio nit u brojanju pobeda i osvojenih turnira, u kući je ludnica, ženska čeljad poludela za tenisom, samo slušam reči ritern, pasing šut, lob i druge iz bogate riznice našeg jezika, prijatelji me zivkaju u ponoć: "A, šta sam rekao, ma on je car!"
Danima bezuspešno pokušavam da započnem sa čitanjem knjige. Počela i predizborna kampanja: Noleta za predsednika (kao da nam je malo ovaj postojeći), podižu mu spomenik, dele ordenja. Od njegovih mi honorara podilaze žmarci. Dosta bre više, neka izgubi pa da živimo ko sav ostali svet.
Pa, kad se odmorimo neka započne sa novom serijom.

klokan_@

pre 12 godina

Novak je ponovo potvrdio da se trud pre ili kasnije - isplati! Divno je što postoji neko ko može mnogo da nas nauči iz sopstvenog primera. Još samo da svoj rečnik kontroliše...

Goran

pre 12 godina

Federer i Nadal su stvorili monstera koji se otrgao kontroli. Dva najbolja igraca u istoriji su igrajuci sa Novakom preko 50 neizvesnih meceva napravili cudoviste koje vise ne mogu da kontrolisu. Od svakog je ponesto naucio i sada je bolji i od jednog i od drugog.

S.Goran

pre 12 godina

Kada je Nole odustao od Monte Karla,razmisljao sam da je ipak moguce da seriju produzi,medjutim nikako do ovde,jer ovo ni sam on kao i najveci optimisti sigurno nisu mogli da predvide.
Sada ukoliko bi ljdi iznosili razna predvidjana,nista drugo ne bih im mogao reci nego da je moguce,i zaista tako sada i deluje,s obzirom da je i najbolje tenisere glatko dobijao i sa nesto slabije rangiranim nailazio na veliki otpor i gubio po set.Marej svakako spada u visoko rangirane i on mu je i najozbiljnije zapretio do sada.
Do skoro Nole je sa Rodzerom i Nadalom u mec ulazio sa velikom motivacijom,i oni sami bili su mu gotovo veci motiv nego nagrada koju dobija pobedom, ili ukoliko je u pitanju polufinale,njihov skalp mu je znacio vise nego sama stvar da prolazi dalje,to sada polako nestaje.
Tome je jos Nadal svojim sve hladnijim ponasanjem prema njemu i dodatno doprineo,to kazem na osnovu pozdrava nakon izgubljenog meca koji je iz turnira u turnir bivao sve hladniji,i koji sada deluje skoro usiljeno i samo iz potrebe da zadovolji formu.
Hocu reci sve to doprinosi da izostane dobra energija,pa i sam gubitak drazi pobede nad njim,moze se odraziti na slabiju motvaciju za igrom.Ali naravno da se to kod Noleta ne desava,sad vuce ga zelja za ispunjenje sna,pa zar sada kad je tako blizu da poklekne,to nikako,a naravno da mu je glavni saveznik i dodatni veliki motiv za istrajanjem i ostvareni niz pobeda bez poraza.
Izneo bi i zapazanje po pitanju zreba na turnirima,kako je zreb poludirigovan,tako je moguce da obrazuju grupe 1 i 3,2 i 4 nosioc,ili 1 i 4 i 2 i 3 nosioc,medjutm prosto je nemoguce da na 6 turnira za redom izvuku prvu kombinacuju koju sam naveo.To Noletu trenutno svakako odgovara,ali kada postane broj jedan da bi pobedio na nekom turniru morace da igra i sa Rodzerom i Nadalom,pa pitam se dali je sve to slucajno,jer dok je Rodzer bio broj jedan,zreb je uvek bio 1-4,2-3i tako uvek su se klali 2 i 3 nosilac ko ce njemu na megdan.
Tu povoljnost Nadal nema,a ocigledno nece je imati ni Nole,i sama ta stvar i znatno otezava odrzavanje na broju jedan!

Djoksa

pre 12 godina

O ovom pitanju bi najmanje trebalo da razmislja Novak (Marfijev zakon). Autor ovog clanka, postovani Ozmo, je pokusao da objasni ZASTO je Novak pobedio Nadala po drugi put na sljaci. Ja bih rekao da je to odlicno uradio. Ipak, dodao bih jos par mojih zapazanja.
Pod mogucom pretnjom da cu biti zasut baraznom vatrom od poznavalaca tenisa na ovom forumu primeticu da sljaka u Rimu nije mnogo sporija od one u Madridu. U pitanju je samo nijansa. Do prosle (ili pretprosle) godine Centralni teren je bio stadion Pjetrandjeli. A sljaka na njemu je stvarno tek nesto brza od one u MK, sa visokim odskokom, idealna za Nadalov stil igre. Italijani su izgradili nov Centralni stadion a sljaka na njemu jeste primetno brza i sa nizim odskokom u odnosu na stadion Pjetrandjeli. Ovim nista ne zelim da oduzmem od Noletove pobede, ovo je nesto sto niko nije napisao a vredi znati. Uostalom, pre ovih pobeda nad Nadalom i cuvenog polufinala Madrida, Novak je svoje najbolja izdanja sa Nadalom imao na najsporijoj sljaci u Hamburgu 2008god i MK 2009god. Da li treba napominjati da se oba grada nalaze na obali mora?
Sto se polufinala sa Marijem tice, podseti me na njihov prvi (za cepidlake, ne uopste) susret u finalu Sinsinatija 2008god kada je Mari isto tako servirao za pobedu pri rezultatu, cini mi se, 5:4 u drugom setu. Imao je 4 mec lopte ali ruka mu stegla, tacno se moglo videti da ga je bio strah od pobede. Jer to je bilo njegovo prvo Masters finale. Nole (i te godine osvajac AO) je pustio ruku i napravio brejk. Ali napravio je previse neiznudjenih gresaka da bi dobio mec, izgubio je 7:6;7:6. Da li treba reci da je od tog meca Mari osvojio jos 5 Mastersa i usao u 3 GS finala? Na trenutak sam pomislio:"Ma nije moguce da ce i ovaj put Mari bildati samopouzdanje preko naseg Noleta..?". Na srecu, "novi" Novak (interesantna paralela, ha?) nije dozvolio da ga njegove greske odvedu u novi poraz.
U mecu sa Nadalom, za razliku od 2009god kada se takmicio sa njim koliko ce vratiti loptica u teren, Nole se trudio po svaku cenu da on drzi tempo u razmenama. Zato je stajao metar i po do dva kad je primao prvi a na pola metra od osnovne linije kad je primao drugi servis. Reternom je napadao Nadala i stalno vrsio presiju u njegovim gemovima. Da rascistimo jednom za svagda, Novak je od prvog do zadnjeg poena lopticu udarao vrlo jako a razliku je pravilo to sto je to cinio istom silinom sa bekend i sa fohend strane. Pre je u "obicnim" razmenama forhend paralelu udarao samo da je prebaci preko mreze. Zahvaljujuci samopuzdanju koje je stekao, i nju je udarao istom snagom. Da se razumemo, Noletova taktika se nije svodila na to da gadja linije ili blizu linija. On se trudio na svaki nacin da loptice salje samo dovoljno duboko i dovoljno snazno, sa cime je onemogucio Nadala da on dominira u poenu. Naravno, napadao je svaki put kad bi mu se ukazala izgledna sansa. E to se zove kontrolisana agresija! Veliki plus mu je i defanziva jer je mogao da vraca Nadalu udarce koji bi protiv svakog drugog igraca bili vineri. Posebno bih ovde apostrofirao njegovu bekend i forhend dijagonalu sa kojom bi iz potpune defanzive prelazio u ofanzivu. Sve to je u znacajnoj meri unervozilo Rafu, nije mogao ni na koji nacin da eksploatise protivnikove mane u igri (ima disertaciju na tu temu), jer protivnik nije ni imao mana. Rafa je onda morao mnogo vise da rizikuje u svojoj igri, sto je proizvelo i neke za njega nekarakteristicne greske. To je i bio srz Noletovog plana. Stalnom presijom sa svih strana terena isterati Rafu iz komforne zone i naterati ga da gresi. Naravno, to treba i moci! I pre je to Nole pokusavao ali mu je uvek zafalilo snage jer da bi ste pobedili Nadala morate biti fizicki spremni kao i on.
To je i zakljucak ovog mog malo duzeg komentara. Nole je fizicki spreman kao i Rafa! Razliku pravi to sto je on talentovaniji za tenis i sto ima vise opcija u igri. Da ne pricam da je zajedno sa Marijem (kad je u formi) najbolji takticar. A Rafa da bi pobedio top 10 tenisere mora igrati uvek na 100%. Nole ne mora... Samo u mecevima sa Nadalom, Federerom i ponekad Marijem.
Pozdrav,

CP3

pre 12 godina

26.09.2016.
Forma Novaka Djokovica je drasticno opala, poceo je d agubi 3 gema po mecu. Ocekuje se da ce se njegova serija, koja trenutno brji 564 uzastopnih pobeda, biti prekinuta 2021. godine. Teniski strucnjaci procenjuju da ce do tada vezati 1256 pobeda.

marko

pre 12 godina

Zbog Novaka se poceo pratiti tenis. Uvek gledamo u drustvu, i bas smo komentarisali kad je osvojen Davis Cup, da je svetski tenis nikad bolji. A da ce u takvom nikad boljem svetskom tenisu, u eri Nadala i Federera, na vrhu ove sezone biti brilijantni Novak, ni u ludilu nismo mogli da pretpostavimo. Nadali smo se da ce konacno da zbrise Federera, ali da ce ovako da mlati Nadala, to nismo mogli da sanjamo. Kada ce da bude prvi poraz? Apsolutno nevazno. Novak je svojim igrama da sada zasluzio oreol velikog tenisera. Ono sto mu moja ekipa zeli je pre svega da bude fizicki zdrav, i mentalno cvrst. Ako toga bude, za uspeh se ne sekiramo. U slucaju da osvoji i Garos, po meni ulazi u grupu najboljih tenisera svih vremena, iz prostog razloga, jer takvu sezonu nikad niko nije imao. I nikad niko nije bio tako dominantan nad ostalima.

Dylan Dog

pre 12 godina

Ako se prisetimo, najveći problem ostalih tenisera (nazovimo ih "običnim") u mečevima sa onima iz samog vrha (nazovimo ih "super teniserima") je bio taj što su im pridavali veći značaj no što im u datom slučaju na samom terenu realno pripada i što su smatrali da je, zbog razlike u suvom kvalitetu, potrebno odigrati sa 120-130% svojih mogućnosti da bi ih pobedili.
Naravno, to je čista mentalna klopka: niko ne može da odigra na tako visokom nivou iznad svojih realnih sposobnosti u toku celog meča. Možda nekoliko gemova, ali ceo meč - nikako. Zašto? Pa zato što niko nije u stanju da prevaziđe sam sebe iznenada i neočekivano i u tolikoj meri, a da to svesno održava tokom celog meča. Jednostavno - nije prirodno, osim ako se ne radi o novom "super teniseru" u povoju. "Obični teniseri" su toga potpuno svesni i to dobrano znaju. Čim padne nivo takve igre, slede neiznuđene greške, gubi se svoj servis, pada samopouzdanje i sledi kolaps i gubitak meča. "Običan teniser" ne veruje da više od jednom može da brejkne "super tenisera" (jer oduzimanje servisa smatra ekstra dostignućem), pa ako sam pretrpi brejk počinje da sumnja u sebe. Istovremeno spoznaje da igra ispod 120-130%, a imajući predubeđenje da samo tako može da pobedi - shvata da nema potrebne i dovoljne uslove da bi pobedio. Tada "običan teniser" nesvesno predaje meč i lagano nestaje sa terena. To su oni primeri kada "običan" teniser posle tesnog rezultata izgubi prvi ili drugi set (ako je prvi već dobio) i biva u drugom, odn. trećem setu bukvalno počišćen sa terena.
Dakle, "super teniseri" svoje mečeve dobijaju ili još u svlačionici ili u trenutku kada protivnik u pola meča "shvati" protiv kakvih "super tenisera" igra i odjednom ubedi sebe da nema šta tu da traži (stručno se kaže da je izgubio moral).

Kada je reč o Novaku, potrebno je prepoznati šta to pravi razliku između Starog Novaka, "super tenisera" u najavi i Novog Novaka "super tenisera" par ekselans.
Evo šta ja mislim:
1 .Novi Novak zna da je bolji od svih i da sve zavisi od njega. Zna da ne mora da odigra na 120-130%, jer ga na svojih 100% niko ne može pobediti. Čak ni na 90% (Saša Ozmo je ispravno primetio da Nole u Rimu nije odigrao tako dobro kao u Madridu).
2. Novi Novak zna da sada drugi pokušavaju sa 120-130% i zna da mora da bude strpljiv i čeka svoju šansu. Naravno, već je bio "u tom filmu". Zato Novi Novak više ne paniči i uvek je smiren (zapravo, gotovo uvek).
3. Novi Novak zna (znao je i ranije) koje su mane njegovih glavnih konkurenata, ali je sada u poziciji da to obilno eksploatiše. On više ne pobeđuje Federera i Nadala. On ih nadigrava i to prelazi u rutinu.
4. Novi Novak ima dovoljno kondicije i izdržljivosti da može na nogama da izdrži i najveće izazove konkurencije. Kao direktna posledica sledi držanje koncentracije i fokusa na vrlo visokom nivou tokom celog meča. Dakle, više nije inferioran u tom aspektu u odnosu na ostale tenisere. Novi Novak se zato superiorno kreće po terenu i uvek je na lopti. Zato i može da odigrava šta hoće i pogađa vinere bez mnogo rizika, sa loptom relativno daleko od linija.

