Nova vest
Fudbal

Utorak, 17.10.2017.

20:00

Sitiju derbi, Realu bod, Liverpul 7:0, Sevilja 1:5

Rapsodija napadača, 31 gola na osam utakmica, dominantne pobede Liverpula i Spartaka, maksimalan učinak Sitija i Bešiktaša obeležili su početak trećeg kola LŠ.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Sitiju derbi, Realu bod, Liverpul 7:0, Sevilja 1:5
Foto: Getty images

U derbiju dana Siti je savladao Napoli 2:1 za veliki korak ka osmini finala, ima devet bodova u Grupi F, a italijanski tim je preskočio na drugom mestu Šahtjor preokretom u Roterdamu protiv Fejenodra za 2:1, sa igračem manje.

U drugom meču večeri Real je remizirao sa Totenhemom 1:1 na Santjago Berbaneuu, ali nijedan tim ne strepi za svoju poziciju u borbi za osminu finala jer imaju po šest bodova više od Borusije koja je osvojila samo bod u Nikoziji, odigravši takođe 1:1 sa APOEL u Grupi H.

Bešiktaš ima tri pobede u Grupi G, u možda i ključnom meču u borbi za prvo mesto savladao je deprimirani Monako 2:1, posle preokreta u "Kneževini". Turke sada prati Lajpcig koji je u goleadi u prvom poluvremenu nadigrao Porto sa 3:2.

U grupi E Liverpul i Spartak dele prvu poziciju sa po pet bodova posle impresivnih pobeda. "Redsi" su ponizili Maribor sa 7:0 na Ljudskom vrtu, u svojoj prvoj pobedi u sezoni, dok su Moskovljani deklasirali Sevilju 5:1 na svojoj "Atkritje" areni, imspresivnom igrom u drugom poluvremenu.

Od srpskih fudbalera nastupio je samo Duško Tošić, koji je odigrao odlično u odbrani Bešiktaša, dok su Marko Petković i Nikola Maksimović bili "standardni" na klupama za rezerve moskovskog Spartaka i Napolija.

Grupa E: Rapsodija Liverpula i Spartaka

Liverpul je pokazao Mariboru da mu nije mesto u ovom takmičenju. "Redsi" su bez milosti gazili i pregazili slovenačkog šampiona na Ljudskom vrtu.

Serija od sedam golova počela je već u četvrtom minutu, do 19. je bilo 3:0, na poluvremenu četiri, da bi u finišu domaćina dotukli rezervisti sa Enfilda.

Salah je ukrao loptu na desnoj strani, stuštio se u kazneni prostor gde je nesebično proigrao Firmina, a razilac Brutinski loptu sa peterca ubacio u mrežu za 1:0.

Firmino je pronašao Salaha u sredini terena, ovaj se približio kaznenom i poslao loptu na desnu stranu do Milnera koji je odmah vraća u sredinu kaznenog, a na nju tu natrčava Filipe Kutinjo i donosi Liverpulu 2:0.

Posle samo 20 minuta igre Liverpul je imao 3:0 na Ljudskom vrtu. Firmino je dobio jedan duel u sredini i stvorio višak ispred kaznenog prostora, poslao je idealan pas u prazan prostor za brzonogog Mohameda Salaha kojem se revanširao za asistenciju, pa i Egipćanin stiže do pogotka.

U samoj završnici poluvremena "redsi" stižu do 4:0. Pogrešila je odbrana Maribora, Liverpul je "sabio" domaćine u kazneni prostor, a posle duge akcije po levoj strani probija Moreno, ubacuje loptu u peterac, gde su se sudarili Firmino i Salah, a gol postiže Egipćanin.

Nastavio je Liverpul dadominira u Mariboru, ređale su se šanse jedna za drugom na startu drugog poluvremena, da bi u 54. minutu gosti stigli do 5:0. Posle ubacivanja Kutinja sa leve strane, lopta je preletela većinu igrača u kaznenom prostoru do druge stative gde ju je dočekao Firmino i postigao svoj drugi gol.

