Ponedeljak, 14.05.2007.

21:42

112, 111, 110 do EP u Španiji...šta još čekamo!?

Izvor: Ilija Kovaèiæ

112, 111, 110 do EP u Španiji...šta još èekamo!? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Istoricar

pre 16 godina

Kada je Pesic 2002. iz ekipe "odagnao" Radmanovica, pola Srbije se krstilo u neverici, a pola ga proglasavala budalom koja ne zna sta radi. Kada je pustio amerima da odigraju i sutnu u poslednjem napadu, moram priznati, da sam se na trenutak bio priklonio onoj drugoj grupi. Medjutim, na kraju on uze titulu i sve se zaboravilo. Ako je Pesic, kao strateg nesto starijeg kova, imao hrabrosti da se kocka, zasto mu to ne omoguciti opet?
Platiti coveka posteno da uradi stvari koje drugi ne znaju ili ne smeju, dovesti mu Divca i Djordjevica da sede pored njega i mladjariji koja bude igrala pokazu sta je timski duh i konacno prekrstiti se i pozvati Svevisnjeg u tako preko potrebnu pomoc. I sve to ASAP, jer jos malo ima do dvocifrenog broja dana do EP-a.

Boris

pre 16 godina

Svaka cast na clanku. Konacno neko nesta da napise o nasoj kosarci. I da se konacno razresimo zabluda u vezi igranja za reprezentaciju.
Svi mi (navijaci) volimo svoju reprezentaciju i zelimo da bude prvak sveta. To nas sve cini jako ponosnim, i prijatan je osecaj kada se ugasi TV sa mislju: "Srbija, prvak sveta".
Ali nije sve to tako jednostavno. Kada se igra u svetu gde se vrte milioni dolara, ne razmisljaju svi o svom narodu koji zivi za svoju reprezentaciju. To jednostavno treba prihvatiti i videti kako to rade drugi, koji uspevaju da na takmicenja dovode svoje najbolje igrace.
Nije proslo vreme velikih igraca koji su bili velike patriote. Sa tim ljudima se radilo bukvalno od najmladjih selekcija, usadjivan im je osecaj pripadnosti jednoj velikoj organizaciji, koja vodi racuna o svojim clanovima - o reprezentaciji.
A kako se sada radi? Svi ocekuju da ce doci neki veliki selektor koji ce "naterati" igrace da igraju.
Ceo kosarkaski savez treba da se zapita: sta to mi u stvari radimo? Zasto mi postojimo? E kada shvate da postoje da bi promovisali kosarku, i pomagali mladim ljudima da se istom bave, lako ce se naci talenti koji ce jednog dana vladati svetom.
Do tada, dok savez i liga budu sluzili da bi se ljudi docepali slave ili para (ili i jednog i drugog), nema smisla da o bilo cemu pricamo.

gledalac

pre 16 godina

"...nisu postavljali pitanje da li će ili možda neće igrati za reprezentaciju..." Pisac clanka je NESTO ZABORAVIO 1998. godinu! Da li je Vlade tada igrao na SP u Grckoj? A i Stojakovic na proslih nekoliko takmicenja, cini mi se da nije igrao? SVAKA CAST BODIROGI, DJORDJEVICU, DANILOVICU! ONI SU IGRALI UVEK DO KRAJA!!!

kosarkas

pre 16 godina

Ako se postavi Djordjevic ili neko drugi sa autoritetom na celo, onda se moze ocekivati progres. Najveci autoriteti su najveci treneri. Obradovic, Maljkovic, Pesic... Igraci iz Evropskih klubova su bolje motivisani jer im je svako prvenstvo znacajno za buduci tok karijere. Sto se tice NBA "zvezda" njima prvenstva nista ne znace jer to u USA niko ne gleda i niko ne ceni, pa se i oni tako ponasaju. Ja ih ne bih zvao jer ako smo sa njima na Olimpijadi 11-ti od 12 ekipa, hajde da probamo bez njih, gore nece biti sigurno.

pera

pre 16 godina

Hteo bi samo da kazem da bi cilj i zivotni san svakog kosarkasa trebao da bude zaigrati za svoju zemlju i REPREZENTACIJU,a ne da sa Dvadeset ode u inostranstvo da bi sto pre zgrnuo brdo para.Kad to kazem mislim da novac,razni transferi igraca iz kluba u klub uz silne milione ne bi smeli dovesti do dvoumljenja igraca hoce li,ili nece da nastupi za Nacionalni tim.Znaci ako si vrhunski sportista,ako volis svoju zemlju i ako si profesionalac u pravom smislu nece ti pasti napamet da odbijes poziv da branis boje svoje zemlje.Misljenja sam da imamo veoma kvalitetne kosarkase i da ne bi trebalo strepeti za naredni vremenski period:Sanija,Peking i sve ostalo sto ce doci.Ali opet napominjem da bi stav i odnos igraca prema obavezama drzavnom timu morao da se promeni,jer ako volis svoju zemlju volis i njen narod,a njen narod su tvoj klub i tvoja porodica.

jabre

pre 16 godina

Ovde su mnogi u velikim zabludama! Zabluda br.1:Vise nemamo kvalitet za vrh...ISTINA je da smo po imenima zajedno sa Spancima,a naravno posle Amerikanaca najjaci na svetu(iako u zadnje vreme nemamo nikakve rezultate rangirani smo kao 4 na svetu!)! Zabluda br.2:Nemamo talenata...ISTINA je da smo tu takodje zajedno sa Spancima i Amerikancima najjaci na svetu!U svakom godistu ima po neki veliki talenat,ali bih izdvojio generacije '87 i '93 kao najtalentovanije na svetu! Zabluda br.3:Za lose rezultate krivi su igraci koji vise nemaju patriotskog duha,za razliku od proslih generacija...ISTINA je da su danasnji igraci premoreni velikim brojem utakmica(posebno se odnosi na ove iz NBA) kojih je nekada bilo mnogo manje pa su kosarkasi imali vise snage i elana za nastupe za reprezentaciju.RESENJE:Skratiti pripreme sa 45 dana na 30 ili 25 dana,po cenu losije uigranosti! Zbluda br.4:Najveci problemi nase kosarke su klubastvo,losa organizacija saveza,jadranska liga,losa atmosfera u reprezentaciji,suprotstavljeni klanovi... ISTINA je da je najveci problem nase kosarke povreda Nemanje Aleksandrova.

jadub

pre 16 godina

Zeleo bih da odgovorim na pitanje koje je ovde postavljeno o tome zasto igrati za reprezentaciju, kad je rizik veliki, a slavu donosi samo prvo mesto... Nekada su nasi igrali najbolju kosarku na svetu, koju su mogli da igraju samo oni, jer ostali nisu znali. Onih osmorica koje ste nabrojali i jos nekoliko njih stvarno su voleli kosarku. Nisu bili estradne licnosti, a vodili su ih najbolji djaci aleksandra nikolica. Ovo danas su usamljeni kauboji, nisu ekipa.

zoran

pre 16 godina

zalostno sto nemozemo da skupimo sve najbolje nase iskusne igrace ili nece ili umoran ili povredjen ili nesto drugo
Nas najveci neprijatelj jesti mi sami sebi stalno neka svadja ovaj nemoze sa ovim ovaj nece ovo i tako dalje

Sasha

pre 16 godina

Sve se svodi na pitanje da li mozemo da angazujemo najbolje igrace koje imamo. Nazalost mi to nismo u stanju i razultati su kakvi jesu. Zato predlazem da prihvatimo poziciju u kojoj smo i da ne ocekujemo previse kao i da ne kukamo previse.

Na kraju krajeva, posle onoga sto se desilo u Novom Sadu na evropskom prvenstvu i posebno reakcija Obradovica nakon toga, mi treba da budemo sretni sto nam se odaziva i ovoliko igraca.

Sto se tice podmladjivanja reprezentacije kao smisljenom planu to nikada nije bio dobar plan. Koliko ja pamtim jos od Kice i Praje, pa preko Drazena, Divca, Kukoca, Radje, Djordjevica, Bodiroge i ostalih mi nikada nismo ubacivali u reprezentaciju nekoga samo zato sto je talentovan vec zato sto je najbolji na toj poziciji. I to je jedino pravilno. Jedan Kica morao je da bude bolji od Plecasa, Simonovica, Praja od Solmana i sve tako do danasnih dana. Zato birajmo one koji su trenutno najbolji i hoce da igraju za reprezentaciju. Bez ikakvih kredita. Kada to kazem mislim da ne treba da bude popustanja ni za mladost ni za iskustvo. To uvek vodi losoj atmosferi u reprezentaciji. Niko ne voli da igra sa nekim ko ima popust i nije stvarno najbolji u reprezentaciji.