Naravno, Novi Novak može da izgubi, ali potrebno je da istovremeno protivnik odigra veoma dobro, iznad svojih uobičajenih mogućnosti i - da sam Novak ima loš dan u bilo kom smislu ili da pobedi sam sebe.
Gotovi primer ovog poslednjeg je nedavni meč sa Marejem u Rimu.
Novak je na AO doktorirao taktiku kojom se Endi Marej dobija 100%, a to je strpljivo držati loptu duboko po sredini i čekati povoljnu priliku kako bi se otvorio teren i izbacio Škot iz ravnoteže. Držanje lopte po dijagonali je takođe rizik, jer Endi ima fantastičnu kratku dijagonalu sa oba krila, koja se gotovo ne stiže, a može dobro da pogodi i paralelu.
Međutim, Nole je u drugom setu (i čini mi se u 3. gemu 1. seta) pokušao da na silu, bum-bum tenisom oduva Endija sa terena. Verovatno bi uspeo da ovaj nije bio na svom maksimumu. Ovako je upao u sopstvenu zamku i doveo sebe u vrlo neugodnu situaciju. Igrao je onako kako Mareju najviše odgovara: protivnik jako napada, a Endi se još jače brani. Odbrana je toliko dobra da je zapravo sama po sebi - napad. A onaj ko napada - pre gubi strpljenje nego onaj ko se brani, iz prostog razloga što više rizikuje i više energije troši.
Nadam se da je Novak naučio iz tog iskustva i da u buduće neće praviti takve eksperimente (ali ko zna, inteligentni ljudi su nemirnog duha i uvek treže nove izazove).

Što se RG-a tiče, Novakov glavni konkurent je Rafa Nadal. Međutim, ne vidim šta Rafa može da "izmisli" da bi dobio Novaka. Zapravo, jedina njegova šansa je da igra kraće poene, jer ga u dužim Novak sada po pravilu dobija. Sa druge strane kraći poeni nose sa sobom rizik neiznuđenih grešaka, jer se kod njih puno forsira. Rafa tu nije na svom terenu. Opet, do kraćih poena se može doći i nakon dobrog servisa. Ovo poslednje je možda najrealnije, ali podrazumeva da Rafa servira najbolje što može, a Novak nema svoj dan što se tiče riterna. Tako bi Rafa mogao da lakše drži svoj servis, a onda da "igra" na Novakov i tu traži priliku da napravi brejk.

Konkurent br. 2 je Endi Marej. Ipak, on mora da održi nivo konzistentnih igara i prvo dođe do polufinala. I za njega važi ista priča kao i za Nadala: šansa leži u dobrom servisu i vrebanju šanse na protivnikov.

Poraz Novaka od bilo kog drugog tenisera bi bio pravo iznenađenje, uključujući tu i samog Rodžera.

Ako Novak podigne nivo svog prvog servisa, uz držanje dosadašnjeg kvaliteta igre - ostali teniseri mogu samo da se hvataju za glavu.

Izvinjavam se zbog ovog baš dugog komentara.
Uzdravlje!

OBJEKTIVNO

pre 12 godina

U potpunosti se slazem sa gore navedenim autorom texta, medjutim Novaka Djokovica sam poceo redovno da pratim od 2007. godine i svako ko je to cinio seca se da je to bio momak sa jako ubojitim servisom, razlika izmedju prvog i drugog servisa bila je u brzini koja nije bila toliko drasticna. To su bili ravni i jaki servisi, povremeno(retko) sa kick ili slice servisom. U 2008. je pocela njegova expanzija servisa, ali pocetkom 2009. Djokovic pocinje da ubacuje neke nove stvari u svoj servis a to su slice i kick. Te godine njegov servis je poceo da stagnira na brzini upravo zbog tih novih elemenata u njegovom servisu jer nije posvetio paznju brzini svog servise vec ostalim segmentima i tako citave 2009. je igrao na tom nivou koji generalno nije bio los. U 2010. je usao prakticno bez servisa, cak je i uspeo da osvoji Dubai sa drugim servisom! U ovoj godini - 2010. pocinje nova Novakova igra u polju. Kako je izgubio prednost pocetnog poena njegova igra u polju je neverovatno napredovala pogotovo u defanzivi, ali takodje u ofanzivi. Pa skoro svaki drugi njegov servis gem se igrao na razliku, a u broju duplih gresaka bio je medju vodecima zajeno sa F. Verdascom. Takodje je u 2010. svoj ritern doveo do savrsenstva! Dakle, Novak je ubacivanjem nekih novih stvari u svoj servis izgubio jedno a istovremeno dobio drugo i trece. Tako da kad je popravio servis(to se najbolje videlo na USO 2010.) poceo je da osvaja poene na laksi nacin, a igra u polju je ostala na istom nivou. A 2011. je godina u kojoj je bukvalno sve unapredio, a sto se tice servisa u potpunosti ga je modifikovao, nije to vise onaj stari ubojiti ili onaj los neefikasni vec jedno novo mocno oruzije!

Sportski pzdrav!

Inspector Bloch

pre 12 godina

Posto mi se post juce negde zagubio, pokusacu jos jednom, jer naprosto zelim da sa vama podelim ove prelepe momente na koje smo tako dugo cekali!

Uz veliku zahvalnost, na kao i uvek, dobroj analizi S.Ozmo i svih drugih do sada, zeleo bih da prosirim celokupnu sliku zadnjih dogadanja sa par observacija gledanih iz jednog drugog ugla;

Svoj post od 16 maj.18:45, je @NenadPVO, otvorio sa dve konstatacije:
- ni najoptimistickiji od nas, sa ovog foruma ni u najludem snu nije
ocekivao OVO
- OVO je teniski svet prodrmalo, iz osnova na kojima stoji,i ravno je
zemljotresu, cunamiji, vulkanskoj erupciji..itd;

Kao metafora..moze da posluzi, onaj naziv filmcica o Novaku 'nas a svetski'; ja bih se zadrzao uz ono 'svetski'; (poznato je da je godinama, 'gladno'pratim svetsku tenisku novinarsku elitu, tako daje ovaj izbor razumljiv) Sta se desava tamo? Sta su Madrid, a pogotovo Rim pokazali?

Da krenem sa prvim pitanjem: OVO sto je Novak do sada uradio je do sada NEVIDENO u novijoj teniskoj istoriji! Lendl,a pogotovo Big Mak ono sto su ostvarili ostvarili su pod drugacijim uslovima; Uz sve sto je Mak, do sad rekao,je u najnovijem intervjuu i sam priznao, da je to sto Novak radi VECE, nego sto je on uradio ( na yahoo.eurosport, sajtu)Njegov niz je PREKINUT, na I- GS! Znaci tu vec imamao pomeranje granica onoga sto @vlada(o8:42) smatra -realnim! To, je izazov, za teniski svet..gde se iskreno samo moze..mucati- o nekoj evaluaciji ovde, za sada, nema ni govora! Sta nam je doneo Madrid i Rim?

- razbijanje, ustaljenih ALI s'pravom!- stereotipa- PODLOGA!Do sada u rivalstvu RF i RN je postojala podela po podlogama: RN 'kralj sljake' RF 'kralj trave/tvrde podloge'- Setite se da su i za Novaka posle Amerike, negde iz prikrajka dozvoljavali, eventualno 'kraljevstvo' na tvr. podlozi! Tu se blago receno, precutno, pristajalo na LIMITIRANOST vodece dvojke! I sta se sada desilo- Novak razbije sve sablone i odigra na sljaci dva Mastersa..BOLJE nego na tvr.podlozi!
E, to je ono sto njih vise zbunjuje, nego same pobede! Razbio je mantru-gde se i Federeru, i Samprasu, i Nadalu..'oprastalo'da su negde..i losiji!( naravno..izmedu sebe!)Jednom recju je Novak, ovog momenta za teniski svet ne, enigma(to se moze jos i resiti) nego miateria! I to je kontekst, u kome trebamo SVE da postavimo, pa i RG!

Naravno, da se sada opet pribegava, novim pomocnim sredstvima tipa: tamo se igra na 3 dobijena...zaboravljajuci, valjda u nemoci, da je to Nole vec odradio na Ozi-u izgubivsi cak JEDAN set! Ne, stvarno pred ovom Novakovom eksplozijom..naprosto 'zdravi razum' ostaje nem!
Pa i moj! Jos bih naravno i onom 'nas', ista rekao: ako su, a, jesu i najjveci limitirani, onda je i nas 'stari'Nole naravno ima svoj limit: MENTALNI! E, tu je po meni najveca barijera za tenisku vecnost oborena!'Nas covek' Balkanac, bio on Srbin, Hrvat, Makedonac..je uvek bio sposoban za nejvece poduhvate, ali svi imamo urodenu 'genetsku permutaciju' zvanu : kratki dah!Ko, to pobedi..pise istoriju- u bilo kojoj oblast!

Ostalo..ostalo je vrlo jednostavno: Novak ovog trenutka razpolaze- snaznim i stabilnim FH i BH, servisom 'po prilici'dropshotom..kada zatreba, do izludivanja atraktivnim i efikasnim( konacno),mobilnost, ritern, zna se,brzina, promena ritma, izbor udaraca,fizicka i mentalana snaga do perfektnosti..jednom recju:PERFEKTAN tenise( kako
gaP.Bodo nazva) meni vise prija : NAJKOMPLETNIJI teniser koga sam ja ikada gledao!( pridevi, bolji, najbolji..su po mom misljenju glupi doklegod istorije tenisa traje, a kada bi se i zavrsila koji su to kriterijumi..?)

Na, kraju, bih se i ja upisao u istomisljenike DD, sto se tice meca sa Mariem; razlozi zasto je Nole,usporio su po meni vise livne, nego 'teniske prirode'; SLABIST, je pokazao prema prijatelju, posle cistke od 6:1, oni se predobro znaju i uistinu su bili PRIJATELJI, mislim da ga je Novak pustio da se koliko toliko vrati u mec da ne bude jkao sa Soderlingom...i pogresio!Prijatelj, Mari je priliku oberucke prihvatio!( setimo se meca sa Viktorom na US-openu!) Ostali deo meca je igrao protiv sebe i Maria, otuda onaj, nekarakteristican urlik na kraju! Nije on, samo, Marija nego pre svega, sebe pobedio! Ja, ali ovo je naravno, krajnje subjektivno, Marija ne vidim, kao ozbiljnog 'igraca u igri'iz mnogih razloga, uostalon kao ni Del pPotra, ali to je naka druga tema;
A RG?Pa Novak je u Rimu, da se podsetimo, igrao sa proslogodisnjim FINALISTIMA RG: Soderling je dobio 3 gema, Nadal ni set! Toliko;

Veliki pozdrav, svim mojim b92 prijateljima( pod kojigod nickom pisali) prepoznajemo se; uzivajmo u svakom momentu koji nam Novak nesebicno, daje...i budimo, bar pasivno, ucesnici u prekrajanju istorije tenisa koji nas momak pravi!

Do pisanja,

Nenad PVO

pre 12 godina

Novak, po mom misljenju, terbao bi da osvoji Roland Garos lakse nego Madrid i Rim.
U ovom trenutku igra na tri seta i pauza od jednog dana izmedju meceva moze samo da ide u korist Novaka. Fizicki, tehnicko-takticki i psiholoski je maksimalno spreman, a u uslovima igranja na Gren Slemovima je mogucnost iznenadjenja je mnogo manja nego na mastersima gde se igra svaki dan i u dva seta.
Nadal bi po default-u trebao da bude najveci protivnik. Ali posle poslednjeg meca u Rimu ja zaista ne vidim sta bi on mogao da popravi u svojoj igri za 10 dana. Nadal je po sopstvenim recima odigrao odlicno u finalu Rima, bio je agresivan, mentalno spreman ali rezultat je bio da nikad nije bio lakse pobedjen od strane Novaka. U uslovima kad su obojica fizicki jednako spremni I kada podjednako snazno udaraju lopticu maksimalno do izrazaja dolazi Novakova tehnicka superiornost. Novak i iz bekenda i iz forhenda ima mogucnost da ostvari inicijativu u poenu, dok Nadal do inicijative dolazi samo iz forhenda i to kada mu dolaze krace lopte.
Apostrofirao bih na ovom mestu kljucnu razliku u medjusobnim mecevima Nadala i Djokovica, nekad I sad. I ranije je Novak koristeci iste udarce dolazio do inicijative u poenu, setao Nadala levo-desno ali nije osvajao poene. Taman kad bi Novak pomislio da je sjajnim forhendon u ugao zavrsio posao, sa druge strane stigla bi neverovatna povratna lopta sto je Djokovica frustriralo i izbacivalo iz balansa. Pokusavao bi onda jos agresivnije, sto je dovodilo do neiznudjenih gresaka ili bi kratkom loptom gubio inicijativu sto je Nadal surovo kaznjavao i osvajao poene u kojima je Novak gotovo savrseno igrao. Naravno da je to stvaralo psiholoski problem u smislu da: “I kad najbolje igram, ja gubim”. Novak je posle toga cesto odigravao do kraja meceva samo formalno i olaksavao posao i Nadalu i Federeru.
Sada toga vise nema. Novak i dalje istim udarcima lako dolazi do inicijative u poenima, ali je sada spreman na to da ce Nadal vratiti svaku loptu, spremno je ceka i salje novu opet duboku kontrolisano agresivnu loptu i to je spreman da uradi bez greske sto puta. To Nadala lomi, na taj nacin da svata:
” Nista mu ne mogu, trcim vracam sve lopte ali kao da igram sa zidom”. I pada i nemocan je, I gubi lako kao nikad u zivotu. Potpuna frustracija, gubljenje samopouzdanja i dobijanje kompleksa su logicna posledica i to se sigurno ne moze promeniti za dve nedelje, tj na Rolland Garosu.
U Rimu je mozda Novak dobio veceg protivnika u Mareju. Taj mec je bio vrhunac tenisa u poslednih nekoliko godina. Kao da su se sastala dve kompjuterska programa. Bezgresna. Toliko snazna igra, sa toliko puno trcanja, kontri, rekontri a sa tako malo neiznudjenih gresaka predstavljalo je po meni mec za pamcenje. Slican onom u Madridu 2009 izmedju Novaka I Nadala.
Marej je tim mecom pokazao da je on u stvari najveca pretnja Novaku, ne samo sad nego i u narednih nekoliko godina. Voleo bih da je Dylan Dog u pravu, kad je rekao da je Novak takticki pogresio, da je pokusao da nadjaca Mareja njegovim nacinom igre. Tukao je iz sve snage, trcao do besvesti ali poene nije osvajao. Bilo je primetno i na Novakovom licu da nije imao pravi odgovor za takvog Mareja. Pobedu je izvukao iz drugog “izvora”. Neverovatne psiholoske i mentalne snage sa kojom je sad u rangu sa Nadalom. Voleo bih mec sa Marejem ali u finalu, ako dozvoli zreb.
Federer misli da bar na Rolland Garosu nije velika pretnja.

