Najdanovska za B92: "Čisto da se zna za nas..."

Na Svetskom prvenstvu u plivanju, vaterpolu i skokovima u vodu od muške vaterpolo reprezentacije očekuju se medalje, a dvoje najboljih plivača Srbije pripremaju se za šampionat daleko od očiju javnosti.

Milorad Čavić trenira, kao i pred svako veliko takmičenje, u Sjedinjenim Državama, a jedina predstavnica Srbije u ženskoj konkurenciji Miroslava Najdanovska priprema se u Obrenovcu.

Devetnaestogodišnja Najdanovska 'preselila se' iz svog Zrenjanina zbog toga što je na tamošnjem bazenu popustio krov!? Sada je u fazi intenzivnih priprema za SP koje u Melburnu počinje 17. marta.

Miloš Šaranović Srbija
Podeli

"Ovo je najvažniji deo priprema, radi se na 'bazama' i eksplozivnosti, po obimu je to manje rada ali je intenzitet veći. Ceo januar sam plivala, početak marta trebalo bi da bude vreme odmora, ne klasičnog, a onda sledi Svetsko prvenstvo," kaže Najdanovska.

Iako su i njene konkurentkinje u istoj fazi priprema svako poređene uslova u kojima rade plivači i plivačice u većini zemalja koje u plivanje ulažu sa stanjem u Srbiji je neumesno.

"Na Olimpijskim igrama u Atini smo bili dosta zajedno, gledala sam kako se ostale plivačice pripremaju. Dosta je to bolje, rade u boljim uslovima, ne mogu da kažem da ja uslova nemam, trude se mnogi da mi pomognu koliko mogu ali je to i dalje znatno lošije nego u drugim zemljama."

Mirjana je trenutno naša najbolja plivačica pa trenira ili sa muškarcima ili sama. Kaže da je na to navikla.

"Već skoro šest godina na treninzima radim individualno ili sa muškarcima. Napolju, u ozbiljnim plivačkim zemljama ima puno dobrih plivačica, tamo imam puno konkurentkinja, ali ovde radim sama ili sa trenerom. Navikla sam, tkao ad na prvenstvima na kojima nastupam pratim njegove pokrete i zvižduek i tako određujem ritam tokom trke," kaže Mirjana.

Kada je zrenjaninski bazen 'ispao iz funkcije' Miroslava je morala da se seli. Trenirala je u Novom Sadu a ovaj deo priprema obavlja u Obrenovcu.

"Ne mogu da kažem da se u Savezu sada nisu potrudili, ali to je zato što je u Zrenjaninu pao plafon. Ne verujem da bih inače imala takvu podršku. Dobila sam ponudu od Novog Sada, tamo sam uvek dobrodošla, u Beogradu, na Tašmajdanu, je gužva... Radila sam u Novom Sadu, ali je stalno gužva, u bazenu su vaterpolisti, rekreativci celog dana..."

Deseta teniserka sveta Jelena Janković nedavno je rekla da u Beogradu trenira u ranim jutarnjim časovima jer "boljih termina nema". Miroslava ima sličan problem.

"Bazeni su puni, obično mogu da treniram od pola osam ujutru ili uveče posle osam."

I pored činjenice da je Milorad Čavić prvak Evrope, da su dvojica mladih plivača Ivan Lenđer i Čaba Silađi osvojili medalje na Svetskom prvenstvu za mlade plivače, da je Najdanovska sa 16 godina plivala na Olimpijskim igrama u Atini, plivanje je sport o kojem se vrlo retko govori ili piše.

"Nemam ništa protiv ostalih sportista, naprotiv. Volim sve sportove, sa vaterpolistima sam bila na Svetkom prvenstvu i Olimpijadi... Mislim samo da mi nismo zastupljeni u medijima dovoljno, koliko bi trebalo. Ne kažem da nam je potrebna neka velika medijska pažnja ali čisto da se zna da i ovde postoje dobri plivači, nekoliko nas koji smo uspešni, učestvujemo na svim velikim takmičenjima... malo mi je krivo što se takve stvari potcenjuju," kaže Najdanovska.

Milorad Čavić živi i trenira u SAD, Mirjana planira da se posle završetka srednje škole preseli na neki od univerziteta na kojima bi imala uslove da pliva i uči.

"Dobila sam ponude dva univerziteta, i jedni i drugi se trude da me uzmu. Znaću do polovine aprila gde ću, oba su jaka i što se tiče škole i što se tiče učenja."

Mesec dana pre prvenstva u Melburnu Miroslava zna koliko vredi njen trenutni rezultat na 50 metara slobodnim stilom, ali ne i za koliko može da ispliva dva puta dužu deonicu.

"S obzirom da je na 50 metara velika gužva, od prve do 20. je razlika od 50 stotinki, teško je prognozirati. Moje vreme je, otprilike, 30. na svetu, ali je važno ad plivam što bolje i pokušam da ostvarim normu za učešće na OI u Pekingu. Na 100 metara ne znam, još nisam plivala u velikom baeznu, ali očekujem, da ne budem skromna, bar jedno polufinale. Četiri poslednja meseca sam potpuno posvetila plivanju, dosta sam radila, nadam se da ću to pokazati u Melburnu," kaže naša najbolja plivačica.

I pored činjenice da se ponekad čini da je bavljenje plivanjem uzaludan trud i uslovi su često loši, Miroslava ne razmišlja o tome da odustane.

"Jednostvavno, mogla sam par puta sa pokleknem zbog takvih stvari, takvih sitnica, ali roditelji me podržavaju, uvek su uz mene, putuju sa mnom, prate me... Moguće je da bih bez njih prestala da plivam, ali, oni me podržavaju, guraju napred..."

Miroslava će u Melburnu u drugoj polovini marta plivati kao predstavnica Srbije, a novi izbori u Plivačkom savezu mogli bi da dovedu ljude koji će uspeti da pomognu ovdašnjim plivačima. Sportski savezi i Olimpijski komitet imaju odgovornost da se o najboljima u individualnim sportovima ne priča samo kada je tema njihova moguća promena državljanstva!