Blue_Sky

pre 16 godina

Procitao sam sa velikom paznjom tekst i mogu reci da je odlican temelj za razmisljanje o nasoj kosrakaskoj propasti poslednjih godina.
Ocigledno da kod nas pojedinci jos uvek ne shvataju da vise nismo kosarkaska sila u Evropi a samim tim pogotovo nismo u Svetu.
Na predstojece EP u Spaniji najverovatnije odlazimo u dosta slabijem sastavu od onoga koji bi mogli imati da svi zele da igraju, da nema povreda, da nema povredjenih sujeta i svadja.
Ne smemo zaboraviti da cemo ovo leto biti dosta slabi na poziciji broj pet. Nenad Krstic najverovatnije nece igrati zbog tekse povrede, tu nam kao nada ostaje Milicic. Mile Ilic jos uvek nije zreo da nosi teret, Kosta Perovic ovo leto najverovatnije ide u NBA i u tom slucaju sumnjam da ce moci da igra na EP, Nikola Pekovic jos nije odlucio za koga ce igrati(mada je postavljanjem Vujosevica za selektora CG sada blizi CG). Sigurno nece i ne mogu da igraju Predrag Drobnjak(oprostio se od reprezenatcije, zeli odmor a i da moze da igra rekao je kod Tegeltije da bi to bila sigurno CG-sto je i prirodno), Predrag Stojakovic(teska povreda a i iskreno reprezentacija Srbije ga i ne tangira mnogo-nije ni rodjen u Srbiji niti je oseca kao svoju zemlju), Marko Jaric i Radmanovic imaju podredjene probleme sa ostalim igracima pre svega prvi sa Rakocevicem.
Treba pogledati ko moze i ko zeli da igra: iz Partizana Tepic(siri spisak)i Tripkovic, iz FMP(Erceg, Teodosic, Cvetkovic+ bivsi FMPovci Marinovic, Rasic, Bojan Popovic i Savanovic, imao Rakocevica, Askrabica, Vujanica i mozda jos nekoga koga sam sada zaboravio. Treba napomenuti da od Milojevica za ovo leto nema nista a moze da igra Vule Avdalovic. Sve u svemu dosta smo slabi na poziciji pet mada opet raduje vest da Sasa Pavlovic zeli da igra za Srbiju.

surovi

pre 16 godina

Pa sa ovakvim kumovskim sudjenjem i otimanjem igraca iz manjih klubova od strane partizana mogao se i ocekivati krah. Prvo mora da se poradi na sudijama jer igraca imamo dovoljno. Onda dovesti stranca za selektora jedno dve tri sezone najmanje i pustiti coveka da radi.

pravnik velicanstveni

pre 16 godina

Mislim da necu preterati ako kazem da je ovo jedno od najboljih razmisljanja sportskih novinara koje sam ikada procitao ako ne i najbolje. Nije meodusevila tvrdnja da vise nismo velesila po kvalitetu. Ali druge stvari jesu. Najpre svaka cast sto se pisac setio Jorovica. Cesto sam sebi govorio e tako ne treba. Covek se unistio zbog premora doziveo tesku povredu, ko zna dali ce se ikada vise vratiti u formu a niko ni da pise a kamoli da ga finansijski pomogne. Jadan covek, sta on sada radi, gladuje? Jos kad je prvi put Pedja odbio ja sam mu cestitao. Ja ne sumnjam da covek voli zemlju. Uostalom igrao je par puta. Ali je poceo da se pita. Zasto? Zbog cega? Nista ne dobija, pogotovu kad nema medalje a moze sve da izgubi. I u pravu ste, nijedan se gradjanin Srbije ne bi odrekao svog nerada zbog besplatne reklame preduzeca tokom dva meseca.

kosmoss

pre 16 godina

Kosarku treba da vode kosarkaski strucnjaci sad aktuelni-gdje iskopaste Kapicica covjek nekad davno igrao jako solidno ali bez nekog iskustva u bilo kojoj kosarkaskoj grani..kao drugo ovo igraca sto ima nema ko da vodi..ti sto bi mogli Nece jer se slabo placa..kao trece dabasnja srpska kosarkaska generacija nema sanse na euro ili OI smjesno--bez priprema,organizacije,sloge i laznog patriotizma koji se bazira na tri prsta..nazalost vidim propast na EP u spaniji..

Ranko

pre 16 godina

Sto se tice tice igraca najjaci smo,ali treba napraviti pozitivnu atmosferu kao na pprethodnim takmicenjima kada smo imali velike rezultate.Niko ne moze da kaze za Pedju da je slab igrac ili da nije patriota jer je iagrao na prethodnim takmicenjima,to vazi i za ostale nase NBA igrace.Savez treba malo da povede racuna o tim igracima,da se cuju u toku sezone sa njima jer su ljudi daleko od svoje domovine,a ne samoi pred neko takmicenje da im uruce poziv za reprezentaciju.Nadam se boljim danima za nasu kosarku,jer ipak se nesto promenilo u odnosu na prethodne godine.

Ivan Zivic

pre 16 godina

Ne znam da li je potrebno ikome objasnjavati da imamo najbolji kosarkaski potencijal u Evropi Nedostaje nam razum koji ce sve to adekvatno da spoji i da rezultat

REAL

pre 16 godina

VIDIM VI SPOMINJETE ALEKSANDROVA.LJUDI JEL VIDITE DA NJEGA KKZVEZDA UNISTAVA.STA JOS TREBA DA SE DESI PA DA NEKO INTERVENISE JER OVO JE POSTALA PRAVA LUDNICA STA SE RADI SA NASIM NAJTALENTOVANIJIM IGRACEM.
I SAD VI KAZITE JOS DA NASI MLADI TREBA DA OSTANU OVDE? ZASTO DA IH NEKI LUDACI KAO NJEGA ZLOSTAVLJAJU?
TREBA PRVO SMENITI SAKOTU SA MESTA SELEKTORA PA ONDA PRICATI O DOMETIMA

barkli

pre 16 godina

Bolji clanak odavno nije izasao! Svaka cast autoru!!! Bilo je i vrema da se neko seti i napise sve o reprezentaciji.
Moram da vise nesto prokomentarisem o Jorovicu koji je podneo najvecu zrtvu zbog dresa! Dobro je poznato da je on bio prva opcija Sakoti na poziciji tri! Njegova alternativa,mnogo losija, je bio Cvetkovic sasvim neocekivano! Ono sto je na mene ostavilo utisak je igra koju je pruzala prva petorka u sastavu Avdalovic,Rakocevic,Jorovic,Askrabic,Milicic.
Ko je gledao urnire po italiji na rai-sportu sve mu je jasno! Ta igra je bila toliko dobra da sam se ponadao da nije dosao kraj nasoj kosarci! Medjutim problem te ekipe je nazalost bila kratka klupa pogotovu na poziciji tri gde je posle povrede Cvetkovica kao prva opcija ostao selektoru Raicevic ,koji se edefinitivno nije snasao na toj poziciji,dok Luka Bogdanovic nije nazalost imao reprezentativne kvalitete (nije mogao ni povredjenom Jorovicu da bude konkurencija pa je deportovan kuci). Ono sto me je razocaralo najvise je igra Tripkovica koji je na momente ulazio u igru ali bolje da nije,a osvemu tome govori njegovo zalaganje na treninzima gde nije hteo ni za loptu u aut da se baci! Tako smo se vratili na pocetak o kome smo pricali o Jorovicu mozda i jednom od najkompletnijih igraca kog nas (to potvrdjuje i ugovor koji je trebao da potpise sa Djironom a koji je bio dva puta veci nego Marinovicev a u rangu Milojevica i Gurovica). Medjutim decko godinu dana vuce povredsu koju jos uvek nije sanirao,koja je veoma teska,a svemu tome je doprinelo i izivljavanje fmp-a i nasilan pokusaj povratka na parket kako bi se samo uzele pare za njega! Posle svih stvari koje je preziveo,opet bi obukao dres svoje zemlje, mada to vecina iz te reprezentacije nebi ucinila!

zoran

pre 16 godina

Ovaj tekst je jedan od najpametnijih koji j e ikada napisao neki nas novinar.Analiza danasnje situacije je svakako potrebna i ovaj tekst sadrzi skoro sve sto i treba.Narod ocekuje da se nasa kosarkaska reprezentacija vrati u vrh ali ne i po svaku cenu.Radmanovic je tipican primer coveka koga ne treba jos zvati.Vujanic je izrazio volju da igra za srbiju i da mu nije vazno ko ce biti selektor takvi su nam momci potrebni.Jos jednom bravo novinaru ovog teksta

r19

pre 16 godina

rekao bih da problem nije u igracima, vec u svemu ostalom u savezu i oko saveza. kao i u druztvu, jedan sistem je razoren, a novi nije uspostavljen. nisu nas porblem igraci, vec to sto nemamo tim. grci i spanci igraju zajedno od junirskih kategorija, kao sto je nekda bio slucaj sa nasim igracima. mi se u kosraci ponasamo iso ka amerikanci nekda: daj da se skupimo mesec dana ranije, imamo par treninga i sve ce biti u redu. sada vise nemam ni juniore, pa da krenemo iz pocetka u stvaranje novog tima, jer su mladi igraci u vlasnistvu raznih menadzera meltene od zabavista. pitanje je i da li bi igraci koji su u evro ligi bili tamo da nije trenera. dakle, mrka kapa!!!

Aca

pre 16 godina

Ma nema nista od nase reprezentacije,svi su umisljene zvezde i niko nece da igra.Isto tako nas strucni stab i dugi ljudi iz saveza pokusavaju da dovedu njihove rodjake i poznanike u tim,sramota nevidjena....NIKADA NECEMO BITI STO SMO NEKADA BILI.

sale

pre 16 godina

Citam komentare(ljubisa,aco) i cini mi se da nesto ipak nije uredu sa nama.Mi,kao narod,kao nacija,kao ljudi(kakogod) NECEMO DA SHVATIMO DA JE NASE VREME U KOSARCI PROSLO.Rado se i ja secam lepih trena nase kosarke('95,'98,'02) ali to nema nikakve veze sa realnoscu.Zar vam je toliko tesko da prihvatite da su sada neki drugi bolji?Recimo,grci i spanci su za klasu bolje ekipe(i pojedinacno i kao ekipe) pa cak i slovenci i litvanci.Ja odavno znam na cemu smo i dokle mozemo i na ovaj nacin nit se nerviram nit me porazi razocaraju.mozda za 8-10 god. budemo opet prvi ali sad moramo biti realni i iskreni i SHVATITI VEC JEDNOM DA SMO PROSECNI!