Novakova igra je sad bolja nego na AO. Cini mi se da se malo manje trosi, sto je jako vazno za dugotrajnost na prvom mestu. Zabrinjava, bar u zavrsnim mecevima u Madridu i Rimu sto je izgubio veliki broj svojih servis gemova, cesto u trenucima kada je servirao za set. Takvi gemovi odnose mnogo energije cak i kada ih osvoji. Dakle servis jos uvek ima dosta prostora za napredak. Nedostaje vise lakih poena koji dodatno obeshrabruju protivnike, smanjuju im otpor, narocito kada su svesni da im je njihov svaki servis gem ugrozen.
Tim elementom igre Novak se bukvalno poigrava sa protivnicima pa cak i sa Federerom. Fenomenalnim reternom i mogucnoscu da napravi kontru u poenima iz svi pozicija na terenu stavlja sve protivnike u situaciju potpune nesigurnosti u igri. On moze da izgubi I dva svoja servisa u setu ali ce osvojiti tri protivnicaka a ako nije dovoljno uzece i cetvrti. Time on moze da igra “macke i misa” sa sa svim igracima na” turu”.
Ipak, da bi dodatno ojacao svoj autoritet bilo bi vrlo vazno da ne ostavlja mogucnost protivnicima da imaju sansu. Kada dodatno unapredi svoj servis niko nece ni pomisljati da moze da ga ugrozi a Novak ce kao posledicu imati manje trsenje energije.
Kako mi nameravamo da Novak vlada teniskim svetom dugo,dugo moramo da povedemo racuna i otim detaljima.
Hvala ti Nole sto nam pruzas ovakvo zadovoljstvo pracenja i uzivanja u tvojoj igri i sto svoja zapazanja mozemo da podelimo na ovom sjajnom sajtu i time dodatno uzivamo.
Hvala naravno izvarednim forumasima Dylan Dogu, Djoksi, Dermendzijevu, WTATP-u, Inspektoru Blok
I drugim sjajnim komentatorima kojih ima sve vise I koji ulepsavaju ove neverovatne uspehe Novaka Djokovica.
PS. Ne mogu na kraju da ne spomenem Jelenu Jankovic koja, na zalost, svojom “beskrvnom” igrom moze da protraci sansu karijere. Ubedjen sam da bi uz malo vise koncentracije i zelje za pobedom mogla da osvoji RG.

sasa jokic

pre 12 godina

Za Novaka je stvarno izlisno trositi reci, On je svoju igru doterao do maksimuma, tu misllim na sve segmente. Postoji, kao sto i sam kaze jos prostora za poblpljsanje, ali to su detalji, i sa ovom igrom je daleko najbolji. Mislim da je u mecu sa Marejem Nole sam dozvolio da se mec onako razvije. Nije Marejev servis doprineo boljoj igri, vec Noletovo spustanje gasa posle 6:1, kako bi sacuvao snagu za Nadala. Nravno Endi je zaigrao na sve ili nista, i uspelo mu je da pogadja sve moguce i nemoguce, sto je kod Noleta unelo malo nervoze. Ali ponavljam da Nole nije spustio gas mec bi bio zavrsen mnogo brze. Ako pricamo o Nadalu, njegov veliki problem je ovaj poraz u Rimu. Poraz u Madridu bio je bolan zbog domaceg terena, i kao prvi. Ali poraz u Rimu na sljsci koja mu odgovara, je vec potvrda da Noletu podloga nije presudna stvar da bi pobedjivao. Ne vidim sta bi Rafa mogao toliko da poboljsa za 7 dana, pa cak ni tokom turnira, sto bi njegovu igru podiglo na mnogo veci nivo, koji mu je potreban da se suprotstavi Noletu? Ono sto mu je nekada davalo veliku prednost, spinovani forhend, i fizicka snaga, Noletu vise ne predstavlja problem, pored izvanrednog forhenda, jos boljeg bekhenda, fizicki je naj spremniji na turu. Tako da ce ne osvajanje RG za mene biti inenadjenje. Ko ce sada da mu uzme set na RG?!

Sinisa

pre 12 godina

Svi ce oni raditi na licnom poboljsavanju, i Murray i Rafa i Rodger. To treba da uradi i Nole. Ako smem da primetim, njegov servis je medju najslabijima u top 10 i tu bi sigurno mogao napredovati. Pogledajte koliko je Murray bio cvrst dok ga je isao servis. Nole se dosta mucio u drugom delu meca sa svojim servisom i kad bi ga ubacio. Srecom je bio bolji u drugim stvarima, pa je to presudilo, ali nece vecno biti tako. Da je Rodger u formi kao Britanac, lagano bi odservirao za mec. Koliko god mi hvalili svoga, ne sme se uspavati jer nista nece biti lako, moze biti samo teze. Zato se i on mora usavrsavati.

Sasha

pre 12 godina

Kako ja, laički, vidim trenutno Novaka, ne postoji šansa da ga neko pobedi. Jedino on može da pobedi sam sebe. Znači u pitanju će biti njegova sposobnost da prevashodno u prvim kolima RG bude dovoljno koncentrisan protiv "lakših" protivnika a kasnije će sve zavisiti od toga koliko će ga slušati njegovi najbolji udarci. Nikako ne mogu da vidim meč u kome će Novak igrati na visokom nivou i izgubiti meč. Mislim da to više nije moguće i to zato što je njegova najbolja igra za dve klase bolja od bilo kog drugog tenisera kada je formi. Iskreno, smatram da će mu u daljoj karijeri najteži protivnik biti Marej. Škot je izvanredan igrač i jedini koji ima udarce kojima može da parira Đokoviću. Na sreću, Marej još uvek ne može da pronađe sebe na psihičkom planu, tačnije da uradi ono što je Novak ove godine uradio. Kada to bude uradio, i naravno ako to uopšte bude uradio, mislim da će on i Novak biti svetski broj jedan i dva. Nadalu ne predviđam baš neku posebnu budućnost, najviše zbog toga što je čovek rođeni pobednik pa ga porazi od Novaka mogu potpuno uništiti.

Znači, ako Novak dobije i RG, a ima ogromne šanse da tako nešto učini, budimo spremni za veliki krah Rafe Nadala. Mislim da će taj pad biti daleko teži od Federerovog kada ga je upravo Rafa skidao sa trona. Živi bili pa videli.

Alcale

pre 12 godina

Ne a ZAŠTO BI STAO, taman se zagrejao :)?
Ne vidim nikavu potrebu za ovakvim pitanjima, i da naravno da će NOvak osvojiti Rolan Garos!
DELJI NOLE, DOMINACIJA!!!

Milan90KL

pre 12 godina

Ne smem ni da pomislim sta ce se desavati sledece godine u ovo vreme kad bude morao sve ovo da brani... Ali, o tome cemo misliti od januara a do tad u nove pobede! ;)

Mirko

pre 12 godina

Novakov niz pobeda trajaće godinu i po dana, najmanje, a možda i nešto više.
Kako će tenis izgledati posle toga, ne znam, videćemo.

Savršenstvo u igri koje je započeo Federer, fizičku spremnost i upornost koju je usavršio Nadal, Novak je objedinio i dodao još nešto - srpski inat, spremnost da se ostavi "srce na terenu", apsolutno samopouzdanje,
ne-posmatranje protivnika kao neprijatelja, već kao prijatelja koji mu pomaže da Novak pobedi samoga sebe, odnosno svoju eventualnu slabost - otuda veliki fer plej kod Novaka, spremnost da se čestita protivniku na dobroj igri i dobrom poenu, priznavanje sopstvenih grešaka koje sudije ne primete, ali i umereno reagovanje na iste takve sudijske greške. Njegova svesnost o tenisu kao igri u kojoj nema mesta za mržnju prema protivniku, u kome čak nema ni sujete ako se meč izgubi, Novak je doveo do vrhunca, pokazujući i svoju ljudsku zrelost i ako hoćete duhovnost. Svi vrhunski teniseri poslednjih godina su te lekcije i kvalitete usavršili, ali još imaju da uče od Novaka. Bez toga neće ga moći da stignu ni na terenu, jer kvalitet ličnosti je presudan u trenucima kada su teniseri izjednačeni u fizičkom i taktičkom smislu.
Mada, u smislu taktike, Novak je još odavno pokazivao neverovatne potencijale i vrhunsku inteligenciju. Ostalo mu je bilo samo da sazre i fizički i da unapredi taj svoj aspekt, što je on i uradioi što je napokon dovelo do ovakvog njegovog uspeha. I pre toga je imao sve što je trebalo: raznovsnost, taktiku, inteligenciju, servis, odbranu, ali fizička spremnost, u smislu otklanjanja povremenih zdravstvenih problema, je bila karika koja nedostaje.

Sve Vaše komentare obavezno pročitam, jer ima puno stručnih objašnjenja i stručnjaka koji ne dolaze od "plaćenih novinara", i koji pružaju daleko više informacija nego mnogi "stručni" sajtovi i forumi. Zbog toga sam redovan i na ovom sajtu i u komentarima. Smatram ih isto tako važnim kao i vesti na koje se komentariše.

A za moje predvidjanje, videćemo se iduće godine.. :)))

cetvrti april

pre 12 godina

Toliko osvezavajuce deluju Vasi clanci, gospodine Ozmo. Nema nacionalnog naboja, euforije, objektivnost je 100% prisutna, iako to nije nimalo lako u jednom ovakvom trenutku.
Primetio bih samo jednu sitnicu. Svaki put kada je Nadal osvojio Rolan Garos, on je to ucinio, u nedostatku odgovarajuce reci na nasem jeziku, uncontested - zelim da kazem da niko nije ni bio blizu njega i to je znao. Videcemo kako ce sada reagovati kada vise nego dobro zna da je ugrozen.

mikeloca

pre 12 godina

Nema kraja. Večno će pobedjivati .Ostali mogu da ostave rekete i da se bave drugim poslom . Od sada tenis postoji samo za Novaka Djokovića.

Inspector Bloch

pre 12 godina

Zahvalan sam @aussie.18 maj 2011 15:27, na postu..jer otvara jos jednu priliku, meni bar da dalje mislim;

Cudno je naravno da se kao Novakovi konkurenti na RG, navode RF i RN, za drugog jos i nekako ali RF? A, bez da se spomene Soderling koji je zadnje dve godine bio finalist? U tom delu, dajem za puno pravo @ja, koji stalno upozorava na Soderlinga! No, na stranu, mislim da bismo bar MI sada morali polako da se oslobadamo 'naucenih stereotipa';
Lako nije, delom sam to pokusao da objasnim u proslom postu ali hajde da zajedno mislimo!

Krenimo od clanka B.Dezulica (10.mart, obuhvacen pod 'tema')gde on ATP deli na 'privatni ATP Tour'RF i RN i 'teniski Intertoto Kup' ostalih iza Novaka- Novak je cetiri godine fungirao kao sveza izmedu ta dva sveta; i po Borisu ( clanak posle interkontinetalnog Slema)..se Novak preko nocu 'usunjao'u taj privatni svet Rafe i Rodzera; MOZDA je to tako ONDA izgledalo, mislim u martu(?!),no danas stvari stoje radikalno drugacije: Novak je njihov 'privatni ATP'
razbio u sitne delice! NEMA ga vise! Momak bez ikakvog kraljevstva, stao odigrao..i RAZBIO! ( jos jedna a priori razlika sa Makom- ovaj je 4 godine, pre svog niza, bio neprikosloven- niz- ko- niz-koji-se-i-ocekuje!)Jednu stvar moramo/te razumeti- CEO zapadni sistem se zasniva na proceni-sigurnosti, ZAPAD ne voli iznenadenja! Naravno, ja zivim taj zivot i znam to isuvise dobro; Da se ovo desilo, recimo, Federeru- nema iznenadenja- jer to se i moglo PREDVIDETI- ali Novak...e,e, sta sada!?