Liverpul potpuno ponižava Maribor u završnici meča. Pet minuta pre kraja u liscu strelaca se upisao i rezervista Aleks Okslejd-Čemberlen kojem je pogodak nesebično servirao Staridž, nakon što je ukrao loptu ispred kaznenog prostora.

Ni tu se nije zadovoljio engleski velikan, pomalo nesportski je nastavio da gazi rivala koji je odavno bio na zemlji. Aleksandar-Arnold šutira sa ivice kaznenog prostora, lopta pogađa u ruku Šulera i vara Handanoviča.

Nešto drugačiji tok, ali sličan epilog imao je derbi grupe u Moskvi. Sevilja jeste gubila od početka, ali je bila blizu preokreta, da bi potom doživela debakl u drugih 45 minuta susreta.

Moskovljani do vođstva stižu posle sjajne kontre. Posle nepreciznog pasa u sredinu, lopta se uz dosta sreće odbija na desnu stranu kaznenog do Ješćenko koji je odmah "diže" na peterac, gde sjajno reaguje Kvinsi Promes i glavom trese mrežu Sevilje.

Ipak, Andalužani uspevaju da poravnaju 15 minuta pre poluvremena. Posle kornera Banege sa desne strane, lopta se odbija od glave dvojice igrača i pada peterac gde se odlično snašao Simon Kjer i pogađa za 1:1.

Pola sata pre kraja Spartak stiže do novog vođstva, kaznivši neverovatan promašaj Ben Jedera, kojem je šut sa pet metara na gol liniji izblokirao Kombarov. Nekoliko minuta kasnije Lorenco Melgareho je sjajnom dijagonalom po zemlji sa desne strane savladao Serhija Rika.

Na krilima ovog pogotka domaćin je igrao pun samopouzdanja i sredinom drugog poluvremena povećava razliku. Kombarov je ubacio loptu sa leve strane, a Glušakov fantastičnim volej udarcem "cepa" mrežu.

Moskovljani impresivnu partiju krunišu još jednim golom 15 minuta pre kraja. Novu kontru povukao je Promes koji proigrava u kaznenom Luiza Adrijana, ovaj obilazi Rika i pogađa za 4:1.

Debakl Sevilje zaokružen je u poslednjem minutu, Promes je promešao odbranu Andalužana i drugim golom doneo ubedljivu pobedu Spartaku.

Grupa F: Sitiju sudar "gol-mašina", tuga na De Kojpu

Siti je uz dosta muke uspeo da slomi otpor Napolija, pre svega zahvaljujući impresivnoj završnici u prvih 15 minuta susreta. U nastavku su "građani" imali mnogo sreće, a jedan od junaka je bio i golman Ederson.

Domaćin do vođstva stiže već u devetom minutu. Posle brze akcije po levoj strani i ubacivanja Silve lopte u kazneni po zemlji, Vokerov šut je izblokiran, ali se lopta odbila do Rahima Sterlinga koji je smešta u mrežu.

Opet su Napolitanci primili "jeftin" gol. Albiol ne uspeva da izbaci loptu dalje od svog kaznenog, spušta je na noge De Brujneu koji šalje fantastiča pas po zemlji na drugu stativu kroz peterac do usamljenog Gabrijela Žezusa koji je lako smešta među stative.

Sedam minuta pre pauze Italijani su imali fenomenalnu šansu da se rezultatski vrate u igru. Voker je rvačkim zahvatom oborio Raula Albiola u kaznenom prostoru Sitija, ali Dries Mertens ne koristi penal, Ederson mu je odbranio šut sa 11 metara.

Italijani su imali još bolju priliku za izjednačenje pola sata pre kraja. Mertens je proturio loptu pored Edersona u sredinu kaznenog, Marek Hamšik je imao zicer, ali je sjajno uklizao Stons i bukvalno stomakom spasao svoj gol.

Derbi ipak dobija uzbudljivu završnicu, jer 17 minuta pre kraja Napoli konačno uspeva da smanji zaostatak. Gosti su dobili novi penal, a ovaj put je faul u kaznenom Sitija napravio Fernandinjo.