Nikola Vidovic

pre 16 godina

Pa koliko vidimo reprezentativna kosarka nam je u sve gorem stanju,zato sto dosta iraca ne zele da igraju!Treba podmladii ekipu i forsirati ih.a zvezde nek igraju u svim ligama!

Aco

pre 16 godina

Neka mi neko kaze koja to reprezentacija,osim Amera,ima kvalitetnije igrache od nas,na bilo kojoj poziciji,oni "samo" imaju motivaciju i zelju da igraju za svoju zemlju,a zashto kod nas nije takav sluchaj neka se zapitaju ljudi koji su unishtili nashu kosharku,od 2002. pa na ovamo,sreca u nesreci je shto su sada otishli,zelim Kaponji puno srece!!!

ljubisa

pre 16 godina

odlican tekst...treba neko da potseti one "glavne"sta se desava sa nasom kosarkom...situacija se promenila ali tu ima jos nade...ko kaze da mi nemamo odlicne igrace,a i mlade talente koji ce da budu mozda najbolji u evropi i svetu...treba se ozbiljno pristupiti i pronaci prvo pravi selektor a onda izabrati 12 igraca i stvoriti TIM...TEPIC,TRIPKOVIC,BOGDANOVIC,PEROVIC,PEKOVIC,VELICKOVIC,DRAGICEVIC,ALEKSANDROV,TEODOSIC,CVETKOVIC,ERCEG,LABOVIC,DRAGOVIC,RASIC,B.POPOVIC,SAVANOVIC,VUJANIC,MARINOVIC,RAKOCEVIC,AVDALOVIC,NADJFEI,SLIVANCANIN,RADMANOVIC,JARIC,PAVLOVIC,STOJAKOVIC,MILICIC,KRSTIC,ILIC...u ovih igraca ima neko ko moze da drzi casove i grckim i spanjolskim igracima...ima i mlade momke koji sigurno bi iskoristili svoju sansu i palili i zarili u spaniji...TEPIC,TRIPKOVIC,DRAGICEVIC,ALEKSANDROV,PEKOVIC, 5 igraca sa(nepunih) 20 godina,pa ovi momci bi mogli da prave lom(u + smislu)

zare

pre 16 godina

Svaka cast za tekst! Ovaj tekst treba poslati kosarkaskom savezu da ga lepo procitaju i da razmisle malo. Mogli bi i da se upitaju zasto vec 5 godina stojimo u mesto!!

[-_-]_513

pre 16 godina

Ex kada se setim Bodiroga, Drobnjak, Divac , Stojakovic , Vujanic... bila su to lepa vremena... a sada treba da pozovu Gurovica koji redovno u nasem prvenstu dobija iskljucujucu gresku :( .. to je problem sto nam takvi igraci igraju i posle poraza se tuku...

Uliks

pre 16 godina

Košarkom je zavladala mafija kao i fudbalom! Dok pojedini likovi koji pojma nemaju o košarci ne odu nema nam slavlja u našem najtrofejnijem sportu.
U Španiji će biti katastrofa, zauzećemo jedno od 4 poslednja mesta!

stefan

pre 16 godina

U svetu imamo veliki broj dobrih igraca.Medjutim moramo napraviti dobru atmosferu u ekipi dovodjenjem dobrog trenera(Maljkovic,Ivanovic,Ivkovic)koji ce doneti pozitivnu energiju ekipi, kao i dobre savete.
Treba pozvati Gurovica,Pavlovica,Rakocevica,Milicica,Drobnjaka,Vujanica i Aleksandrova kao okosnicu ekipe.
Mozemo biti prvi ako se slozimo. Recept je volja!

ShomikaLapovo

pre 16 godina

Teska posla!
Ali uvek sam uz plave!
Sad bi mozda trebali da igramo dobro sa obzirom da vise nece biti velikog pritiska! Ali smo u teskoj grupi! Zivi bili pa videli!

VLADEDIVAC

pre 16 godina

prvo svaka cas ovome ko je napisao nesto ovako jer reprezentacija je ogledalo jedne nacije a u polsednjih 5 godina ne samo da na nam se reprezentacija raspadala nego i sama drzava!!!
mislim da je sada vreme da se odazovemo pameti kad kazem to "mi" mislim na nase reprezentative i na strucni stab i savez, treba da pocnemo od nule i da gradimo nas put ka vrhu!!! a podrska nas, drzavljanina i ljubiteljima kosarke se nedovodi u pitanje mi smo uvek bili tu i uvek cemo biti!!!
to sto su predhodne generacije uradile i dostigle to je bilo za vreme Jugoslavije, sada jedna takva vele sila vise ne postoji ovo je SRBIJA io treba da se okrenemo sebi a ne drugima i da gldedamo sta slovenci ili hrvati rade nego kao sto kaze nasa stara poslovica "uzdaj se use i u svoje kljuse".

nadam se da ce se svi momci kako iz domaceg prvenstva tako i iz inostransva odzvati pozivu, selektora da ce svoje problema ostaviti iza i da ce ciste i hladne glave, s punim srcem braniti dres SRBIJE u Spaniji.

neka nam je sa srecom!!!
Bog cuva Srbe!!!

Eniac

pre 16 godina

Ilija pa ti si moj idol, dok se mi cupamo za kosu oko reprezentacije, gledamo kako nemamo ni jednog normalnog igraca u poslednje vreme, kako Riki Rubio kida kao nekada nasi u svojoj 16-toj kod nas niko da se oglasi. Niko da prokomentarise o tome sta se desava... Niko da napise o tome kako nepotizam i stalno pozivanje na kapitalizam smanjuju broj sportista u nasoj zemlji. Zaboravlja se na ljubav, strast i zelju, zaboravlja se na horde ljudi koji su umirali za reprezentaciju. Pljuje se na svacije detinjstvo i predivne uspomene, poderane laktove i kolena i zelji da se postane novi Djordjevic, Paspalj i gore pobrojani... I gomila pitanja ali nadam se na nisi poslednji Mohikanac...

joj

pre 16 godina

vreme u kojem smo blistali je proslo, sta je bilo bilo je, pogledajmo u stvarnost i kazimo da je ljudima sad dolar(euro) vazniji od "Boze pravde"

VLADEDIVAC

pre 16 godina

prvo svaka cas ovome ko je napisao nesto ovako jer reprezentacija je ogledalo jedne nacije a u polsednjih 5 godina ne samo da na nam se reprezentacija raspadala nego i sama drzava!!!
mislim da je sada vreme da se odazovemo pameti kad kazem to "mi" mislim na nase reprezentative i na strucni stab i savez, treba da pocnemo od nule i da gradimo nas put ka vrhu!!! a podrska nas, drzavljanina i ljubiteljima kosarke se nedovodi u pitanje mi smo uvek bili tu i uvek cemo biti!!!
to sto su predhodne generacije uradile i dostigle to je bilo za vreme Jugoslavije, sada jedna takva vele sila vise ne postoji ovo je SRBIJA io treba da se okrenemo sebi a ne drugima i da gldedamo sta slovenci ili hrvati rade nego kao sto kaze nasa stara poslovica "uzdaj se use i u svoje kljuse".

nadam se da ce se svi momci kako iz domaceg prvenstva tako i iz inostransva odzvati pozivu, selektora da ce svoje problema ostaviti iza i da ce ciste i hladne glave, s punim srcem braniti dres SRBIJE u Spaniji.

neka nam je sa srecom!!!
Bog cuva Srbe!!!

ljubisa

pre 16 godina

odlican tekst...treba neko da potseti one "glavne"sta se desava sa nasom kosarkom...situacija se promenila ali tu ima jos nade...ko kaze da mi nemamo odlicne igrace,a i mlade talente koji ce da budu mozda najbolji u evropi i svetu...treba se ozbiljno pristupiti i pronaci prvo pravi selektor a onda izabrati 12 igraca i stvoriti TIM...TEPIC,TRIPKOVIC,BOGDANOVIC,PEROVIC,PEKOVIC,VELICKOVIC,DRAGICEVIC,ALEKSANDROV,TEODOSIC,CVETKOVIC,ERCEG,LABOVIC,DRAGOVIC,RASIC,B.POPOVIC,SAVANOVIC,VUJANIC,MARINOVIC,RAKOCEVIC,AVDALOVIC,NADJFEI,SLIVANCANIN,RADMANOVIC,JARIC,PAVLOVIC,STOJAKOVIC,MILICIC,KRSTIC,ILIC...u ovih igraca ima neko ko moze da drzi casove i grckim i spanjolskim igracima...ima i mlade momke koji sigurno bi iskoristili svoju sansu i palili i zarili u spaniji...TEPIC,TRIPKOVIC,DRAGICEVIC,ALEKSANDROV,PEKOVIC, 5 igraca sa(nepunih) 20 godina,pa ovi momci bi mogli da prave lom(u + smislu)

Aco

pre 16 godina

Neka mi neko kaze koja to reprezentacija,osim Amera,ima kvalitetnije igrache od nas,na bilo kojoj poziciji,oni "samo" imaju motivaciju i zelju da igraju za svoju zemlju,a zashto kod nas nije takav sluchaj neka se zapitaju ljudi koji su unishtili nashu kosharku,od 2002. pa na ovamo,sreca u nesreci je shto su sada otishli,zelim Kaponji puno srece!!!