I tu smo kod, Vaseg 3. konkurenta Federera: Rodzer je PRVI na kozi osetio 'novog' Novaka i to..ubitacno!ON je prvi, koji se pored Nadala, RF uvukao u GLAVU! No, kako bese njegova reakcija- no prvo, da se podsetimo da po svim teniskim strucnjacima, pa i po samom Federeru..( proslogodisnje misljenje!)njemu da bi zavrsio karijeru fali GS, zlatna sa OI..i nedelju-dve dana na No 1, ne bi li pretekao Samprasa- Od GS, se MOZDA precutno oprostio jos prosle godine,no OVU godinu- sigurno sa pobedom u Dohi, je otvorio pun optimizma, da ce bar ostvariti zadnje dve zelje; Kako se ova godina odvija znamo; Pred IW, OTVORENO izjavljuje da hoce ponovo prvo mesto. GRCEVITO se bori za priznavanje KONKURENCIJE , samo jedne, izmedu njega i RN,- jer je vec pocelo da se suska- da RN njemu i nije mogao da bude konkurencija zbog godisnje razlike, i da prava konkurencija tek nastaje izmedu RN i Novaka; a da on u stvari i..nije imao konkurencije u svojum najboljim godinama! u MK, gubi od Melcera..objasnjava kao..eh..u Madridu, ide dalje pa daje izjavu, da ovo sada i nije konkutencija nego tri,cetiri-..icija, racunajuci sebe,Rafu,Novaka i Maria; nastavak znamo ,..u Rimu kaze..'ovde mogu da napravim presedan'...Gaske...kraj! TO, je totalna, ali totalna, irrealnost- DA li je to istinski konkurent,pretendent za osvajanje RG?SUMNJAM; isto kao i sto sumnjam da ce ostvariti zlatnu, na OI, i po njega mozda najpogubnije onih DVE nedelje na mestu prvog;ironija?!

Nadal, kod njega cu kratko, zato sto i ja mislim da ce se tu bitka voditi; cudno mi je samo da se toliko malo paznje posvetilo tom Lorenzo, mecu- jer tamo se upravo videla posledica 'kada nepobedivi postane ranjiv'!S.Tignor(Tinjor)rece'po prvi put otkad gledam Nadala, gledao sam OBICNOG tenisera na terenu!"

Sa tim i sa Borisom, na kreju da povezem, za mene najinteresantniju stvar na predstojecem RG- 'intertoto kup' OSTALU tenisku populciju- TU ce se tek razbijanje 'privatnog ATP RF i RN' videti- tu ce tek sada Gaskei, Lorenci, Beluciji...navaliti!..Eh, zakon..mirisa sveze gladiatorske krvi! NEMA, vise dizanja forme u toku toura! A, Nole..pa recimo da..danas na svim tenis sajtovima, DEBELO ispisana brojka 39...pruza ...zastitu;

Zavrsavam,i ovog puta zahvaljujem pre svega Novaku, da nas stalno tera da nase predstave,o tome- 'kako treba, kako je realno, kako je racionalno'- prosirujemo,korigujemo ili jednostavno odbacimo!Dozvolimo da budemo iznenadeni!

Pozdrav,

aussie

pre 12 godina

Da bise odgovorlilo na pitanje "Ima li kraja ovoj seriji" moramo se osvrnuti prvo na igru najvecih konkurenata.
3. Federer- Jedan od najvecih tenisera svih vfremena. Covek koji je tenisku igru pomerio sa nivoa koji su igrali njegovi prethodnici, toliko da je ostaku igraca bilo potrebno 4-5 godina da se popnu na njegov nivo. I dalje je pretnja sa svojom najboljom igrom, ali samo na travi gde njegova najveca mana, visoki bekhendi, biva donekle neutralisana niskom otskokom loptice, a njegova njveca vrlina servis dolazi do punog izrazaja. Federer je ove godine uglavnom gubio meceve samo od Nadala i Djokovica,sto pokazuje da je i dalje dominantan u odnosu na ostatak sveta
2. Nadal- covek koji je preskocio Federerov nivo je i dalje konkurencija, ali za pobedu mora prvo da podigne nekoliko elemenata svoje igre kao i da ponovo pocne da veruje u sebe. To se nece desiti preko noci. Rafa je ove sezone prakticno gubio samo od Novaka.
1. Novak- je u sustini samom sebi najveca pretnja. Covek je podigao nivo ove igre tamo gde ni jedan teniser pre njega nije krocio. Da bi se odrzao tu gde jeste, mora da nastavi da se unapredjuje i na taj nacin sacuva distancu koju je stvorio. Ako to uradi (nadam se da hoce), ostali teniseri, ukljucujuci i gore pomenuti dvojac mogu a ga dobiju samo u slucaju da odigraju na nivou svog maksimuma a da on ima JAKO los dan. Za sada ne vidim kako drugacije neko moze da ga dobije, barem ne na RR.

Bojan

pre 12 godina

Smrsao je nole,a zahvaljujuci tehnici nista nije izgubio od jacine udarca...manje tereta nosi prilikom iscrpljujucih poena i to mu daje prednost nad drugima...tu je zapravo i dobio na izdrzljivosti i koncentraciji!
Igram tenis cesto i znam da prvi set odigram odlicno a kad krene umor drasticno padam...i zato mislim da je njegov nutricionista odradio glavnu pricu a naravno i Noletova glava koja je uvek bila na visini zadatka!
Bravooo Nokija samo tako deri i dalje i ulepsavaj nam ove sumorne dane sa ovim dosovcima!

Teniski trener

pre 12 godina

Nije problem da Nadal "izmisli" (Dylan Dog) neke nove udarce i taktiku, problem je da to uvezba i uspesno primeni. Na osnovu istrazivanja strucnjaka iz oblasti psihologije sporta, doslo se do zakljucka da je za usvajanje jednog novog pokreta, sportisti potrebno 10-20 hiljada ponavljanja tog novog pokreta. Nadal nema za to vremena, zato uzivajmo u ovom trenutku i ne kvarimo zadovoljstvo pritajenim strahom od Novakovog poraza.
Sto se tice servisa, Novak je ucinio potrebne korekcije (Petlja ide vise
u desnu stranu, a Novak se manje savija u ledjima). Procenat, ubacenog prvog servisa, je samo stvar koncentracije i pravilno usmerenih misli. U isto vreme, poboljsana anticipacija i udarci iz pokreta dovode do ovih rezultata. Uzivajmo i dalje, koliko ce da traje nije ni vazno.

DEJAN STOJAKOVIĆ

pre 12 godina

Slažem se uglavnom u svemu.Ali mislim da Noletu ipak treba odmor 2-3 dana a ne da je juče bio u Kanu na nekoj modnoj reviji,danas odmara a već sutra kreće u Pariz gde će igrati po mom mišljenju nepotreban egzibiciski turnir.Al opet ok,Nole i Vajda valjda najbolje znaju šta je najbolje za njega.Ako bude na RG odigrao kao šzo je igrao Rim mislim da nema niko objektivne šanse da ga pobedi,treba samo zadržati ovu formu.

Slobodan Lukić

pre 12 godina

Federera smo nazivali vanzemaljcem. Objektivno bio je najveći u nevelikoj konkurenciji. Došao je siloviti Nadal i veliko rivalstvo najvećih u istoriji tenisa. Novak se mučio sa sinusima alergijama na polen na Gluten i bio treći.Danas je zdrav i igra svoju igru koja tenisku igru diže na viši nivo. Potvrda navedenog je poslednji poen u duelu sa Marejem i niz sličnih poena na ovom sajtu. Jednostavno bolji od najboljih u istoriji tenisa Federera i Nadala. Rika lava sećate se Vanje Grbića to je to.

bulat92

pre 12 godina

Pa, ja se iskreno nadam da ima kraja Noletovoj seriji.Već je postalo pomalodosadno - pobeđuje dobijene, pobeđuje gotovo izgubljene mečeve,
deli 0 autoritetima. Već sam izgubio nit u brojanju pobeda i osvojenih turnira, u kući je ludnica, ženska čeljad poludela za tenisom, samo slušam reči ritern, pasing šut, lob i druge iz bogate riznice našeg jezika, prijatelji me zivkaju u ponoć: "A, šta sam rekao, ma on je car!"
Danima bezuspešno pokušavam da započnem sa čitanjem knjige. Počela i predizborna kampanja: Noleta za predsednika (kao da nam je malo ovaj postojeći), podižu mu spomenik, dele ordenja. Od njegovih mi honorara podilaze žmarci. Dosta bre više, neka izgubi pa da živimo ko sav ostali svet.
Pa, kad se odmorimo neka započne sa novom serijom.

B

pre 12 godina

Hvala ljudi.
Malo "pametniji" čekam RG. Biće mi zanimljivije da gledam i doživeću taj tenis dublje nego što bi inače.
Još jednom,
Hvala.

Munja

pre 12 godina

Možda se nećete složiti sa mnom, ali ja mislim da je Novak mečom u polufinalu Rima uhvatio Mareja za ruku i poveo ga sa sobom! Svako sledeće polufinale do koga Marej dođe biće najteži meč za Novaka na turniru. I verujem da će za najviše godinu dana upravo Marej biti na drugom mestu i da će njihovo rivalstvo da obeleži naredne godine. Čisto posmatrajući igru...

Aleksandra K.

pre 12 godina

Ma kakav Karlovic, Nadal i Federer!! Novak je tu gde jeste zahvaljujuci sopstvenoj formi i borbenosti. Navijam svim srcem i zelim mu jos mnooogo pobeda u nizu. Serija se nastavlja....
Cime li smo ga zasluzili, nemam pojma, ali je najbolji ambasador Srbije. Nole, volim teee!

goran

pre 12 godina

naravno da ima, svemu dodje kraj! zelim mu da sto duze drzi ovaj neverovatan niz i da obori sve rekorde! koliko traje, traje, vec je dovoljno uradio u prvoj polovoni ove godine, neka nastavi samo tako!

vlada

pre 12 godina

Naravno da ima kraja, ajde novinari šta se ložite, sa malo manje pompe pišite tekstove jer time samo vršite pritisak na Djokovića. Što se mene tiče ja bih najviše voleo da pobeđuje narednih 10 godina, ali to je malo nerealno.

Teniski trener

pre 12 godina

Neke stvari se neminovno ponavljaju, hteli mi to ili ne. Tako je i u tenisu. Vec decenijama se, skoro redovno, smene na teniskom tronu desavaju po ustaljenom sablonu. Najveci teniski strucnjaci sveta pomno analiziraju, taktiku i tehniku, najboljeg tenisera. Od trenutka kada biva pronadjeno "Kontra oruzije" i igrac koji to moze da primeni, najbolji teniser mora radikalno da menja nesto u svom stilu igre. Izuzetno tezak zadatak, ne znam da je to nekome poslo za rukom. Znao je to i cuveni Björn Borg, zato je napustio tako rano tenis. Zna i Nadal da je "Provaljen", nista vise ne zavisi samo od njegove trenutne forme. Isti problem ceka i Novaka.

Neutron

pre 12 godina

Ima kraja. To ce desiti kada jednog dana izadje na teren, sa svim nanizanim pobedama i titulama iza njega, vec konsolidovan na prvom mestu ATP rankinga, stavi torbu sa opremom na klupu, pocne da se zagreva pred ko zna koji mec pred ko zna kojim protivnikom i tu ce odjednom ukapirati da mu je vec dojadilo ovo ludilo, da hoce da ode kuci i izgubice mec, potpuno indisponiran. Naravno, njegova vladavina ce da traje jos godinama nakon toga i jedino sto ce ga stvarno motivisati ce biti Grand Slam titule, kojih ce da naredja ko zna koliko na nase opstenarodno veselje.

klokan_@

pre 12 godina

Novak je ponovo potvrdio da se trud pre ili kasnije - isplati! Divno je što postoji neko ko može mnogo da nas nauči iz sopstvenog primera. Još samo da svoj rečnik kontroliše...

Dragan S.

pre 12 godina

Svim srcem navijam za to da Nole nastavi još dugo u ovakvoj formi, ali ne volim unapred da preuveličavam ništa, da ne kažem ono, ne bih da izmalerišem nešto. Nole zna šta i kako treba i nadaam se da će uspeti da se izbori sa svim iskušenjima koja mu predstoje, a biće ih sve više jer će se svako upirati iz petnih žila da ga pobedi. Pritisak će biti sve veći u svakom smislu, ali ako je Nole zaista psihički prebrodio sve "dečje bolesti" iz ranijeg perioda, onda nema razloga da sumnjamo da će prilično dugo potrajati njegova serija nepobedivosti. Nole je jedina svetla tačka za narod u ovom trenutku, neka nam makar on što duže potraje jer se neke druge stvari kod nas sigurno neće promeniti na bolje za duži period!

igorpl

pre 12 godina

Svaka čast momku pokazao je vrhunsku formu i vrhunski tenis ali ne preterujte i ne pravite od njega supermena jer on to nije niti će bilo ko biti. Sutra će se pojaviti novi neki Novak pa će oboriti njegov rekord, a u ostalom rekordi su tu da bi se obarali kada za to dođe trenutak, jednoastavno to je u krvi ljudskoj rasi.
nemam ništa protiv Novaka samo hoću da kažem da niko nije nepobediv i da će zbog tolikog tempa najverovatnije pobeda doći od nekog totalnog autsajdera od koga se nije ni očekivalo, samo da ga u tolikoj želji ne sustigne neka povreda. Puj Puj daleko bilo!!!1

Goran

pre 12 godina

Новак ће ако овако настави моћи да отвори своју тениску академију на којој ће својим конкурентима држати часове на тему: " Како савладати непобедивог Ђоковића".

marko

pre 12 godina

Novak je popravio mnogo toga u svojoj igri.Preciznost njegovih udaraca mu mnogo daje na samopouzdanju.Kondiciono je odlicno spremljen.Kada bi imao vecu jacinu(ne preciznost) servisa, meceve bi jos brze zavrsavao.Iz aviona se vidi da ima najbolji retern na svetu.

ma idi...

pre 12 godina

Ubedjen sam da bi prvi poraz doziveo na travnatoj podlozi (Queens/Halle ili Wimbledon) ukoliko bi se susreo sa jednim pravim serve-and-volley teniserom...ali takvih ima jako malo na ATP tour-u....