Mertens nije dobio šansu da se iskupi za promašaj iz prvog poluvremena, loptu uzima Amadu Dijavara koji je nadmudrio Edersona i udarcem po zemlji pogodio za 2:1.

Desetak minuta pre kraja Mertens se našao u dobroj poziciji za šut, gađao je sa ivice kaznenog prostora, ali pored leve stative. Pet minuta kasnije opasno je zapretio Siti, Sane je imao jedan na jedan sa golmanom, ali je šutirao po sredini gola, pravo u Rejnu.

Izgledalo je da bi Fejenord mogao do prvih bodova, ali je ipak ostao praznih šaka i treći meč u nizu.

U sedmom minutu eksplodirao je De Kojp. Vilenja je šutirao sa distance, Pjatov je odbranio, ali se lopta odbila pravo na glavu Stivenu Berguisu.

Međutim, sredinom drugog poluvremena usledio je hladan tuš. Fred je pokupio loptu u sredini terena i ugledao na vreme signal koji mu je pokazao Bernard, odmah mu je poslao loptu u prazan prostor, a ovaj rutinski je ubacuje u gol.

Preuzeli su Ukrajinci kontrolu u Roterdamu i u desetom minutu drugog poluvremena preokrenuli rezultat. Ovaj put Butko je asistirao, a opet je strelac bio Bernard.

Domaćin dobija šansu da u poslednjih 15 minuta izbegne poraz, jer defanzivac Šahtjora Rakitski zbog povlačenja igrača sa leđa dobija drugi žuti karton i završava nastup u Roterdamu.

Fejenord je krenuo na sve ili ništa, sjajne šanse u završnici su imali Tornstra i Kramer, ali je Pjatov sjajnim odbranama doneo tri boda Šahtjoru.

Grupe G: Istorija u Lajpcigu, potop "Kneževa"

Monako ni iz daleka na liči na tim koji je prošle sezone igrao polufinale takmičenja. Leonardo Žardim mora iz korena da menja stvari u Kneževini. Iako je njegov tim poveo, doživeo je novi poraz i verovatno se oprostio od Lige šampiona za ovu sezonu.

Nije im pomogla ni "pomoć" srpske sudijske šestorke koja je oštetila Bešiktaš početkom meča. Balde je postigao gol koji je Mažić poništio zbog ofsajda, ali je usporeni snimak pokazao da je Ristić pogrešio kada je podigao zastavicu.

Monako je žestoko pritiskao Bešiktaš u meču u kojem je morao da pobedi i konačno je uspeo da povede u 31. minutu. Keita je proigrao u kaznenom prostoru Falkaa koji sjajno vara dvojicu čuvara i gura loptu po zemlji u mrežu turskog tima.

Ipak, samo pet minuta kasnije gosti iz Istanbula su poravnali rezultat. Kvarežma je poslao sjajan centaršut sa desne strane na prvu stativu gde odlično skače Dženk Tosun i glavom pogađa mrežu Monaka.

U desetom minutu nastavka hladan tuš za "Kneževe". Defanzivci Monaka su bili posmatrači dok su igrači Bešiktaša torpedovali njihov gola, pogodili su i stativu, da bi na kraju Babel pronašao Tosuna za njegov drugi gol i preokret na "Luju II".

Istorija je ispisana u Lajpcigu. Do pre samo nekoliko godina nemački niželigaš Red Bul ostvario je prvu pobedu u Ligi šampiona.

Domaćin je u goleadi u prvom poluvremenu iskoristio katastrofalne reakcije odbrane Porta i stigao do pobede za drugo mesto na tabeli.

Lajpcig je poveo već u osmom minutu. Hose Sa je odbranio dva šuta domaćih igrača u nizu, ali mu je lopta oba puta pobegla, pa nije bilo spasa kada je stigla do Vilija Orbana koji je zakucava pod prečku.