sale

pre 16 godina

Citam komentare(ljubisa,aco) i cini mi se da nesto ipak nije uredu sa nama.Mi,kao narod,kao nacija,kao ljudi(kakogod) NECEMO DA SHVATIMO DA JE NASE VREME U KOSARCI PROSLO.Rado se i ja secam lepih trena nase kosarke('95,'98,'02) ali to nema nikakve veze sa realnoscu.Zar vam je toliko tesko da prihvatite da su sada neki drugi bolji?Recimo,grci i spanci su za klasu bolje ekipe(i pojedinacno i kao ekipe) pa cak i slovenci i litvanci.Ja odavno znam na cemu smo i dokle mozemo i na ovaj nacin nit se nerviram nit me porazi razocaraju.mozda za 8-10 god. budemo opet prvi ali sad moramo biti realni i iskreni i SHVATITI VEC JEDNOM DA SMO PROSECNI!

joj

pre 16 godina

vreme u kojem smo blistali je proslo, sta je bilo bilo je, pogledajmo u stvarnost i kazimo da je ljudima sad dolar(euro) vazniji od "Boze pravde"

barkli

pre 16 godina

Bolji clanak odavno nije izasao! Svaka cast autoru!!! Bilo je i vrema da se neko seti i napise sve o reprezentaciji.
Moram da vise nesto prokomentarisem o Jorovicu koji je podneo najvecu zrtvu zbog dresa! Dobro je poznato da je on bio prva opcija Sakoti na poziciji tri! Njegova alternativa,mnogo losija, je bio Cvetkovic sasvim neocekivano! Ono sto je na mene ostavilo utisak je igra koju je pruzala prva petorka u sastavu Avdalovic,Rakocevic,Jorovic,Askrabic,Milicic.
Ko je gledao urnire po italiji na rai-sportu sve mu je jasno! Ta igra je bila toliko dobra da sam se ponadao da nije dosao kraj nasoj kosarci! Medjutim problem te ekipe je nazalost bila kratka klupa pogotovu na poziciji tri gde je posle povrede Cvetkovica kao prva opcija ostao selektoru Raicevic ,koji se edefinitivno nije snasao na toj poziciji,dok Luka Bogdanovic nije nazalost imao reprezentativne kvalitete (nije mogao ni povredjenom Jorovicu da bude konkurencija pa je deportovan kuci). Ono sto me je razocaralo najvise je igra Tripkovica koji je na momente ulazio u igru ali bolje da nije,a osvemu tome govori njegovo zalaganje na treninzima gde nije hteo ni za loptu u aut da se baci! Tako smo se vratili na pocetak o kome smo pricali o Jorovicu mozda i jednom od najkompletnijih igraca kog nas (to potvrdjuje i ugovor koji je trebao da potpise sa Djironom a koji je bio dva puta veci nego Marinovicev a u rangu Milojevica i Gurovica). Medjutim decko godinu dana vuce povredsu koju jos uvek nije sanirao,koja je veoma teska,a svemu tome je doprinelo i izivljavanje fmp-a i nasilan pokusaj povratka na parket kako bi se samo uzele pare za njega! Posle svih stvari koje je preziveo,opet bi obukao dres svoje zemlje, mada to vecina iz te reprezentacije nebi ucinila!

zare

pre 16 godina

Svaka cast za tekst! Ovaj tekst treba poslati kosarkaskom savezu da ga lepo procitaju i da razmisle malo. Mogli bi i da se upitaju zasto vec 5 godina stojimo u mesto!!

Blue_Sky

pre 16 godina

Procitao sam sa velikom paznjom tekst i mogu reci da je odlican temelj za razmisljanje o nasoj kosrakaskoj propasti poslednjih godina.
Ocigledno da kod nas pojedinci jos uvek ne shvataju da vise nismo kosarkaska sila u Evropi a samim tim pogotovo nismo u Svetu.
Na predstojece EP u Spaniji najverovatnije odlazimo u dosta slabijem sastavu od onoga koji bi mogli imati da svi zele da igraju, da nema povreda, da nema povredjenih sujeta i svadja.
Ne smemo zaboraviti da cemo ovo leto biti dosta slabi na poziciji broj pet. Nenad Krstic najverovatnije nece igrati zbog tekse povrede, tu nam kao nada ostaje Milicic. Mile Ilic jos uvek nije zreo da nosi teret, Kosta Perovic ovo leto najverovatnije ide u NBA i u tom slucaju sumnjam da ce moci da igra na EP, Nikola Pekovic jos nije odlucio za koga ce igrati(mada je postavljanjem Vujosevica za selektora CG sada blizi CG). Sigurno nece i ne mogu da igraju Predrag Drobnjak(oprostio se od reprezenatcije, zeli odmor a i da moze da igra rekao je kod Tegeltije da bi to bila sigurno CG-sto je i prirodno), Predrag Stojakovic(teska povreda a i iskreno reprezentacija Srbije ga i ne tangira mnogo-nije ni rodjen u Srbiji niti je oseca kao svoju zemlju), Marko Jaric i Radmanovic imaju podredjene probleme sa ostalim igracima pre svega prvi sa Rakocevicem.
Treba pogledati ko moze i ko zeli da igra: iz Partizana Tepic(siri spisak)i Tripkovic, iz FMP(Erceg, Teodosic, Cvetkovic+ bivsi FMPovci Marinovic, Rasic, Bojan Popovic i Savanovic, imao Rakocevica, Askrabica, Vujanica i mozda jos nekoga koga sam sada zaboravio. Treba napomenuti da od Milojevica za ovo leto nema nista a moze da igra Vule Avdalovic. Sve u svemu dosta smo slabi na poziciji pet mada opet raduje vest da Sasa Pavlovic zeli da igra za Srbiju.

r19

pre 16 godina

rekao bih da problem nije u igracima, vec u svemu ostalom u savezu i oko saveza. kao i u druztvu, jedan sistem je razoren, a novi nije uspostavljen. nisu nas porblem igraci, vec to sto nemamo tim. grci i spanci igraju zajedno od junirskih kategorija, kao sto je nekda bio slucaj sa nasim igracima. mi se u kosraci ponasamo iso ka amerikanci nekda: daj da se skupimo mesec dana ranije, imamo par treninga i sve ce biti u redu. sada vise nemam ni juniore, pa da krenemo iz pocetka u stvaranje novog tima, jer su mladi igraci u vlasnistvu raznih menadzera meltene od zabavista. pitanje je i da li bi igraci koji su u evro ligi bili tamo da nije trenera. dakle, mrka kapa!!!

[-_-]_513

pre 16 godina

Ex kada se setim Bodiroga, Drobnjak, Divac , Stojakovic , Vujanic... bila su to lepa vremena... a sada treba da pozovu Gurovica koji redovno u nasem prvenstu dobija iskljucujucu gresku :( .. to je problem sto nam takvi igraci igraju i posle poraza se tuku...

REAL

pre 16 godina

VIDIM VI SPOMINJETE ALEKSANDROVA.LJUDI JEL VIDITE DA NJEGA KKZVEZDA UNISTAVA.STA JOS TREBA DA SE DESI PA DA NEKO INTERVENISE JER OVO JE POSTALA PRAVA LUDNICA STA SE RADI SA NASIM NAJTALENTOVANIJIM IGRACEM.
I SAD VI KAZITE JOS DA NASI MLADI TREBA DA OSTANU OVDE? ZASTO DA IH NEKI LUDACI KAO NJEGA ZLOSTAVLJAJU?
TREBA PRVO SMENITI SAKOTU SA MESTA SELEKTORA PA ONDA PRICATI O DOMETIMA

zoran

pre 16 godina

zalostno sto nemozemo da skupimo sve najbolje nase iskusne igrace ili nece ili umoran ili povredjen ili nesto drugo
Nas najveci neprijatelj jesti mi sami sebi stalno neka svadja ovaj nemoze sa ovim ovaj nece ovo i tako dalje

Uliks

pre 16 godina

Košarkom je zavladala mafija kao i fudbalom! Dok pojedini likovi koji pojma nemaju o košarci ne odu nema nam slavlja u našem najtrofejnijem sportu.
U Španiji će biti katastrofa, zauzećemo jedno od 4 poslednja mesta!

Sasha

pre 16 godina

Sve se svodi na pitanje da li mozemo da angazujemo najbolje igrace koje imamo. Nazalost mi to nismo u stanju i razultati su kakvi jesu. Zato predlazem da prihvatimo poziciju u kojoj smo i da ne ocekujemo previse kao i da ne kukamo previse.

Na kraju krajeva, posle onoga sto se desilo u Novom Sadu na evropskom prvenstvu i posebno reakcija Obradovica nakon toga, mi treba da budemo sretni sto nam se odaziva i ovoliko igraca.

Sto se tice podmladjivanja reprezentacije kao smisljenom planu to nikada nije bio dobar plan. Koliko ja pamtim jos od Kice i Praje, pa preko Drazena, Divca, Kukoca, Radje, Djordjevica, Bodiroge i ostalih mi nikada nismo ubacivali u reprezentaciju nekoga samo zato sto je talentovan vec zato sto je najbolji na toj poziciji. I to je jedino pravilno. Jedan Kica morao je da bude bolji od Plecasa, Simonovica, Praja od Solmana i sve tako do danasnih dana. Zato birajmo one koji su trenutno najbolji i hoce da igraju za reprezentaciju. Bez ikakvih kredita. Kada to kazem mislim da ne treba da bude popustanja ni za mladost ni za iskustvo. To uvek vodi losoj atmosferi u reprezentaciji. Niko ne voli da igra sa nekim ko ima popust i nije stvarno najbolji u reprezentaciji.