s.nikolic

pre 12 godina

naravno da svakoj seriji , pa pobedama djokovica ima kraja , ALI SE TO TRENUTNO NE BI TREBALO ILI SMELO DESITI ! jer sta cemo TEK ONDA kad nam nafta i more ( rece dacic misleci na djokovica ) PRESUSE ???? ps // volim svaku vrstu sporta , i naravno posebno one u kojima su srpski , odnosno sportisti poreklom iz srbije uspesni , ali od toga stvarati mitove i nekog dizati do neba a zaboraviti na bitnije stvari vezane ZA OPSTANAK naroda i drzave uopste , za mene je nekako cudno ! inace imam i svakog prvog maja uz austrijsku zastavu kacim i nasu SRBSKU ! pozdr.

bulat92

pre 12 godina

Pa, ja se iskreno nadam da ima kraja Noletovoj seriji.Već je postalo pomalodosadno - pobeđuje dobijene, pobeđuje gotovo izgubljene mečeve,
deli 0 autoritetima. Već sam izgubio nit u brojanju pobeda i osvojenih turnira, u kući je ludnica, ženska čeljad poludela za tenisom, samo slušam reči ritern, pasing šut, lob i druge iz bogate riznice našeg jezika, prijatelji me zivkaju u ponoć: "A, šta sam rekao, ma on je car!"
Danima bezuspešno pokušavam da započnem sa čitanjem knjige. Počela i predizborna kampanja: Noleta za predsednika (kao da nam je malo ovaj postojeći), podižu mu spomenik, dele ordenja. Od njegovih mi honorara podilaze žmarci. Dosta bre više, neka izgubi pa da živimo ko sav ostali svet.
Pa, kad se odmorimo neka započne sa novom serijom.

igorpl

pre 12 godina

Svaka čast momku pokazao je vrhunsku formu i vrhunski tenis ali ne preterujte i ne pravite od njega supermena jer on to nije niti će bilo ko biti. Sutra će se pojaviti novi neki Novak pa će oboriti njegov rekord, a u ostalom rekordi su tu da bi se obarali kada za to dođe trenutak, jednoastavno to je u krvi ljudskoj rasi.
nemam ništa protiv Novaka samo hoću da kažem da niko nije nepobediv i da će zbog tolikog tempa najverovatnije pobeda doći od nekog totalnog autsajdera od koga se nije ni očekivalo, samo da ga u tolikoj želji ne sustigne neka povreda. Puj Puj daleko bilo!!!1

ma idi...

pre 12 godina

Ubedjen sam da bi prvi poraz doziveo na travnatoj podlozi (Queens/Halle ili Wimbledon) ukoliko bi se susreo sa jednim pravim serve-and-volley teniserom...ali takvih ima jako malo na ATP tour-u....

s.nikolic

pre 12 godina

naravno da svakoj seriji , pa pobedama djokovica ima kraja , ALI SE TO TRENUTNO NE BI TREBALO ILI SMELO DESITI ! jer sta cemo TEK ONDA kad nam nafta i more ( rece dacic misleci na djokovica ) PRESUSE ???? ps // volim svaku vrstu sporta , i naravno posebno one u kojima su srpski , odnosno sportisti poreklom iz srbije uspesni , ali od toga stvarati mitove i nekog dizati do neba a zaboraviti na bitnije stvari vezane ZA OPSTANAK naroda i drzave uopste , za mene je nekako cudno ! inace imam i svakog prvog maja uz austrijsku zastavu kacim i nasu SRBSKU ! pozdr.

klokan_@

pre 12 godina

Novak je ponovo potvrdio da se trud pre ili kasnije - isplati! Divno je što postoji neko ko može mnogo da nas nauči iz sopstvenog primera. Još samo da svoj rečnik kontroliše...

Goran

pre 12 godina

Federer i Nadal su stvorili monstera koji se otrgao kontroli. Dva najbolja igraca u istoriji su igrajuci sa Novakom preko 50 neizvesnih meceva napravili cudoviste koje vise ne mogu da kontrolisu. Od svakog je ponesto naucio i sada je bolji i od jednog i od drugog.

Teniski trener

pre 12 godina

Neke stvari se neminovno ponavljaju, hteli mi to ili ne. Tako je i u tenisu. Vec decenijama se, skoro redovno, smene na teniskom tronu desavaju po ustaljenom sablonu. Najveci teniski strucnjaci sveta pomno analiziraju, taktiku i tehniku, najboljeg tenisera. Od trenutka kada biva pronadjeno "Kontra oruzije" i igrac koji to moze da primeni, najbolji teniser mora radikalno da menja nesto u svom stilu igre. Izuzetno tezak zadatak, ne znam da je to nekome poslo za rukom. Znao je to i cuveni Björn Borg, zato je napustio tako rano tenis. Zna i Nadal da je "Provaljen", nista vise ne zavisi samo od njegove trenutne forme. Isti problem ceka i Novaka.

Dylan Dog

pre 12 godina

Ako se prisetimo, najveći problem ostalih tenisera (nazovimo ih "običnim") u mečevima sa onima iz samog vrha (nazovimo ih "super teniserima") je bio taj što su im pridavali veći značaj no što im u datom slučaju na samom terenu realno pripada i što su smatrali da je, zbog razlike u suvom kvalitetu, potrebno odigrati sa 120-130% svojih mogućnosti da bi ih pobedili.
Naravno, to je čista mentalna klopka: niko ne može da odigra na tako visokom nivou iznad svojih realnih sposobnosti u toku celog meča. Možda nekoliko gemova, ali ceo meč - nikako. Zašto? Pa zato što niko nije u stanju da prevaziđe sam sebe iznenada i neočekivano i u tolikoj meri, a da to svesno održava tokom celog meča. Jednostavno - nije prirodno, osim ako se ne radi o novom "super teniseru" u povoju. "Obični teniseri" su toga potpuno svesni i to dobrano znaju. Čim padne nivo takve igre, slede neiznuđene greške, gubi se svoj servis, pada samopouzdanje i sledi kolaps i gubitak meča. "Običan teniser" ne veruje da više od jednom može da brejkne "super tenisera" (jer oduzimanje servisa smatra ekstra dostignućem), pa ako sam pretrpi brejk počinje da sumnja u sebe. Istovremeno spoznaje da igra ispod 120-130%, a imajući predubeđenje da samo tako može da pobedi - shvata da nema potrebne i dovoljne uslove da bi pobedio. Tada "običan teniser" nesvesno predaje meč i lagano nestaje sa terena. To su oni primeri kada "običan" teniser posle tesnog rezultata izgubi prvi ili drugi set (ako je prvi već dobio) i biva u drugom, odn. trećem setu bukvalno počišćen sa terena.
Dakle, "super teniseri" svoje mečeve dobijaju ili još u svlačionici ili u trenutku kada protivnik u pola meča "shvati" protiv kakvih "super tenisera" igra i odjednom ubedi sebe da nema šta tu da traži (stručno se kaže da je izgubio moral).

Kada je reč o Novaku, potrebno je prepoznati šta to pravi razliku između Starog Novaka, "super tenisera" u najavi i Novog Novaka "super tenisera" par ekselans.
Evo šta ja mislim:
1 .Novi Novak zna da je bolji od svih i da sve zavisi od njega. Zna da ne mora da odigra na 120-130%, jer ga na svojih 100% niko ne može pobediti. Čak ni na 90% (Saša Ozmo je ispravno primetio da Nole u Rimu nije odigrao tako dobro kao u Madridu).
2. Novi Novak zna da sada drugi pokušavaju sa 120-130% i zna da mora da bude strpljiv i čeka svoju šansu. Naravno, već je bio "u tom filmu". Zato Novi Novak više ne paniči i uvek je smiren (zapravo, gotovo uvek).
3. Novi Novak zna (znao je i ranije) koje su mane njegovih glavnih konkurenata, ali je sada u poziciji da to obilno eksploatiše. On više ne pobeđuje Federera i Nadala. On ih nadigrava i to prelazi u rutinu.
4. Novi Novak ima dovoljno kondicije i izdržljivosti da može na nogama da izdrži i najveće izazove konkurencije. Kao direktna posledica sledi držanje koncentracije i fokusa na vrlo visokom nivou tokom celog meča. Dakle, više nije inferioran u tom aspektu u odnosu na ostale tenisere. Novi Novak se zato superiorno kreće po terenu i uvek je na lopti. Zato i može da odigrava šta hoće i pogađa vinere bez mnogo rizika, sa loptom relativno daleko od linija.

Naravno, Novi Novak može da izgubi, ali potrebno je da istovremeno protivnik odigra veoma dobro, iznad svojih uobičajenih mogućnosti i - da sam Novak ima loš dan u bilo kom smislu ili da pobedi sam sebe.
Gotovi primer ovog poslednjeg je nedavni meč sa Marejem u Rimu.
Novak je na AO doktorirao taktiku kojom se Endi Marej dobija 100%, a to je strpljivo držati loptu duboko po sredini i čekati povoljnu priliku kako bi se otvorio teren i izbacio Škot iz ravnoteže. Držanje lopte po dijagonali je takođe rizik, jer Endi ima fantastičnu kratku dijagonalu sa oba krila, koja se gotovo ne stiže, a može dobro da pogodi i paralelu.
Međutim, Nole je u drugom setu (i čini mi se u 3. gemu 1. seta) pokušao da na silu, bum-bum tenisom oduva Endija sa terena. Verovatno bi uspeo da ovaj nije bio na svom maksimumu. Ovako je upao u sopstvenu zamku i doveo sebe u vrlo neugodnu situaciju. Igrao je onako kako Mareju najviše odgovara: protivnik jako napada, a Endi se još jače brani. Odbrana je toliko dobra da je zapravo sama po sebi - napad. A onaj ko napada - pre gubi strpljenje nego onaj ko se brani, iz prostog razloga što više rizikuje i više energije troši.
Nadam se da je Novak naučio iz tog iskustva i da u buduće neće praviti takve eksperimente (ali ko zna, inteligentni ljudi su nemirnog duha i uvek treže nove izazove).

Što se RG-a tiče, Novakov glavni konkurent je Rafa Nadal. Međutim, ne vidim šta Rafa može da "izmisli" da bi dobio Novaka. Zapravo, jedina njegova šansa je da igra kraće poene, jer ga u dužim Novak sada po pravilu dobija. Sa druge strane kraći poeni nose sa sobom rizik neiznuđenih grešaka, jer se kod njih puno forsira. Rafa tu nije na svom terenu. Opet, do kraćih poena se može doći i nakon dobrog servisa. Ovo poslednje je možda najrealnije, ali podrazumeva da Rafa servira najbolje što može, a Novak nema svoj dan što se tiče riterna. Tako bi Rafa mogao da lakše drži svoj servis, a onda da "igra" na Novakov i tu traži priliku da napravi brejk.

Konkurent br. 2 je Endi Marej. Ipak, on mora da održi nivo konzistentnih igara i prvo dođe do polufinala. I za njega važi ista priča kao i za Nadala: šansa leži u dobrom servisu i vrebanju šanse na protivnikov.

Poraz Novaka od bilo kog drugog tenisera bi bio pravo iznenađenje, uključujući tu i samog Rodžera.

Ako Novak podigne nivo svog prvog servisa, uz držanje dosadašnjeg kvaliteta igre - ostali teniseri mogu samo da se hvataju za glavu.

Izvinjavam se zbog ovog baš dugog komentara.
Uzdravlje!

mikeloca

pre 12 godina

Nema kraja. Večno će pobedjivati .Ostali mogu da ostave rekete i da se bave drugim poslom . Od sada tenis postoji samo za Novaka Djokovića.

vlada

pre 12 godina

Naravno da ima kraja, ajde novinari šta se ložite, sa malo manje pompe pišite tekstove jer time samo vršite pritisak na Djokovića. Što se mene tiče ja bih najviše voleo da pobeđuje narednih 10 godina, ali to je malo nerealno.

CP3

pre 12 godina

26.09.2016.
Forma Novaka Djokovica je drasticno opala, poceo je d agubi 3 gema po mecu. Ocekuje se da ce se njegova serija, koja trenutno brji 564 uzastopnih pobeda, biti prekinuta 2021. godine. Teniski strucnjaci procenjuju da ce do tada vezati 1256 pobeda.

B

pre 12 godina

Hvala ljudi.
Malo "pametniji" čekam RG. Biće mi zanimljivije da gledam i doživeću taj tenis dublje nego što bi inače.
Još jednom,
Hvala.

Inspector Bloch

pre 12 godina

Zahvalan sam @aussie.18 maj 2011 15:27, na postu..jer otvara jos jednu priliku, meni bar da dalje mislim;

Cudno je naravno da se kao Novakovi konkurenti na RG, navode RF i RN, za drugog jos i nekako ali RF? A, bez da se spomene Soderling koji je zadnje dve godine bio finalist? U tom delu, dajem za puno pravo @ja, koji stalno upozorava na Soderlinga! No, na stranu, mislim da bismo bar MI sada morali polako da se oslobadamo 'naucenih stereotipa';
Lako nije, delom sam to pokusao da objasnim u proslom postu ali hajde da zajedno mislimo!

Krenimo od clanka B.Dezulica (10.mart, obuhvacen pod 'tema')gde on ATP deli na 'privatni ATP Tour'RF i RN i 'teniski Intertoto Kup' ostalih iza Novaka- Novak je cetiri godine fungirao kao sveza izmedu ta dva sveta; i po Borisu ( clanak posle interkontinetalnog Slema)..se Novak preko nocu 'usunjao'u taj privatni svet Rafe i Rodzera; MOZDA je to tako ONDA izgledalo, mislim u martu(?!),no danas stvari stoje radikalno drugacije: Novak je njihov 'privatni ATP'
razbio u sitne delice! NEMA ga vise! Momak bez ikakvog kraljevstva, stao odigrao..i RAZBIO! ( jos jedna a priori razlika sa Makom- ovaj je 4 godine, pre svog niza, bio neprikosloven- niz- ko- niz-koji-se-i-ocekuje!)Jednu stvar moramo/te razumeti- CEO zapadni sistem se zasniva na proceni-sigurnosti, ZAPAD ne voli iznenadenja! Naravno, ja zivim taj zivot i znam to isuvise dobro; Da se ovo desilo, recimo, Federeru- nema iznenadenja- jer to se i moglo PREDVIDETI- ali Novak...e,e, sta sada!?