Nije dugo trajala radost Nemaca, samo deset minuta. Posle ubacivanja lopte rukom iz auta na peterac, igrači Porta su odigrali mali "glavomet" na petercu, lopta stiže na drugu stativu do Vinsenta Abubakara koji iz koreta postiže gol.

Međutim, u završnici prvog dela igredo domaćin stiže do drugog vođstva. Sjajno su kombinovali igrači Lajpciga u sredini terena, posebno Sabicer i Forsberg koji sa ivice kaznenog prostora pogađa za 2:1.

Samo tri minuta kasnije Lajpcig povećava na 3:1! Dvadesetogodišnji Žan-Kevin Ogustan koristi novu očajnu reakciju odbrane Porta, krade loptu ispred kaznenog prostora i lako uspeva da svlada Hosea Sa.

Uprkos katastrofalnoj igri Porto ostaje u meču. Portugalski velikan smanjuje rezultat minut pre pauze preko Ivana Markana koji koristi sjajnu povratnu loptu kapitena Erere glavom sa druge stative u srce peterca.

U drugom poluvremenu gosti nisu uspeli da zaprete domaćinu, koji je imao dve šanse da pre isteka 90 minuta overi pobedu, ali Bruma i Ogustan ne koriste odlične prilike.

Grupa H: Dva remija za glavobolju u Dortmundu

Real i Totenhem su vodili otvorenu bitku za prvo mesto, oba tima su bila blizu pobede, ali su ipak podelila plen na Santjago Bernabeuu.

Gosti su poveli autogolom, domaćin izjednačio iz penala, bilo je još nekoliko sjajnih šansi, ali su između stativa blistali Navas i Loris.

Real je dominirao u prvih 20 minuta, ali je Totenhem bio najbliži golo. Kejn je dobro šutirao glavom posle kornera sa leve strane, ali je dobro intervenisao Navas.

Međutim, u 28. minutu Kostarikanac je bio nemoćan. Orije je probio po desnoj strani i poslao loptu po zemlji u kazneni prostor ka Kejnu, on je pokušao da je zahvati petom, promašio je, ali je na nju natrčao Rafael Varan i autogolom doneo vođstvo Totenhemu.

U finišu poluvremena Real je bio na korak od izjednačena, posle kornera sa desne strane Isko je šutirao, ali Loris spasava gol Spursa.

Ipak, u samoj završnici poluvremena Real uspeva da poravna rezultat. Orije je oborio Krosa u svom kaznenom posle duplog pasa Nemca sa Benzemom, a sa bele tačke siguran je bio Kristijano Ronaldo. Portugalac je postigao 110. gol u Ligi šampiona.

U nastavku je Loris sprečio Benzemu da preokrene rezultat, dok su Kejn i Eriksen propustili prilike da skinu "skalp" šampiona Evrope.

Desetkovana Borusija je podbacila na Kipru i dodatno ugrozila svoje šanse da se plasirao u osminu finala. "Milioneri" su u prvom poluvremenu jedva izbegli debal, a na kraju propustili da odnesu sva tri boda.

Sredinom drugog poluvremena su brzo neutralisali neočekivano vođstvo APOEL posle katastrofalnih reakcija golmana Burkija, da bi u završnici Pulišić i Obamejang upropastili dobre šanse za preokret.

Samo su na Kipru odbrane su bile na očekivanom nivou, ali se i tamo zatresla mreža pola sata pre kraja. Desetkovana Borusija je poklonila vođstvo APOEL.

Dve katastrofalne greške u nizu je napravio golman nemačkog tima Roman Birki, poklanjao je loptu rivalima, na kraju ga obilazi Mikael Pote za oduševnjenje na tribinama u Nikoziji.

Međutim, samo pet minuta kasnije "Milioneri" poravnavaju rezultat. Gosi su odigrali lepu kombinaciju na levoj strani posle kornera, Mario Gece šalje "balon" u sredinu kaznenog gde sjajno skače Sokratis Papastatopulos koji glavom pogađa gol APOEL.

Samo minut kasnije Borusija je bila blizu vođstva, Šinđi Kagava je tukao sa distance, ali je Japanac uzdrmao samo prečku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d