Eniac

pre 16 godina

Ilija pa ti si moj idol, dok se mi cupamo za kosu oko reprezentacije, gledamo kako nemamo ni jednog normalnog igraca u poslednje vreme, kako Riki Rubio kida kao nekada nasi u svojoj 16-toj kod nas niko da se oglasi. Niko da prokomentarise o tome sta se desava... Niko da napise o tome kako nepotizam i stalno pozivanje na kapitalizam smanjuju broj sportista u nasoj zemlji. Zaboravlja se na ljubav, strast i zelju, zaboravlja se na horde ljudi koji su umirali za reprezentaciju. Pljuje se na svacije detinjstvo i predivne uspomene, poderane laktove i kolena i zelji da se postane novi Djordjevic, Paspalj i gore pobrojani... I gomila pitanja ali nadam se na nisi poslednji Mohikanac...

ShomikaLapovo

pre 16 godina

Teska posla!
Ali uvek sam uz plave!
Sad bi mozda trebali da igramo dobro sa obzirom da vise nece biti velikog pritiska! Ali smo u teskoj grupi! Zivi bili pa videli!

stefan

pre 16 godina

U svetu imamo veliki broj dobrih igraca.Medjutim moramo napraviti dobru atmosferu u ekipi dovodjenjem dobrog trenera(Maljkovic,Ivanovic,Ivkovic)koji ce doneti pozitivnu energiju ekipi, kao i dobre savete.
Treba pozvati Gurovica,Pavlovica,Rakocevica,Milicica,Drobnjaka,Vujanica i Aleksandrova kao okosnicu ekipe.
Mozemo biti prvi ako se slozimo. Recept je volja!

pravnik velicanstveni

pre 16 godina

Mislim da necu preterati ako kazem da je ovo jedno od najboljih razmisljanja sportskih novinara koje sam ikada procitao ako ne i najbolje. Nije meodusevila tvrdnja da vise nismo velesila po kvalitetu. Ali druge stvari jesu. Najpre svaka cast sto se pisac setio Jorovica. Cesto sam sebi govorio e tako ne treba. Covek se unistio zbog premora doziveo tesku povredu, ko zna dali ce se ikada vise vratiti u formu a niko ni da pise a kamoli da ga finansijski pomogne. Jadan covek, sta on sada radi, gladuje? Jos kad je prvi put Pedja odbio ja sam mu cestitao. Ja ne sumnjam da covek voli zemlju. Uostalom igrao je par puta. Ali je poceo da se pita. Zasto? Zbog cega? Nista ne dobija, pogotovu kad nema medalje a moze sve da izgubi. I u pravu ste, nijedan se gradjanin Srbije ne bi odrekao svog nerada zbog besplatne reklame preduzeca tokom dva meseca.

Aca

pre 16 godina

Ma nema nista od nase reprezentacije,svi su umisljene zvezde i niko nece da igra.Isto tako nas strucni stab i dugi ljudi iz saveza pokusavaju da dovedu njihove rodjake i poznanike u tim,sramota nevidjena....NIKADA NECEMO BITI STO SMO NEKADA BILI.

zoran

pre 16 godina

Ovaj tekst je jedan od najpametnijih koji j e ikada napisao neki nas novinar.Analiza danasnje situacije je svakako potrebna i ovaj tekst sadrzi skoro sve sto i treba.Narod ocekuje da se nasa kosarkaska reprezentacija vrati u vrh ali ne i po svaku cenu.Radmanovic je tipican primer coveka koga ne treba jos zvati.Vujanic je izrazio volju da igra za srbiju i da mu nije vazno ko ce biti selektor takvi su nam momci potrebni.Jos jednom bravo novinaru ovog teksta

jadub

pre 16 godina

Zeleo bih da odgovorim na pitanje koje je ovde postavljeno o tome zasto igrati za reprezentaciju, kad je rizik veliki, a slavu donosi samo prvo mesto... Nekada su nasi igrali najbolju kosarku na svetu, koju su mogli da igraju samo oni, jer ostali nisu znali. Onih osmorica koje ste nabrojali i jos nekoliko njih stvarno su voleli kosarku. Nisu bili estradne licnosti, a vodili su ih najbolji djaci aleksandra nikolica. Ovo danas su usamljeni kauboji, nisu ekipa.

pera

pre 16 godina

Hteo bi samo da kazem da bi cilj i zivotni san svakog kosarkasa trebao da bude zaigrati za svoju zemlju i REPREZENTACIJU,a ne da sa Dvadeset ode u inostranstvo da bi sto pre zgrnuo brdo para.Kad to kazem mislim da novac,razni transferi igraca iz kluba u klub uz silne milione ne bi smeli dovesti do dvoumljenja igraca hoce li,ili nece da nastupi za Nacionalni tim.Znaci ako si vrhunski sportista,ako volis svoju zemlju i ako si profesionalac u pravom smislu nece ti pasti napamet da odbijes poziv da branis boje svoje zemlje.Misljenja sam da imamo veoma kvalitetne kosarkase i da ne bi trebalo strepeti za naredni vremenski period:Sanija,Peking i sve ostalo sto ce doci.Ali opet napominjem da bi stav i odnos igraca prema obavezama drzavnom timu morao da se promeni,jer ako volis svoju zemlju volis i njen narod,a njen narod su tvoj klub i tvoja porodica.

Nikola Vidovic

pre 16 godina

Pa koliko vidimo reprezentativna kosarka nam je u sve gorem stanju,zato sto dosta iraca ne zele da igraju!Treba podmladii ekipu i forsirati ih.a zvezde nek igraju u svim ligama!

Ivan Zivic

pre 16 godina

Ne znam da li je potrebno ikome objasnjavati da imamo najbolji kosarkaski potencijal u Evropi Nedostaje nam razum koji ce sve to adekvatno da spoji i da rezultat

surovi

pre 16 godina

Pa sa ovakvim kumovskim sudjenjem i otimanjem igraca iz manjih klubova od strane partizana mogao se i ocekivati krah. Prvo mora da se poradi na sudijama jer igraca imamo dovoljno. Onda dovesti stranca za selektora jedno dve tri sezone najmanje i pustiti coveka da radi.

jabre

pre 16 godina

Ovde su mnogi u velikim zabludama! Zabluda br.1:Vise nemamo kvalitet za vrh...ISTINA je da smo po imenima zajedno sa Spancima,a naravno posle Amerikanaca najjaci na svetu(iako u zadnje vreme nemamo nikakve rezultate rangirani smo kao 4 na svetu!)! Zabluda br.2:Nemamo talenata...ISTINA je da smo tu takodje zajedno sa Spancima i Amerikancima najjaci na svetu!U svakom godistu ima po neki veliki talenat,ali bih izdvojio generacije '87 i '93 kao najtalentovanije na svetu! Zabluda br.3:Za lose rezultate krivi su igraci koji vise nemaju patriotskog duha,za razliku od proslih generacija...ISTINA je da su danasnji igraci premoreni velikim brojem utakmica(posebno se odnosi na ove iz NBA) kojih je nekada bilo mnogo manje pa su kosarkasi imali vise snage i elana za nastupe za reprezentaciju.RESENJE:Skratiti pripreme sa 45 dana na 30 ili 25 dana,po cenu losije uigranosti! Zbluda br.4:Najveci problemi nase kosarke su klubastvo,losa organizacija saveza,jadranska liga,losa atmosfera u reprezentaciji,suprotstavljeni klanovi... ISTINA je da je najveci problem nase kosarke povreda Nemanje Aleksandrova.

kosarkas

pre 16 godina

Ako se postavi Djordjevic ili neko drugi sa autoritetom na celo, onda se moze ocekivati progres. Najveci autoriteti su najveci treneri. Obradovic, Maljkovic, Pesic... Igraci iz Evropskih klubova su bolje motivisani jer im je svako prvenstvo znacajno za buduci tok karijere. Sto se tice NBA "zvezda" njima prvenstva nista ne znace jer to u USA niko ne gleda i niko ne ceni, pa se i oni tako ponasaju. Ja ih ne bih zvao jer ako smo sa njima na Olimpijadi 11-ti od 12 ekipa, hajde da probamo bez njih, gore nece biti sigurno.

Ranko

pre 16 godina

Sto se tice tice igraca najjaci smo,ali treba napraviti pozitivnu atmosferu kao na pprethodnim takmicenjima kada smo imali velike rezultate.Niko ne moze da kaze za Pedju da je slab igrac ili da nije patriota jer je iagrao na prethodnim takmicenjima,to vazi i za ostale nase NBA igrace.Savez treba malo da povede racuna o tim igracima,da se cuju u toku sezone sa njima jer su ljudi daleko od svoje domovine,a ne samoi pred neko takmicenje da im uruce poziv za reprezentaciju.Nadam se boljim danima za nasu kosarku,jer ipak se nesto promenilo u odnosu na prethodne godine.

kosmoss

pre 16 godina

Kosarku treba da vode kosarkaski strucnjaci sad aktuelni-gdje iskopaste Kapicica covjek nekad davno igrao jako solidno ali bez nekog iskustva u bilo kojoj kosarkaskoj grani..kao drugo ovo igraca sto ima nema ko da vodi..ti sto bi mogli Nece jer se slabo placa..kao trece dabasnja srpska kosarkaska generacija nema sanse na euro ili OI smjesno--bez priprema,organizacije,sloge i laznog patriotizma koji se bazira na tri prsta..nazalost vidim propast na EP u spaniji..

gledalac

pre 16 godina

"...nisu postavljali pitanje da li će ili možda neće igrati za reprezentaciju..." Pisac clanka je NESTO ZABORAVIO 1998. godinu! Da li je Vlade tada igrao na SP u Grckoj? A i Stojakovic na proslih nekoliko takmicenja, cini mi se da nije igrao? SVAKA CAST BODIROGI, DJORDJEVICU, DANILOVICU! ONI SU IGRALI UVEK DO KRAJA!!!