I tu smo kod, Vaseg 3. konkurenta Federera: Rodzer je PRVI na kozi osetio 'novog' Novaka i to..ubitacno!ON je prvi, koji se pored Nadala, RF uvukao u GLAVU! No, kako bese njegova reakcija- no prvo, da se podsetimo da po svim teniskim strucnjacima, pa i po samom Federeru..( proslogodisnje misljenje!)njemu da bi zavrsio karijeru fali GS, zlatna sa OI..i nedelju-dve dana na No 1, ne bi li pretekao Samprasa- Od GS, se MOZDA precutno oprostio jos prosle godine,no OVU godinu- sigurno sa pobedom u Dohi, je otvorio pun optimizma, da ce bar ostvariti zadnje dve zelje; Kako se ova godina odvija znamo; Pred IW, OTVORENO izjavljuje da hoce ponovo prvo mesto. GRCEVITO se bori za priznavanje KONKURENCIJE , samo jedne, izmedu njega i RN,- jer je vec pocelo da se suska- da RN njemu i nije mogao da bude konkurencija zbog godisnje razlike, i da prava konkurencija tek nastaje izmedu RN i Novaka; a da on u stvari i..nije imao konkurencije u svojum najboljim godinama! u MK, gubi od Melcera..objasnjava kao..eh..u Madridu, ide dalje pa daje izjavu, da ovo sada i nije konkutencija nego tri,cetiri-..icija, racunajuci sebe,Rafu,Novaka i Maria; nastavak znamo ,..u Rimu kaze..'ovde mogu da napravim presedan'...Gaske...kraj! TO, je totalna, ali totalna, irrealnost- DA li je to istinski konkurent,pretendent za osvajanje RG?SUMNJAM; isto kao i sto sumnjam da ce ostvariti zlatnu, na OI, i po njega mozda najpogubnije onih DVE nedelje na mestu prvog;ironija?!

Nadal, kod njega cu kratko, zato sto i ja mislim da ce se tu bitka voditi; cudno mi je samo da se toliko malo paznje posvetilo tom Lorenzo, mecu- jer tamo se upravo videla posledica 'kada nepobedivi postane ranjiv'!S.Tignor(Tinjor)rece'po prvi put otkad gledam Nadala, gledao sam OBICNOG tenisera na terenu!"

Sa tim i sa Borisom, na kreju da povezem, za mene najinteresantniju stvar na predstojecem RG- 'intertoto kup' OSTALU tenisku populciju- TU ce se tek razbijanje 'privatnog ATP RF i RN' videti- tu ce tek sada Gaskei, Lorenci, Beluciji...navaliti!..Eh, zakon..mirisa sveze gladiatorske krvi! NEMA, vise dizanja forme u toku toura! A, Nole..pa recimo da..danas na svim tenis sajtovima, DEBELO ispisana brojka 39...pruza ...zastitu;

Zavrsavam,i ovog puta zahvaljujem pre svega Novaku, da nas stalno tera da nase predstave,o tome- 'kako treba, kako je realno, kako je racionalno'- prosirujemo,korigujemo ili jednostavno odbacimo!Dozvolimo da budemo iznenadeni!

Pozdrav,

Neutron

pre 12 godina

Ima kraja. To ce desiti kada jednog dana izadje na teren, sa svim nanizanim pobedama i titulama iza njega, vec konsolidovan na prvom mestu ATP rankinga, stavi torbu sa opremom na klupu, pocne da se zagreva pred ko zna koji mec pred ko zna kojim protivnikom i tu ce odjednom ukapirati da mu je vec dojadilo ovo ludilo, da hoce da ode kuci i izgubice mec, potpuno indisponiran. Naravno, njegova vladavina ce da traje jos godinama nakon toga i jedino sto ce ga stvarno motivisati ce biti Grand Slam titule, kojih ce da naredja ko zna koliko na nase opstenarodno veselje.

Slobodan Lukić

pre 12 godina

Federera smo nazivali vanzemaljcem. Objektivno bio je najveći u nevelikoj konkurenciji. Došao je siloviti Nadal i veliko rivalstvo najvećih u istoriji tenisa. Novak se mučio sa sinusima alergijama na polen na Gluten i bio treći.Danas je zdrav i igra svoju igru koja tenisku igru diže na viši nivo. Potvrda navedenog je poslednji poen u duelu sa Marejem i niz sličnih poena na ovom sajtu. Jednostavno bolji od najboljih u istoriji tenisa Federera i Nadala. Rika lava sećate se Vanje Grbića to je to.

Sinisa

pre 12 godina

Svi ce oni raditi na licnom poboljsavanju, i Murray i Rafa i Rodger. To treba da uradi i Nole. Ako smem da primetim, njegov servis je medju najslabijima u top 10 i tu bi sigurno mogao napredovati. Pogledajte koliko je Murray bio cvrst dok ga je isao servis. Nole se dosta mucio u drugom delu meca sa svojim servisom i kad bi ga ubacio. Srecom je bio bolji u drugim stvarima, pa je to presudilo, ali nece vecno biti tako. Da je Rodger u formi kao Britanac, lagano bi odservirao za mec. Koliko god mi hvalili svoga, ne sme se uspavati jer nista nece biti lako, moze biti samo teze. Zato se i on mora usavrsavati.

S.Goran

pre 12 godina

Kada je Nole odustao od Monte Karla,razmisljao sam da je ipak moguce da seriju produzi,medjutim nikako do ovde,jer ovo ni sam on kao i najveci optimisti sigurno nisu mogli da predvide.
Sada ukoliko bi ljdi iznosili razna predvidjana,nista drugo ne bih im mogao reci nego da je moguce,i zaista tako sada i deluje,s obzirom da je i najbolje tenisere glatko dobijao i sa nesto slabije rangiranim nailazio na veliki otpor i gubio po set.Marej svakako spada u visoko rangirane i on mu je i najozbiljnije zapretio do sada.
Do skoro Nole je sa Rodzerom i Nadalom u mec ulazio sa velikom motivacijom,i oni sami bili su mu gotovo veci motiv nego nagrada koju dobija pobedom, ili ukoliko je u pitanju polufinale,njihov skalp mu je znacio vise nego sama stvar da prolazi dalje,to sada polako nestaje.
Tome je jos Nadal svojim sve hladnijim ponasanjem prema njemu i dodatno doprineo,to kazem na osnovu pozdrava nakon izgubljenog meca koji je iz turnira u turnir bivao sve hladniji,i koji sada deluje skoro usiljeno i samo iz potrebe da zadovolji formu.
Hocu reci sve to doprinosi da izostane dobra energija,pa i sam gubitak drazi pobede nad njim,moze se odraziti na slabiju motvaciju za igrom.Ali naravno da se to kod Noleta ne desava,sad vuce ga zelja za ispunjenje sna,pa zar sada kad je tako blizu da poklekne,to nikako,a naravno da mu je glavni saveznik i dodatni veliki motiv za istrajanjem i ostvareni niz pobeda bez poraza.
Izneo bi i zapazanje po pitanju zreba na turnirima,kako je zreb poludirigovan,tako je moguce da obrazuju grupe 1 i 3,2 i 4 nosioc,ili 1 i 4 i 2 i 3 nosioc,medjutm prosto je nemoguce da na 6 turnira za redom izvuku prvu kombinacuju koju sam naveo.To Noletu trenutno svakako odgovara,ali kada postane broj jedan da bi pobedio na nekom turniru morace da igra i sa Rodzerom i Nadalom,pa pitam se dali je sve to slucajno,jer dok je Rodzer bio broj jedan,zreb je uvek bio 1-4,2-3i tako uvek su se klali 2 i 3 nosilac ko ce njemu na megdan.
Tu povoljnost Nadal nema,a ocigledno nece je imati ni Nole,i sama ta stvar i znatno otezava odrzavanje na broju jedan!

Mirko

pre 12 godina

Novakov niz pobeda trajaće godinu i po dana, najmanje, a možda i nešto više.
Kako će tenis izgledati posle toga, ne znam, videćemo.

Savršenstvo u igri koje je započeo Federer, fizičku spremnost i upornost koju je usavršio Nadal, Novak je objedinio i dodao još nešto - srpski inat, spremnost da se ostavi "srce na terenu", apsolutno samopouzdanje,
ne-posmatranje protivnika kao neprijatelja, već kao prijatelja koji mu pomaže da Novak pobedi samoga sebe, odnosno svoju eventualnu slabost - otuda veliki fer plej kod Novaka, spremnost da se čestita protivniku na dobroj igri i dobrom poenu, priznavanje sopstvenih grešaka koje sudije ne primete, ali i umereno reagovanje na iste takve sudijske greške. Njegova svesnost o tenisu kao igri u kojoj nema mesta za mržnju prema protivniku, u kome čak nema ni sujete ako se meč izgubi, Novak je doveo do vrhunca, pokazujući i svoju ljudsku zrelost i ako hoćete duhovnost. Svi vrhunski teniseri poslednjih godina su te lekcije i kvalitete usavršili, ali još imaju da uče od Novaka. Bez toga neće ga moći da stignu ni na terenu, jer kvalitet ličnosti je presudan u trenucima kada su teniseri izjednačeni u fizičkom i taktičkom smislu.
Mada, u smislu taktike, Novak je još odavno pokazivao neverovatne potencijale i vrhunsku inteligenciju. Ostalo mu je bilo samo da sazre i fizički i da unapredi taj svoj aspekt, što je on i uradioi što je napokon dovelo do ovakvog njegovog uspeha. I pre toga je imao sve što je trebalo: raznovsnost, taktiku, inteligenciju, servis, odbranu, ali fizička spremnost, u smislu otklanjanja povremenih zdravstvenih problema, je bila karika koja nedostaje.

Sve Vaše komentare obavezno pročitam, jer ima puno stručnih objašnjenja i stručnjaka koji ne dolaze od "plaćenih novinara", i koji pružaju daleko više informacija nego mnogi "stručni" sajtovi i forumi. Zbog toga sam redovan i na ovom sajtu i u komentarima. Smatram ih isto tako važnim kao i vesti na koje se komentariše.

A za moje predvidjanje, videćemo se iduće godine.. :)))

aussie

pre 12 godina

Da bise odgovorlilo na pitanje "Ima li kraja ovoj seriji" moramo se osvrnuti prvo na igru najvecih konkurenata.
3. Federer- Jedan od najvecih tenisera svih vfremena. Covek koji je tenisku igru pomerio sa nivoa koji su igrali njegovi prethodnici, toliko da je ostaku igraca bilo potrebno 4-5 godina da se popnu na njegov nivo. I dalje je pretnja sa svojom najboljom igrom, ali samo na travi gde njegova najveca mana, visoki bekhendi, biva donekle neutralisana niskom otskokom loptice, a njegova njveca vrlina servis dolazi do punog izrazaja. Federer je ove godine uglavnom gubio meceve samo od Nadala i Djokovica,sto pokazuje da je i dalje dominantan u odnosu na ostatak sveta
2. Nadal- covek koji je preskocio Federerov nivo je i dalje konkurencija, ali za pobedu mora prvo da podigne nekoliko elemenata svoje igre kao i da ponovo pocne da veruje u sebe. To se nece desiti preko noci. Rafa je ove sezone prakticno gubio samo od Novaka.
1. Novak- je u sustini samom sebi najveca pretnja. Covek je podigao nivo ove igre tamo gde ni jedan teniser pre njega nije krocio. Da bi se odrzao tu gde jeste, mora da nastavi da se unapredjuje i na taj nacin sacuva distancu koju je stvorio. Ako to uradi (nadam se da hoce), ostali teniseri, ukljucujuci i gore pomenuti dvojac mogu a ga dobiju samo u slucaju da odigraju na nivou svog maksimuma a da on ima JAKO los dan. Za sada ne vidim kako drugacije neko moze da ga dobije, barem ne na RR.

Goran

pre 12 godina

Новак ће ако овако настави моћи да отвори своју тениску академију на којој ће својим конкурентима држати часове на тему: " Како савладати непобедивог Ђоковића".