Boris

pre 16 godina

Svaka cast na clanku. Konacno neko nesta da napise o nasoj kosarci. I da se konacno razresimo zabluda u vezi igranja za reprezentaciju.
Svi mi (navijaci) volimo svoju reprezentaciju i zelimo da bude prvak sveta. To nas sve cini jako ponosnim, i prijatan je osecaj kada se ugasi TV sa mislju: "Srbija, prvak sveta".
Ali nije sve to tako jednostavno. Kada se igra u svetu gde se vrte milioni dolara, ne razmisljaju svi o svom narodu koji zivi za svoju reprezentaciju. To jednostavno treba prihvatiti i videti kako to rade drugi, koji uspevaju da na takmicenja dovode svoje najbolje igrace.
Nije proslo vreme velikih igraca koji su bili velike patriote. Sa tim ljudima se radilo bukvalno od najmladjih selekcija, usadjivan im je osecaj pripadnosti jednoj velikoj organizaciji, koja vodi racuna o svojim clanovima - o reprezentaciji.
A kako se sada radi? Svi ocekuju da ce doci neki veliki selektor koji ce "naterati" igrace da igraju.
Ceo kosarkaski savez treba da se zapita: sta to mi u stvari radimo? Zasto mi postojimo? E kada shvate da postoje da bi promovisali kosarku, i pomagali mladim ljudima da se istom bave, lako ce se naci talenti koji ce jednog dana vladati svetom.
Do tada, dok savez i liga budu sluzili da bi se ljudi docepali slave ili para (ili i jednog i drugog), nema smisla da o bilo cemu pricamo.

Istoricar

pre 16 godina

Kada je Pesic 2002. iz ekipe "odagnao" Radmanovica, pola Srbije se krstilo u neverici, a pola ga proglasavala budalom koja ne zna sta radi. Kada je pustio amerima da odigraju i sutnu u poslednjem napadu, moram priznati, da sam se na trenutak bio priklonio onoj drugoj grupi. Medjutim, na kraju on uze titulu i sve se zaboravilo. Ako je Pesic, kao strateg nesto starijeg kova, imao hrabrosti da se kocka, zasto mu to ne omoguciti opet?
Platiti coveka posteno da uradi stvari koje drugi ne znaju ili ne smeju, dovesti mu Divca i Djordjevica da sede pored njega i mladjariji koja bude igrala pokazu sta je timski duh i konacno prekrstiti se i pozvati Svevisnjeg u tako preko potrebnu pomoc. I sve to ASAP, jer jos malo ima do dvocifrenog broja dana do EP-a.

stefan

pre 16 godina

U svetu imamo veliki broj dobrih igraca.Medjutim moramo napraviti dobru atmosferu u ekipi dovodjenjem dobrog trenera(Maljkovic,Ivanovic,Ivkovic)koji ce doneti pozitivnu energiju ekipi, kao i dobre savete.
Treba pozvati Gurovica,Pavlovica,Rakocevica,Milicica,Drobnjaka,Vujanica i Aleksandrova kao okosnicu ekipe.
Mozemo biti prvi ako se slozimo. Recept je volja!

surovi

pre 16 godina

Pa sa ovakvim kumovskim sudjenjem i otimanjem igraca iz manjih klubova od strane partizana mogao se i ocekivati krah. Prvo mora da se poradi na sudijama jer igraca imamo dovoljno. Onda dovesti stranca za selektora jedno dve tri sezone najmanje i pustiti coveka da radi.

[-_-]_513

pre 16 godina

Ex kada se setim Bodiroga, Drobnjak, Divac , Stojakovic , Vujanic... bila su to lepa vremena... a sada treba da pozovu Gurovica koji redovno u nasem prvenstu dobija iskljucujucu gresku :( .. to je problem sto nam takvi igraci igraju i posle poraza se tuku...

ljubisa

pre 16 godina

odlican tekst...treba neko da potseti one "glavne"sta se desava sa nasom kosarkom...situacija se promenila ali tu ima jos nade...ko kaze da mi nemamo odlicne igrace,a i mlade talente koji ce da budu mozda najbolji u evropi i svetu...treba se ozbiljno pristupiti i pronaci prvo pravi selektor a onda izabrati 12 igraca i stvoriti TIM...TEPIC,TRIPKOVIC,BOGDANOVIC,PEROVIC,PEKOVIC,VELICKOVIC,DRAGICEVIC,ALEKSANDROV,TEODOSIC,CVETKOVIC,ERCEG,LABOVIC,DRAGOVIC,RASIC,B.POPOVIC,SAVANOVIC,VUJANIC,MARINOVIC,RAKOCEVIC,AVDALOVIC,NADJFEI,SLIVANCANIN,RADMANOVIC,JARIC,PAVLOVIC,STOJAKOVIC,MILICIC,KRSTIC,ILIC...u ovih igraca ima neko ko moze da drzi casove i grckim i spanjolskim igracima...ima i mlade momke koji sigurno bi iskoristili svoju sansu i palili i zarili u spaniji...TEPIC,TRIPKOVIC,DRAGICEVIC,ALEKSANDROV,PEKOVIC, 5 igraca sa(nepunih) 20 godina,pa ovi momci bi mogli da prave lom(u + smislu)

sale

pre 16 godina

Citam komentare(ljubisa,aco) i cini mi se da nesto ipak nije uredu sa nama.Mi,kao narod,kao nacija,kao ljudi(kakogod) NECEMO DA SHVATIMO DA JE NASE VREME U KOSARCI PROSLO.Rado se i ja secam lepih trena nase kosarke('95,'98,'02) ali to nema nikakve veze sa realnoscu.Zar vam je toliko tesko da prihvatite da su sada neki drugi bolji?Recimo,grci i spanci su za klasu bolje ekipe(i pojedinacno i kao ekipe) pa cak i slovenci i litvanci.Ja odavno znam na cemu smo i dokle mozemo i na ovaj nacin nit se nerviram nit me porazi razocaraju.mozda za 8-10 god. budemo opet prvi ali sad moramo biti realni i iskreni i SHVATITI VEC JEDNOM DA SMO PROSECNI!

Uliks

pre 16 godina

Košarkom je zavladala mafija kao i fudbalom! Dok pojedini likovi koji pojma nemaju o košarci ne odu nema nam slavlja u našem najtrofejnijem sportu.
U Španiji će biti katastrofa, zauzećemo jedno od 4 poslednja mesta!

zare

pre 16 godina

Svaka cast za tekst! Ovaj tekst treba poslati kosarkaskom savezu da ga lepo procitaju i da razmisle malo. Mogli bi i da se upitaju zasto vec 5 godina stojimo u mesto!!

Aca

pre 16 godina

Ma nema nista od nase reprezentacije,svi su umisljene zvezde i niko nece da igra.Isto tako nas strucni stab i dugi ljudi iz saveza pokusavaju da dovedu njihove rodjake i poznanike u tim,sramota nevidjena....NIKADA NECEMO BITI STO SMO NEKADA BILI.

joj

pre 16 godina

vreme u kojem smo blistali je proslo, sta je bilo bilo je, pogledajmo u stvarnost i kazimo da je ljudima sad dolar(euro) vazniji od "Boze pravde"

ShomikaLapovo

pre 16 godina

Teska posla!
Ali uvek sam uz plave!
Sad bi mozda trebali da igramo dobro sa obzirom da vise nece biti velikog pritiska! Ali smo u teskoj grupi! Zivi bili pa videli!

zoran

pre 16 godina

Ovaj tekst je jedan od najpametnijih koji j e ikada napisao neki nas novinar.Analiza danasnje situacije je svakako potrebna i ovaj tekst sadrzi skoro sve sto i treba.Narod ocekuje da se nasa kosarkaska reprezentacija vrati u vrh ali ne i po svaku cenu.Radmanovic je tipican primer coveka koga ne treba jos zvati.Vujanic je izrazio volju da igra za srbiju i da mu nije vazno ko ce biti selektor takvi su nam momci potrebni.Jos jednom bravo novinaru ovog teksta

pravnik velicanstveni

pre 16 godina

Mislim da necu preterati ako kazem da je ovo jedno od najboljih razmisljanja sportskih novinara koje sam ikada procitao ako ne i najbolje. Nije meodusevila tvrdnja da vise nismo velesila po kvalitetu. Ali druge stvari jesu. Najpre svaka cast sto se pisac setio Jorovica. Cesto sam sebi govorio e tako ne treba. Covek se unistio zbog premora doziveo tesku povredu, ko zna dali ce se ikada vise vratiti u formu a niko ni da pise a kamoli da ga finansijski pomogne. Jadan covek, sta on sada radi, gladuje? Jos kad je prvi put Pedja odbio ja sam mu cestitao. Ja ne sumnjam da covek voli zemlju. Uostalom igrao je par puta. Ali je poceo da se pita. Zasto? Zbog cega? Nista ne dobija, pogotovu kad nema medalje a moze sve da izgubi. I u pravu ste, nijedan se gradjanin Srbije ne bi odrekao svog nerada zbog besplatne reklame preduzeca tokom dva meseca.

jabre

pre 16 godina

Ovde su mnogi u velikim zabludama! Zabluda br.1:Vise nemamo kvalitet za vrh...ISTINA je da smo po imenima zajedno sa Spancima,a naravno posle Amerikanaca najjaci na svetu(iako u zadnje vreme nemamo nikakve rezultate rangirani smo kao 4 na svetu!)! Zabluda br.2:Nemamo talenata...ISTINA je da smo tu takodje zajedno sa Spancima i Amerikancima najjaci na svetu!U svakom godistu ima po neki veliki talenat,ali bih izdvojio generacije '87 i '93 kao najtalentovanije na svetu! Zabluda br.3:Za lose rezultate krivi su igraci koji vise nemaju patriotskog duha,za razliku od proslih generacija...ISTINA je da su danasnji igraci premoreni velikim brojem utakmica(posebno se odnosi na ove iz NBA) kojih je nekada bilo mnogo manje pa su kosarkasi imali vise snage i elana za nastupe za reprezentaciju.RESENJE:Skratiti pripreme sa 45 dana na 30 ili 25 dana,po cenu losije uigranosti! Zbluda br.4:Najveci problemi nase kosarke su klubastvo,losa organizacija saveza,jadranska liga,losa atmosfera u reprezentaciji,suprotstavljeni klanovi... ISTINA je da je najveci problem nase kosarke povreda Nemanje Aleksandrova.

Boris

pre 16 godina

Svaka cast na clanku. Konacno neko nesta da napise o nasoj kosarci. I da se konacno razresimo zabluda u vezi igranja za reprezentaciju.
Svi mi (navijaci) volimo svoju reprezentaciju i zelimo da bude prvak sveta. To nas sve cini jako ponosnim, i prijatan je osecaj kada se ugasi TV sa mislju: "Srbija, prvak sveta".
Ali nije sve to tako jednostavno. Kada se igra u svetu gde se vrte milioni dolara, ne razmisljaju svi o svom narodu koji zivi za svoju reprezentaciju. To jednostavno treba prihvatiti i videti kako to rade drugi, koji uspevaju da na takmicenja dovode svoje najbolje igrace.
Nije proslo vreme velikih igraca koji su bili velike patriote. Sa tim ljudima se radilo bukvalno od najmladjih selekcija, usadjivan im je osecaj pripadnosti jednoj velikoj organizaciji, koja vodi racuna o svojim clanovima - o reprezentaciji.
A kako se sada radi? Svi ocekuju da ce doci neki veliki selektor koji ce "naterati" igrace da igraju.
Ceo kosarkaski savez treba da se zapita: sta to mi u stvari radimo? Zasto mi postojimo? E kada shvate da postoje da bi promovisali kosarku, i pomagali mladim ljudima da se istom bave, lako ce se naci talenti koji ce jednog dana vladati svetom.
Do tada, dok savez i liga budu sluzili da bi se ljudi docepali slave ili para (ili i jednog i drugog), nema smisla da o bilo cemu pricamo.

VLADEDIVAC

pre 16 godina

prvo svaka cas ovome ko je napisao nesto ovako jer reprezentacija je ogledalo jedne nacije a u polsednjih 5 godina ne samo da na nam se reprezentacija raspadala nego i sama drzava!!!
mislim da je sada vreme da se odazovemo pameti kad kazem to "mi" mislim na nase reprezentative i na strucni stab i savez, treba da pocnemo od nule i da gradimo nas put ka vrhu!!! a podrska nas, drzavljanina i ljubiteljima kosarke se nedovodi u pitanje mi smo uvek bili tu i uvek cemo biti!!!
to sto su predhodne generacije uradile i dostigle to je bilo za vreme Jugoslavije, sada jedna takva vele sila vise ne postoji ovo je SRBIJA io treba da se okrenemo sebi a ne drugima i da gldedamo sta slovenci ili hrvati rade nego kao sto kaze nasa stara poslovica "uzdaj se use i u svoje kljuse".

nadam se da ce se svi momci kako iz domaceg prvenstva tako i iz inostransva odzvati pozivu, selektora da ce svoje problema ostaviti iza i da ce ciste i hladne glave, s punim srcem braniti dres SRBIJE u Spaniji.

neka nam je sa srecom!!!
Bog cuva Srbe!!!

Eniac

pre 16 godina

Ilija pa ti si moj idol, dok se mi cupamo za kosu oko reprezentacije, gledamo kako nemamo ni jednog normalnog igraca u poslednje vreme, kako Riki Rubio kida kao nekada nasi u svojoj 16-toj kod nas niko da se oglasi. Niko da prokomentarise o tome sta se desava... Niko da napise o tome kako nepotizam i stalno pozivanje na kapitalizam smanjuju broj sportista u nasoj zemlji. Zaboravlja se na ljubav, strast i zelju, zaboravlja se na horde ljudi koji su umirali za reprezentaciju. Pljuje se na svacije detinjstvo i predivne uspomene, poderane laktove i kolena i zelji da se postane novi Djordjevic, Paspalj i gore pobrojani... I gomila pitanja ali nadam se na nisi poslednji Mohikanac...

Aco

pre 16 godina

Neka mi neko kaze koja to reprezentacija,osim Amera,ima kvalitetnije igrache od nas,na bilo kojoj poziciji,oni "samo" imaju motivaciju i zelju da igraju za svoju zemlju,a zashto kod nas nije takav sluchaj neka se zapitaju ljudi koji su unishtili nashu kosharku,od 2002. pa na ovamo,sreca u nesreci je shto su sada otishli,zelim Kaponji puno srece!!!

Nikola Vidovic

pre 16 godina

Pa koliko vidimo reprezentativna kosarka nam je u sve gorem stanju,zato sto dosta iraca ne zele da igraju!Treba podmladii ekipu i forsirati ih.a zvezde nek igraju u svim ligama!

r19

pre 16 godina

rekao bih da problem nije u igracima, vec u svemu ostalom u savezu i oko saveza. kao i u druztvu, jedan sistem je razoren, a novi nije uspostavljen. nisu nas porblem igraci, vec to sto nemamo tim. grci i spanci igraju zajedno od junirskih kategorija, kao sto je nekda bio slucaj sa nasim igracima. mi se u kosraci ponasamo iso ka amerikanci nekda: daj da se skupimo mesec dana ranije, imamo par treninga i sve ce biti u redu. sada vise nemam ni juniore, pa da krenemo iz pocetka u stvaranje novog tima, jer su mladi igraci u vlasnistvu raznih menadzera meltene od zabavista. pitanje je i da li bi igraci koji su u evro ligi bili tamo da nije trenera. dakle, mrka kapa!!!

barkli

pre 16 godina

Bolji clanak odavno nije izasao! Svaka cast autoru!!! Bilo je i vrema da se neko seti i napise sve o reprezentaciji.
Moram da vise nesto prokomentarisem o Jorovicu koji je podneo najvecu zrtvu zbog dresa! Dobro je poznato da je on bio prva opcija Sakoti na poziciji tri! Njegova alternativa,mnogo losija, je bio Cvetkovic sasvim neocekivano! Ono sto je na mene ostavilo utisak je igra koju je pruzala prva petorka u sastavu Avdalovic,Rakocevic,Jorovic,Askrabic,Milicic.
Ko je gledao urnire po italiji na rai-sportu sve mu je jasno! Ta igra je bila toliko dobra da sam se ponadao da nije dosao kraj nasoj kosarci! Medjutim problem te ekipe je nazalost bila kratka klupa pogotovu na poziciji tri gde je posle povrede Cvetkovica kao prva opcija ostao selektoru Raicevic ,koji se edefinitivno nije snasao na toj poziciji,dok Luka Bogdanovic nije nazalost imao reprezentativne kvalitete (nije mogao ni povredjenom Jorovicu da bude konkurencija pa je deportovan kuci). Ono sto me je razocaralo najvise je igra Tripkovica koji je na momente ulazio u igru ali bolje da nije,a osvemu tome govori njegovo zalaganje na treninzima gde nije hteo ni za loptu u aut da se baci! Tako smo se vratili na pocetak o kome smo pricali o Jorovicu mozda i jednom od najkompletnijih igraca kog nas (to potvrdjuje i ugovor koji je trebao da potpise sa Djironom a koji je bio dva puta veci nego Marinovicev a u rangu Milojevica i Gurovica). Medjutim decko godinu dana vuce povredsu koju jos uvek nije sanirao,koja je veoma teska,a svemu tome je doprinelo i izivljavanje fmp-a i nasilan pokusaj povratka na parket kako bi se samo uzele pare za njega! Posle svih stvari koje je preziveo,opet bi obukao dres svoje zemlje, mada to vecina iz te reprezentacije nebi ucinila!