Milan90KL

pre 12 godina

Ne smem ni da pomislim sta ce se desavati sledece godine u ovo vreme kad bude morao sve ovo da brani... Ali, o tome cemo misliti od januara a do tad u nove pobede! ;)

Djoksa

pre 12 godina

O ovom pitanju bi najmanje trebalo da razmislja Novak (Marfijev zakon). Autor ovog clanka, postovani Ozmo, je pokusao da objasni ZASTO je Novak pobedio Nadala po drugi put na sljaci. Ja bih rekao da je to odlicno uradio. Ipak, dodao bih jos par mojih zapazanja.
Pod mogucom pretnjom da cu biti zasut baraznom vatrom od poznavalaca tenisa na ovom forumu primeticu da sljaka u Rimu nije mnogo sporija od one u Madridu. U pitanju je samo nijansa. Do prosle (ili pretprosle) godine Centralni teren je bio stadion Pjetrandjeli. A sljaka na njemu je stvarno tek nesto brza od one u MK, sa visokim odskokom, idealna za Nadalov stil igre. Italijani su izgradili nov Centralni stadion a sljaka na njemu jeste primetno brza i sa nizim odskokom u odnosu na stadion Pjetrandjeli. Ovim nista ne zelim da oduzmem od Noletove pobede, ovo je nesto sto niko nije napisao a vredi znati. Uostalom, pre ovih pobeda nad Nadalom i cuvenog polufinala Madrida, Novak je svoje najbolja izdanja sa Nadalom imao na najsporijoj sljaci u Hamburgu 2008god i MK 2009god. Da li treba napominjati da se oba grada nalaze na obali mora?
Sto se polufinala sa Marijem tice, podseti me na njihov prvi (za cepidlake, ne uopste) susret u finalu Sinsinatija 2008god kada je Mari isto tako servirao za pobedu pri rezultatu, cini mi se, 5:4 u drugom setu. Imao je 4 mec lopte ali ruka mu stegla, tacno se moglo videti da ga je bio strah od pobede. Jer to je bilo njegovo prvo Masters finale. Nole (i te godine osvajac AO) je pustio ruku i napravio brejk. Ali napravio je previse neiznudjenih gresaka da bi dobio mec, izgubio je 7:6;7:6. Da li treba reci da je od tog meca Mari osvojio jos 5 Mastersa i usao u 3 GS finala? Na trenutak sam pomislio:"Ma nije moguce da ce i ovaj put Mari bildati samopouzdanje preko naseg Noleta..?". Na srecu, "novi" Novak (interesantna paralela, ha?) nije dozvolio da ga njegove greske odvedu u novi poraz.
U mecu sa Nadalom, za razliku od 2009god kada se takmicio sa njim koliko ce vratiti loptica u teren, Nole se trudio po svaku cenu da on drzi tempo u razmenama. Zato je stajao metar i po do dva kad je primao prvi a na pola metra od osnovne linije kad je primao drugi servis. Reternom je napadao Nadala i stalno vrsio presiju u njegovim gemovima. Da rascistimo jednom za svagda, Novak je od prvog do zadnjeg poena lopticu udarao vrlo jako a razliku je pravilo to sto je to cinio istom silinom sa bekend i sa fohend strane. Pre je u "obicnim" razmenama forhend paralelu udarao samo da je prebaci preko mreze. Zahvaljujuci samopuzdanju koje je stekao, i nju je udarao istom snagom. Da se razumemo, Noletova taktika se nije svodila na to da gadja linije ili blizu linija. On se trudio na svaki nacin da loptice salje samo dovoljno duboko i dovoljno snazno, sa cime je onemogucio Nadala da on dominira u poenu. Naravno, napadao je svaki put kad bi mu se ukazala izgledna sansa. E to se zove kontrolisana agresija! Veliki plus mu je i defanziva jer je mogao da vraca Nadalu udarce koji bi protiv svakog drugog igraca bili vineri. Posebno bih ovde apostrofirao njegovu bekend i forhend dijagonalu sa kojom bi iz potpune defanzive prelazio u ofanzivu. Sve to je u znacajnoj meri unervozilo Rafu, nije mogao ni na koji nacin da eksploatise protivnikove mane u igri (ima disertaciju na tu temu), jer protivnik nije ni imao mana. Rafa je onda morao mnogo vise da rizikuje u svojoj igri, sto je proizvelo i neke za njega nekarakteristicne greske. To je i bio srz Noletovog plana. Stalnom presijom sa svih strana terena isterati Rafu iz komforne zone i naterati ga da gresi. Naravno, to treba i moci! I pre je to Nole pokusavao ali mu je uvek zafalilo snage jer da bi ste pobedili Nadala morate biti fizicki spremni kao i on.
To je i zakljucak ovog mog malo duzeg komentara. Nole je fizicki spreman kao i Rafa! Razliku pravi to sto je on talentovaniji za tenis i sto ima vise opcija u igri. Da ne pricam da je zajedno sa Marijem (kad je u formi) najbolji takticar. A Rafa da bi pobedio top 10 tenisere mora igrati uvek na 100%. Nole ne mora... Samo u mecevima sa Nadalom, Federerom i ponekad Marijem.
Pozdrav,

DEJAN STOJAKOVIĆ

pre 12 godina

Slažem se uglavnom u svemu.Ali mislim da Noletu ipak treba odmor 2-3 dana a ne da je juče bio u Kanu na nekoj modnoj reviji,danas odmara a već sutra kreće u Pariz gde će igrati po mom mišljenju nepotreban egzibiciski turnir.Al opet ok,Nole i Vajda valjda najbolje znaju šta je najbolje za njega.Ako bude na RG odigrao kao šzo je igrao Rim mislim da nema niko objektivne šanse da ga pobedi,treba samo zadržati ovu formu.

sasa jokic

pre 12 godina

Za Novaka je stvarno izlisno trositi reci, On je svoju igru doterao do maksimuma, tu misllim na sve segmente. Postoji, kao sto i sam kaze jos prostora za poblpljsanje, ali to su detalji, i sa ovom igrom je daleko najbolji. Mislim da je u mecu sa Marejem Nole sam dozvolio da se mec onako razvije. Nije Marejev servis doprineo boljoj igri, vec Noletovo spustanje gasa posle 6:1, kako bi sacuvao snagu za Nadala. Nravno Endi je zaigrao na sve ili nista, i uspelo mu je da pogadja sve moguce i nemoguce, sto je kod Noleta unelo malo nervoze. Ali ponavljam da Nole nije spustio gas mec bi bio zavrsen mnogo brze. Ako pricamo o Nadalu, njegov veliki problem je ovaj poraz u Rimu. Poraz u Madridu bio je bolan zbog domaceg terena, i kao prvi. Ali poraz u Rimu na sljsci koja mu odgovara, je vec potvrda da Noletu podloga nije presudna stvar da bi pobedjivao. Ne vidim sta bi Rafa mogao toliko da poboljsa za 7 dana, pa cak ni tokom turnira, sto bi njegovu igru podiglo na mnogo veci nivo, koji mu je potreban da se suprotstavi Noletu? Ono sto mu je nekada davalo veliku prednost, spinovani forhend, i fizicka snaga, Noletu vise ne predstavlja problem, pored izvanrednog forhenda, jos boljeg bekhenda, fizicki je naj spremniji na turu. Tako da ce ne osvajanje RG za mene biti inenadjenje. Ko ce sada da mu uzme set na RG?!

cetvrti april

pre 12 godina

Toliko osvezavajuce deluju Vasi clanci, gospodine Ozmo. Nema nacionalnog naboja, euforije, objektivnost je 100% prisutna, iako to nije nimalo lako u jednom ovakvom trenutku.
Primetio bih samo jednu sitnicu. Svaki put kada je Nadal osvojio Rolan Garos, on je to ucinio, u nedostatku odgovarajuce reci na nasem jeziku, uncontested - zelim da kazem da niko nije ni bio blizu njega i to je znao. Videcemo kako ce sada reagovati kada vise nego dobro zna da je ugrozen.

Nenad PVO

pre 12 godina

Novak, po mom misljenju, terbao bi da osvoji Roland Garos lakse nego Madrid i Rim.
U ovom trenutku igra na tri seta i pauza od jednog dana izmedju meceva moze samo da ide u korist Novaka. Fizicki, tehnicko-takticki i psiholoski je maksimalno spreman, a u uslovima igranja na Gren Slemovima je mogucnost iznenadjenja je mnogo manja nego na mastersima gde se igra svaki dan i u dva seta.
Nadal bi po default-u trebao da bude najveci protivnik. Ali posle poslednjeg meca u Rimu ja zaista ne vidim sta bi on mogao da popravi u svojoj igri za 10 dana. Nadal je po sopstvenim recima odigrao odlicno u finalu Rima, bio je agresivan, mentalno spreman ali rezultat je bio da nikad nije bio lakse pobedjen od strane Novaka. U uslovima kad su obojica fizicki jednako spremni I kada podjednako snazno udaraju lopticu maksimalno do izrazaja dolazi Novakova tehnicka superiornost. Novak i iz bekenda i iz forhenda ima mogucnost da ostvari inicijativu u poenu, dok Nadal do inicijative dolazi samo iz forhenda i to kada mu dolaze krace lopte.
Apostrofirao bih na ovom mestu kljucnu razliku u medjusobnim mecevima Nadala i Djokovica, nekad I sad. I ranije je Novak koristeci iste udarce dolazio do inicijative u poenu, setao Nadala levo-desno ali nije osvajao poene. Taman kad bi Novak pomislio da je sjajnim forhendon u ugao zavrsio posao, sa druge strane stigla bi neverovatna povratna lopta sto je Djokovica frustriralo i izbacivalo iz balansa. Pokusavao bi onda jos agresivnije, sto je dovodilo do neiznudjenih gresaka ili bi kratkom loptom gubio inicijativu sto je Nadal surovo kaznjavao i osvajao poene u kojima je Novak gotovo savrseno igrao. Naravno da je to stvaralo psiholoski problem u smislu da: “I kad najbolje igram, ja gubim”. Novak je posle toga cesto odigravao do kraja meceva samo formalno i olaksavao posao i Nadalu i Federeru.
Sada toga vise nema. Novak i dalje istim udarcima lako dolazi do inicijative u poenima, ali je sada spreman na to da ce Nadal vratiti svaku loptu, spremno je ceka i salje novu opet duboku kontrolisano agresivnu loptu i to je spreman da uradi bez greske sto puta. To Nadala lomi, na taj nacin da svata:
” Nista mu ne mogu, trcim vracam sve lopte ali kao da igram sa zidom”. I pada i nemocan je, I gubi lako kao nikad u zivotu. Potpuna frustracija, gubljenje samopouzdanja i dobijanje kompleksa su logicna posledica i to se sigurno ne moze promeniti za dve nedelje, tj na Rolland Garosu.
U Rimu je mozda Novak dobio veceg protivnika u Mareju. Taj mec je bio vrhunac tenisa u poslednih nekoliko godina. Kao da su se sastala dve kompjuterska programa. Bezgresna. Toliko snazna igra, sa toliko puno trcanja, kontri, rekontri a sa tako malo neiznudjenih gresaka predstavljalo je po meni mec za pamcenje. Slican onom u Madridu 2009 izmedju Novaka I Nadala.
Marej je tim mecom pokazao da je on u stvari najveca pretnja Novaku, ne samo sad nego i u narednih nekoliko godina. Voleo bih da je Dylan Dog u pravu, kad je rekao da je Novak takticki pogresio, da je pokusao da nadjaca Mareja njegovim nacinom igre. Tukao je iz sve snage, trcao do besvesti ali poene nije osvajao. Bilo je primetno i na Novakovom licu da nije imao pravi odgovor za takvog Mareja. Pobedu je izvukao iz drugog “izvora”. Neverovatne psiholoske i mentalne snage sa kojom je sad u rangu sa Nadalom. Voleo bih mec sa Marejem ali u finalu, ako dozvoli zreb.
Federer misli da bar na Rolland Garosu nije velika pretnja.

Novakova igra je sad bolja nego na AO. Cini mi se da se malo manje trosi, sto je jako vazno za dugotrajnost na prvom mestu. Zabrinjava, bar u zavrsnim mecevima u Madridu i Rimu sto je izgubio veliki broj svojih servis gemova, cesto u trenucima kada je servirao za set. Takvi gemovi odnose mnogo energije cak i kada ih osvoji. Dakle servis jos uvek ima dosta prostora za napredak. Nedostaje vise lakih poena koji dodatno obeshrabruju protivnike, smanjuju im otpor, narocito kada su svesni da im je njihov svaki servis gem ugrozen.
Tim elementom igre Novak se bukvalno poigrava sa protivnicima pa cak i sa Federerom. Fenomenalnim reternom i mogucnoscu da napravi kontru u poenima iz svi pozicija na terenu stavlja sve protivnike u situaciju potpune nesigurnosti u igri. On moze da izgubi I dva svoja servisa u setu ali ce osvojiti tri protivnicaka a ako nije dovoljno uzece i cetvrti. Time on moze da igra “macke i misa” sa sa svim igracima na” turu”.
Ipak, da bi dodatno ojacao svoj autoritet bilo bi vrlo vazno da ne ostavlja mogucnost protivnicima da imaju sansu. Kada dodatno unapredi svoj servis niko nece ni pomisljati da moze da ga ugrozi a Novak ce kao posledicu imati manje trsenje energije.
Kako mi nameravamo da Novak vlada teniskim svetom dugo,dugo moramo da povedemo racuna i otim detaljima.
Hvala ti Nole sto nam pruzas ovakvo zadovoljstvo pracenja i uzivanja u tvojoj igri i sto svoja zapazanja mozemo da podelimo na ovom sjajnom sajtu i time dodatno uzivamo.
Hvala naravno izvarednim forumasima Dylan Dogu, Djoksi, Dermendzijevu, WTATP-u, Inspektoru Blok
I drugim sjajnim komentatorima kojih ima sve vise I koji ulepsavaju ove neverovatne uspehe Novaka Djokovica.
PS. Ne mogu na kraju da ne spomenem Jelenu Jankovic koja, na zalost, svojom “beskrvnom” igrom moze da protraci sansu karijere. Ubedjen sam da bi uz malo vise koncentracije i zelje za pobedom mogla da osvoji RG.

Sasha

pre 12 godina

Kako ja, laički, vidim trenutno Novaka, ne postoji šansa da ga neko pobedi. Jedino on može da pobedi sam sebe. Znači u pitanju će biti njegova sposobnost da prevashodno u prvim kolima RG bude dovoljno koncentrisan protiv "lakših" protivnika a kasnije će sve zavisiti od toga koliko će ga slušati njegovi najbolji udarci. Nikako ne mogu da vidim meč u kome će Novak igrati na visokom nivou i izgubiti meč. Mislim da to više nije moguće i to zato što je njegova najbolja igra za dve klase bolja od bilo kog drugog tenisera kada je formi. Iskreno, smatram da će mu u daljoj karijeri najteži protivnik biti Marej. Škot je izvanredan igrač i jedini koji ima udarce kojima može da parira Đokoviću. Na sreću, Marej još uvek ne može da pronađe sebe na psihičkom planu, tačnije da uradi ono što je Novak ove godine uradio. Kada to bude uradio, i naravno ako to uopšte bude uradio, mislim da će on i Novak biti svetski broj jedan i dva. Nadalu ne predviđam baš neku posebnu budućnost, najviše zbog toga što je čovek rođeni pobednik pa ga porazi od Novaka mogu potpuno uništiti.