Ivan Zivic

pre 16 godina

Ne znam da li je potrebno ikome objasnjavati da imamo najbolji kosarkaski potencijal u Evropi Nedostaje nam razum koji ce sve to adekvatno da spoji i da rezultat

REAL

pre 16 godina

VIDIM VI SPOMINJETE ALEKSANDROVA.LJUDI JEL VIDITE DA NJEGA KKZVEZDA UNISTAVA.STA JOS TREBA DA SE DESI PA DA NEKO INTERVENISE JER OVO JE POSTALA PRAVA LUDNICA STA SE RADI SA NASIM NAJTALENTOVANIJIM IGRACEM.
I SAD VI KAZITE JOS DA NASI MLADI TREBA DA OSTANU OVDE? ZASTO DA IH NEKI LUDACI KAO NJEGA ZLOSTAVLJAJU?
TREBA PRVO SMENITI SAKOTU SA MESTA SELEKTORA PA ONDA PRICATI O DOMETIMA

Ranko

pre 16 godina

Sto se tice tice igraca najjaci smo,ali treba napraviti pozitivnu atmosferu kao na pprethodnim takmicenjima kada smo imali velike rezultate.Niko ne moze da kaze za Pedju da je slab igrac ili da nije patriota jer je iagrao na prethodnim takmicenjima,to vazi i za ostale nase NBA igrace.Savez treba malo da povede racuna o tim igracima,da se cuju u toku sezone sa njima jer su ljudi daleko od svoje domovine,a ne samoi pred neko takmicenje da im uruce poziv za reprezentaciju.Nadam se boljim danima za nasu kosarku,jer ipak se nesto promenilo u odnosu na prethodne godine.

kosmoss

pre 16 godina

Kosarku treba da vode kosarkaski strucnjaci sad aktuelni-gdje iskopaste Kapicica covjek nekad davno igrao jako solidno ali bez nekog iskustva u bilo kojoj kosarkaskoj grani..kao drugo ovo igraca sto ima nema ko da vodi..ti sto bi mogli Nece jer se slabo placa..kao trece dabasnja srpska kosarkaska generacija nema sanse na euro ili OI smjesno--bez priprema,organizacije,sloge i laznog patriotizma koji se bazira na tri prsta..nazalost vidim propast na EP u spaniji..

Sasha

pre 16 godina

Sve se svodi na pitanje da li mozemo da angazujemo najbolje igrace koje imamo. Nazalost mi to nismo u stanju i razultati su kakvi jesu. Zato predlazem da prihvatimo poziciju u kojoj smo i da ne ocekujemo previse kao i da ne kukamo previse.

Na kraju krajeva, posle onoga sto se desilo u Novom Sadu na evropskom prvenstvu i posebno reakcija Obradovica nakon toga, mi treba da budemo sretni sto nam se odaziva i ovoliko igraca.

Sto se tice podmladjivanja reprezentacije kao smisljenom planu to nikada nije bio dobar plan. Koliko ja pamtim jos od Kice i Praje, pa preko Drazena, Divca, Kukoca, Radje, Djordjevica, Bodiroge i ostalih mi nikada nismo ubacivali u reprezentaciju nekoga samo zato sto je talentovan vec zato sto je najbolji na toj poziciji. I to je jedino pravilno. Jedan Kica morao je da bude bolji od Plecasa, Simonovica, Praja od Solmana i sve tako do danasnih dana. Zato birajmo one koji su trenutno najbolji i hoce da igraju za reprezentaciju. Bez ikakvih kredita. Kada to kazem mislim da ne treba da bude popustanja ni za mladost ni za iskustvo. To uvek vodi losoj atmosferi u reprezentaciji. Niko ne voli da igra sa nekim ko ima popust i nije stvarno najbolji u reprezentaciji.

Blue_Sky

pre 16 godina

Procitao sam sa velikom paznjom tekst i mogu reci da je odlican temelj za razmisljanje o nasoj kosrakaskoj propasti poslednjih godina.
Ocigledno da kod nas pojedinci jos uvek ne shvataju da vise nismo kosarkaska sila u Evropi a samim tim pogotovo nismo u Svetu.
Na predstojece EP u Spaniji najverovatnije odlazimo u dosta slabijem sastavu od onoga koji bi mogli imati da svi zele da igraju, da nema povreda, da nema povredjenih sujeta i svadja.
Ne smemo zaboraviti da cemo ovo leto biti dosta slabi na poziciji broj pet. Nenad Krstic najverovatnije nece igrati zbog tekse povrede, tu nam kao nada ostaje Milicic. Mile Ilic jos uvek nije zreo da nosi teret, Kosta Perovic ovo leto najverovatnije ide u NBA i u tom slucaju sumnjam da ce moci da igra na EP, Nikola Pekovic jos nije odlucio za koga ce igrati(mada je postavljanjem Vujosevica za selektora CG sada blizi CG). Sigurno nece i ne mogu da igraju Predrag Drobnjak(oprostio se od reprezenatcije, zeli odmor a i da moze da igra rekao je kod Tegeltije da bi to bila sigurno CG-sto je i prirodno), Predrag Stojakovic(teska povreda a i iskreno reprezentacija Srbije ga i ne tangira mnogo-nije ni rodjen u Srbiji niti je oseca kao svoju zemlju), Marko Jaric i Radmanovic imaju podredjene probleme sa ostalim igracima pre svega prvi sa Rakocevicem.
Treba pogledati ko moze i ko zeli da igra: iz Partizana Tepic(siri spisak)i Tripkovic, iz FMP(Erceg, Teodosic, Cvetkovic+ bivsi FMPovci Marinovic, Rasic, Bojan Popovic i Savanovic, imao Rakocevica, Askrabica, Vujanica i mozda jos nekoga koga sam sada zaboravio. Treba napomenuti da od Milojevica za ovo leto nema nista a moze da igra Vule Avdalovic. Sve u svemu dosta smo slabi na poziciji pet mada opet raduje vest da Sasa Pavlovic zeli da igra za Srbiju.

zoran

pre 16 godina

zalostno sto nemozemo da skupimo sve najbolje nase iskusne igrace ili nece ili umoran ili povredjen ili nesto drugo
Nas najveci neprijatelj jesti mi sami sebi stalno neka svadja ovaj nemoze sa ovim ovaj nece ovo i tako dalje

jadub

pre 16 godina

Zeleo bih da odgovorim na pitanje koje je ovde postavljeno o tome zasto igrati za reprezentaciju, kad je rizik veliki, a slavu donosi samo prvo mesto... Nekada su nasi igrali najbolju kosarku na svetu, koju su mogli da igraju samo oni, jer ostali nisu znali. Onih osmorica koje ste nabrojali i jos nekoliko njih stvarno su voleli kosarku. Nisu bili estradne licnosti, a vodili su ih najbolji djaci aleksandra nikolica. Ovo danas su usamljeni kauboji, nisu ekipa.

pera

pre 16 godina

Hteo bi samo da kazem da bi cilj i zivotni san svakog kosarkasa trebao da bude zaigrati za svoju zemlju i REPREZENTACIJU,a ne da sa Dvadeset ode u inostranstvo da bi sto pre zgrnuo brdo para.Kad to kazem mislim da novac,razni transferi igraca iz kluba u klub uz silne milione ne bi smeli dovesti do dvoumljenja igraca hoce li,ili nece da nastupi za Nacionalni tim.Znaci ako si vrhunski sportista,ako volis svoju zemlju i ako si profesionalac u pravom smislu nece ti pasti napamet da odbijes poziv da branis boje svoje zemlje.Misljenja sam da imamo veoma kvalitetne kosarkase i da ne bi trebalo strepeti za naredni vremenski period:Sanija,Peking i sve ostalo sto ce doci.Ali opet napominjem da bi stav i odnos igraca prema obavezama drzavnom timu morao da se promeni,jer ako volis svoju zemlju volis i njen narod,a njen narod su tvoj klub i tvoja porodica.

kosarkas

pre 16 godina

Ako se postavi Djordjevic ili neko drugi sa autoritetom na celo, onda se moze ocekivati progres. Najveci autoriteti su najveci treneri. Obradovic, Maljkovic, Pesic... Igraci iz Evropskih klubova su bolje motivisani jer im je svako prvenstvo znacajno za buduci tok karijere. Sto se tice NBA "zvezda" njima prvenstva nista ne znace jer to u USA niko ne gleda i niko ne ceni, pa se i oni tako ponasaju. Ja ih ne bih zvao jer ako smo sa njima na Olimpijadi 11-ti od 12 ekipa, hajde da probamo bez njih, gore nece biti sigurno.

gledalac

pre 16 godina

"...nisu postavljali pitanje da li će ili možda neće igrati za reprezentaciju..." Pisac clanka je NESTO ZABORAVIO 1998. godinu! Da li je Vlade tada igrao na SP u Grckoj? A i Stojakovic na proslih nekoliko takmicenja, cini mi se da nije igrao? SVAKA CAST BODIROGI, DJORDJEVICU, DANILOVICU! ONI SU IGRALI UVEK DO KRAJA!!!

Istoricar

pre 16 godina

Kada je Pesic 2002. iz ekipe "odagnao" Radmanovica, pola Srbije se krstilo u neverici, a pola ga proglasavala budalom koja ne zna sta radi. Kada je pustio amerima da odigraju i sutnu u poslednjem napadu, moram priznati, da sam se na trenutak bio priklonio onoj drugoj grupi. Medjutim, na kraju on uze titulu i sve se zaboravilo. Ako je Pesic, kao strateg nesto starijeg kova, imao hrabrosti da se kocka, zasto mu to ne omoguciti opet?
Platiti coveka posteno da uradi stvari koje drugi ne znaju ili ne smeju, dovesti mu Divca i Djordjevica da sede pored njega i mladjariji koja bude igrala pokazu sta je timski duh i konacno prekrstiti se i pozvati Svevisnjeg u tako preko potrebnu pomoc. I sve to ASAP, jer jos malo ima do dvocifrenog broja dana do EP-a.