Znači, ako Novak dobije i RG, a ima ogromne šanse da tako nešto učini, budimo spremni za veliki krah Rafe Nadala. Mislim da će taj pad biti daleko teži od Federerovog kada ga je upravo Rafa skidao sa trona. Živi bili pa videli.

Alcale

pre 12 godina

Ne a ZAŠTO BI STAO, taman se zagrejao :)?
Ne vidim nikavu potrebu za ovakvim pitanjima, i da naravno da će NOvak osvojiti Rolan Garos!
DELJI NOLE, DOMINACIJA!!!

Inspector Bloch

pre 12 godina

Posto mi se post juce negde zagubio, pokusacu jos jednom, jer naprosto zelim da sa vama podelim ove prelepe momente na koje smo tako dugo cekali!

Uz veliku zahvalnost, na kao i uvek, dobroj analizi S.Ozmo i svih drugih do sada, zeleo bih da prosirim celokupnu sliku zadnjih dogadanja sa par observacija gledanih iz jednog drugog ugla;

Svoj post od 16 maj.18:45, je @NenadPVO, otvorio sa dve konstatacije:
- ni najoptimistickiji od nas, sa ovog foruma ni u najludem snu nije
ocekivao OVO
- OVO je teniski svet prodrmalo, iz osnova na kojima stoji,i ravno je
zemljotresu, cunamiji, vulkanskoj erupciji..itd;

Kao metafora..moze da posluzi, onaj naziv filmcica o Novaku 'nas a svetski'; ja bih se zadrzao uz ono 'svetski'; (poznato je da je godinama, 'gladno'pratim svetsku tenisku novinarsku elitu, tako daje ovaj izbor razumljiv) Sta se desava tamo? Sta su Madrid, a pogotovo Rim pokazali?

Da krenem sa prvim pitanjem: OVO sto je Novak do sada uradio je do sada NEVIDENO u novijoj teniskoj istoriji! Lendl,a pogotovo Big Mak ono sto su ostvarili ostvarili su pod drugacijim uslovima; Uz sve sto je Mak, do sad rekao,je u najnovijem intervjuu i sam priznao, da je to sto Novak radi VECE, nego sto je on uradio ( na yahoo.eurosport, sajtu)Njegov niz je PREKINUT, na I- GS! Znaci tu vec imamao pomeranje granica onoga sto @vlada(o8:42) smatra -realnim! To, je izazov, za teniski svet..gde se iskreno samo moze..mucati- o nekoj evaluaciji ovde, za sada, nema ni govora! Sta nam je doneo Madrid i Rim?

- razbijanje, ustaljenih ALI s'pravom!- stereotipa- PODLOGA!Do sada u rivalstvu RF i RN je postojala podela po podlogama: RN 'kralj sljake' RF 'kralj trave/tvrde podloge'- Setite se da su i za Novaka posle Amerike, negde iz prikrajka dozvoljavali, eventualno 'kraljevstvo' na tvr. podlozi! Tu se blago receno, precutno, pristajalo na LIMITIRANOST vodece dvojke! I sta se sada desilo- Novak razbije sve sablone i odigra na sljaci dva Mastersa..BOLJE nego na tvr.podlozi!
E, to je ono sto njih vise zbunjuje, nego same pobede! Razbio je mantru-gde se i Federeru, i Samprasu, i Nadalu..'oprastalo'da su negde..i losiji!( naravno..izmedu sebe!)Jednom recju je Novak, ovog momenta za teniski svet ne, enigma(to se moze jos i resiti) nego miateria! I to je kontekst, u kome trebamo SVE da postavimo, pa i RG!

Naravno, da se sada opet pribegava, novim pomocnim sredstvima tipa: tamo se igra na 3 dobijena...zaboravljajuci, valjda u nemoci, da je to Nole vec odradio na Ozi-u izgubivsi cak JEDAN set! Ne, stvarno pred ovom Novakovom eksplozijom..naprosto 'zdravi razum' ostaje nem!
Pa i moj! Jos bih naravno i onom 'nas', ista rekao: ako su, a, jesu i najjveci limitirani, onda je i nas 'stari'Nole naravno ima svoj limit: MENTALNI! E, tu je po meni najveca barijera za tenisku vecnost oborena!'Nas covek' Balkanac, bio on Srbin, Hrvat, Makedonac..je uvek bio sposoban za nejvece poduhvate, ali svi imamo urodenu 'genetsku permutaciju' zvanu : kratki dah!Ko, to pobedi..pise istoriju- u bilo kojoj oblast!

Ostalo..ostalo je vrlo jednostavno: Novak ovog trenutka razpolaze- snaznim i stabilnim FH i BH, servisom 'po prilici'dropshotom..kada zatreba, do izludivanja atraktivnim i efikasnim( konacno),mobilnost, ritern, zna se,brzina, promena ritma, izbor udaraca,fizicka i mentalana snaga do perfektnosti..jednom recju:PERFEKTAN tenise( kako
gaP.Bodo nazva) meni vise prija : NAJKOMPLETNIJI teniser koga sam ja ikada gledao!( pridevi, bolji, najbolji..su po mom misljenju glupi doklegod istorije tenisa traje, a kada bi se i zavrsila koji su to kriterijumi..?)

Na, kraju, bih se i ja upisao u istomisljenike DD, sto se tice meca sa Mariem; razlozi zasto je Nole,usporio su po meni vise livne, nego 'teniske prirode'; SLABIST, je pokazao prema prijatelju, posle cistke od 6:1, oni se predobro znaju i uistinu su bili PRIJATELJI, mislim da ga je Novak pustio da se koliko toliko vrati u mec da ne bude jkao sa Soderlingom...i pogresio!Prijatelj, Mari je priliku oberucke prihvatio!( setimo se meca sa Viktorom na US-openu!) Ostali deo meca je igrao protiv sebe i Maria, otuda onaj, nekarakteristican urlik na kraju! Nije on, samo, Marija nego pre svega, sebe pobedio! Ja, ali ovo je naravno, krajnje subjektivno, Marija ne vidim, kao ozbiljnog 'igraca u igri'iz mnogih razloga, uostalon kao ni Del pPotra, ali to je naka druga tema;
A RG?Pa Novak je u Rimu, da se podsetimo, igrao sa proslogodisnjim FINALISTIMA RG: Soderling je dobio 3 gema, Nadal ni set! Toliko;

Veliki pozdrav, svim mojim b92 prijateljima( pod kojigod nickom pisali) prepoznajemo se; uzivajmo u svakom momentu koji nam Novak nesebicno, daje...i budimo, bar pasivno, ucesnici u prekrajanju istorije tenisa koji nas momak pravi!

Do pisanja,

OBJEKTIVNO

pre 12 godina

U potpunosti se slazem sa gore navedenim autorom texta, medjutim Novaka Djokovica sam poceo redovno da pratim od 2007. godine i svako ko je to cinio seca se da je to bio momak sa jako ubojitim servisom, razlika izmedju prvog i drugog servisa bila je u brzini koja nije bila toliko drasticna. To su bili ravni i jaki servisi, povremeno(retko) sa kick ili slice servisom. U 2008. je pocela njegova expanzija servisa, ali pocetkom 2009. Djokovic pocinje da ubacuje neke nove stvari u svoj servis a to su slice i kick. Te godine njegov servis je poceo da stagnira na brzini upravo zbog tih novih elemenata u njegovom servisu jer nije posvetio paznju brzini svog servise vec ostalim segmentima i tako citave 2009. je igrao na tom nivou koji generalno nije bio los. U 2010. je usao prakticno bez servisa, cak je i uspeo da osvoji Dubai sa drugim servisom! U ovoj godini - 2010. pocinje nova Novakova igra u polju. Kako je izgubio prednost pocetnog poena njegova igra u polju je neverovatno napredovala pogotovo u defanzivi, ali takodje u ofanzivi. Pa skoro svaki drugi njegov servis gem se igrao na razliku, a u broju duplih gresaka bio je medju vodecima zajeno sa F. Verdascom. Takodje je u 2010. svoj ritern doveo do savrsenstva! Dakle, Novak je ubacivanjem nekih novih stvari u svoj servis izgubio jedno a istovremeno dobio drugo i trece. Tako da kad je popravio servis(to se najbolje videlo na USO 2010.) poceo je da osvaja poene na laksi nacin, a igra u polju je ostala na istom nivou. A 2011. je godina u kojoj je bukvalno sve unapredio, a sto se tice servisa u potpunosti ga je modifikovao, nije to vise onaj stari ubojiti ili onaj los neefikasni vec jedno novo mocno oruzije!

Sportski pzdrav!

Munja

pre 12 godina

Možda se nećete složiti sa mnom, ali ja mislim da je Novak mečom u polufinalu Rima uhvatio Mareja za ruku i poveo ga sa sobom! Svako sledeće polufinale do koga Marej dođe biće najteži meč za Novaka na turniru. I verujem da će za najviše godinu dana upravo Marej biti na drugom mestu i da će njihovo rivalstvo da obeleži naredne godine. Čisto posmatrajući igru...

Dragan S.

pre 12 godina

Svim srcem navijam za to da Nole nastavi još dugo u ovakvoj formi, ali ne volim unapred da preuveličavam ništa, da ne kažem ono, ne bih da izmalerišem nešto. Nole zna šta i kako treba i nadaam se da će uspeti da se izbori sa svim iskušenjima koja mu predstoje, a biće ih sve više jer će se svako upirati iz petnih žila da ga pobedi. Pritisak će biti sve veći u svakom smislu, ali ako je Nole zaista psihički prebrodio sve "dečje bolesti" iz ranijeg perioda, onda nema razloga da sumnjamo da će prilično dugo potrajati njegova serija nepobedivosti. Nole je jedina svetla tačka za narod u ovom trenutku, neka nam makar on što duže potraje jer se neke druge stvari kod nas sigurno neće promeniti na bolje za duži period!

marko

pre 12 godina

Novak je popravio mnogo toga u svojoj igri.Preciznost njegovih udaraca mu mnogo daje na samopouzdanju.Kondiciono je odlicno spremljen.Kada bi imao vecu jacinu(ne preciznost) servisa, meceve bi jos brze zavrsavao.Iz aviona se vidi da ima najbolji retern na svetu.

Aleksandra K.

pre 12 godina

Ma kakav Karlovic, Nadal i Federer!! Novak je tu gde jeste zahvaljujuci sopstvenoj formi i borbenosti. Navijam svim srcem i zelim mu jos mnooogo pobeda u nizu. Serija se nastavlja....
Cime li smo ga zasluzili, nemam pojma, ali je najbolji ambasador Srbije. Nole, volim teee!

goran

pre 12 godina

naravno da ima, svemu dodje kraj! zelim mu da sto duze drzi ovaj neverovatan niz i da obori sve rekorde! koliko traje, traje, vec je dovoljno uradio u prvoj polovoni ove godine, neka nastavi samo tako!

marko

pre 12 godina

Zbog Novaka se poceo pratiti tenis. Uvek gledamo u drustvu, i bas smo komentarisali kad je osvojen Davis Cup, da je svetski tenis nikad bolji. A da ce u takvom nikad boljem svetskom tenisu, u eri Nadala i Federera, na vrhu ove sezone biti brilijantni Novak, ni u ludilu nismo mogli da pretpostavimo. Nadali smo se da ce konacno da zbrise Federera, ali da ce ovako da mlati Nadala, to nismo mogli da sanjamo. Kada ce da bude prvi poraz? Apsolutno nevazno. Novak je svojim igrama da sada zasluzio oreol velikog tenisera. Ono sto mu moja ekipa zeli je pre svega da bude fizicki zdrav, i mentalno cvrst. Ako toga bude, za uspeh se ne sekiramo. U slucaju da osvoji i Garos, po meni ulazi u grupu najboljih tenisera svih vremena, iz prostog razloga, jer takvu sezonu nikad niko nije imao. I nikad niko nije bio tako dominantan nad ostalima.

Bojan

pre 12 godina

Smrsao je nole,a zahvaljujuci tehnici nista nije izgubio od jacine udarca...manje tereta nosi prilikom iscrpljujucih poena i to mu daje prednost nad drugima...tu je zapravo i dobio na izdrzljivosti i koncentraciji!
Igram tenis cesto i znam da prvi set odigram odlicno a kad krene umor drasticno padam...i zato mislim da je njegov nutricionista odradio glavnu pricu a naravno i Noletova glava koja je uvek bila na visini zadatka!
Bravooo Nokija samo tako deri i dalje i ulepsavaj nam ove sumorne dane sa ovim dosovcima!

Teniski trener

pre 12 godina

Nije problem da Nadal "izmisli" (Dylan Dog) neke nove udarce i taktiku, problem je da to uvezba i uspesno primeni. Na osnovu istrazivanja strucnjaka iz oblasti psihologije sporta, doslo se do zakljucka da je za usvajanje jednog novog pokreta, sportisti potrebno 10-20 hiljada ponavljanja tog novog pokreta. Nadal nema za to vremena, zato uzivajmo u ovom trenutku i ne kvarimo zadovoljstvo pritajenim strahom od Novakovog poraza.
Sto se tice servisa, Novak je ucinio potrebne korekcije (Petlja ide vise
u desnu stranu, a Novak se manje savija u ledjima). Procenat, ubacenog prvog servisa, je samo stvar koncentracije i pravilno usmerenih misli. U isto vreme, poboljsana anticipacija i udarci iz pokreta dovode do ovih rezultata. Uzivajmo i dalje, koliko ce da traje nije ni vazno.