Nova vest
Fudbal

Utorak, 21.04.2015.

20:30

Barselona i Bajern u polufinalu LŠ

Ekipe Barselone i Bajerna prvi su polufinalisti UEFA Lige šampiona za sezonu 2014/2015.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
Photo by David Ramos/Getty Images

Katalonci su savladali Pari Sen Žermen 2:0 (2:0) u revanšu, te sa ukupnih 5:1 lagano prošli jednog od favorita takmičenja. Oba gola postigao je Brazilac Nejmar.

S druge strane, Bajern je deklasirao Porto 6:1 (5:0), čime je nadoknadio poraz sa Dragaa od 3:1 od pre sedam dana. Dva pogotka dao je Robert Levandovski, dok je Tomas Miler dao jedan uz dve asistencije.

Barselona je za pola sata potvrdila plasman u polufinale. Sjajnim asistencijama Andres Inijesta i Dani Alveš su pronalazili Nejmara, koji je maksimalno koristio očajnu igru štopera PSŽ i sa dva gola presudio rivalu. PSŽ nije iskoristio slabije veče Lionela Mesija, bio je nevidljiv prvih sat vremena igre, da bi u završnici utakmice propustio nekoliko solidnih prilika da bar ublaži poraz.

Bajern je opet pokazao koliko je moćan. Bavarci su za 40 minuta pregazili Porto koji je branio dva gola prednosti u Minhenu. Predvođen strelcem i dvostrukim asistentom Tomasom Milerom, te dvostrukim golgeterom Robertom Levandovskim, tim Žozepa Gvardiole postigao je tri gola glavom, te jedan iz slobodnog udarca, za maestralnu pobedu.

Druga dva revanša četvrtfinala igraju se u sredu, Real dočekuje Atletiko posle 0:0 na Visente Kalderonu, dok Juventus gostuje u Monaku posle minimalne pobede u Torinu.

Žreb polufinalnih parova je u petak, u sedištu UEFA u Nionu.

Liga šampiona, četvrtfinale:
Barselona – PSŽ 2:0 (prvi meč 3:1) prošla Barselona
Nejmar 14, 34
Bajern – Porto 6:1 (prvi meč 1:3) prošao Bajern
Alkantara 14, Boateng 23, Levandovski 27, 41, Miler 36, Alonso 88 – Martines 73

Barselona – PSŽ 2:0 (prvi meč 3:1)

Barselona: Ter Štegen – Alba, Masćerano, Pike, Alveš – Buskets (Roberto 55'), Inijesta (Šavi 46'), Rakitić – Nejmar, Mesi, Suares (Pedro 75')
PSŽ: Sirigu – Maksvel, Luiz, Markinjos, Van der Vil – Matuidi (Rabio 80'), Kabaj (Mura 66'), Verati – Pastore, Kavani (Laveci 80'), Ibrahimović

Barsa kontroliše ritam igre u uvodnim minutima, Suares je odmah izvršio pritisak na nesigurnog Luiza, koji je već u trećem minutu zaradio žuti karton i dodatno sebi zakomplikovao nastavak meča.

Ali, u 14. minutu Barsa rešava dvomeč. Andres Inijesta je izveo spektakularnu solo-akciju, zaobišao je kao u veleslalomu trojicu igrača PSŽ-a, stigao na 20-ak metara od kaznenog gde je gurnuo loptu do Nejmara, ond iskoristio novu katastrofalnu reakciju Luiza, te kao u prvom meču rutimskom realizacijom doneo vođstvo svom timu.

Ovo je bio Barselonin jubilarni 1000. gol u evropskim takmičenjima.

Posle primljenog gola PSŽ se budi, kreira nekoliko dobrih napada i stiže do kaznenog prostora Barse, ali bez konkretne završnice. U najboljoj situaciji u prvih 20 minuta bio je Pastore, koji je posle dobrog dodavanja Kavanija i lažnjaka imao prostora za šut sa desetak metara, ali je traljavo to uradio.

Barsa brzo preuzima kontrolu ritma, te još dva puta opasno preti. Prvo je Suares spustio loptu Mesiju čiji volej završava preko gola, sa samo nekoliko minuta kasnije Alveš je tukao sa 20-ak metara, ali je Sirigu odlično intervenisao.

Nastavila je Barselona da dominira, i deset minuta pre poluvremena definitivno obezbedili plasman u polufinale LŠ. Danijel Alveš je "izlomio" čuvara na desnoj strani, a onda poslao centaršut svojom slabijom levom nogom. Lopta je pala na peterac, gde opet nije bilo nijednog štopera PSŽ, a to opet koristi Nejmar i postiže drugi gol na Nou Kampu, treći u dvomeču.

Igrači Pari Sen Žermena osim dve polušanse posle prvog primljenog gola jedva da su prešli na Barseloninu polovinu terena. Zlatan Ibrahimović je nevidljiv.

Barsa nastavlja u svom ritmu i posle pauze. Katalonci su i dalje konrolisali loptu, Parižanima ni dalje nisu davali prostor da se organizuju na njenom delu terena. Gosti su zapretili tek šutem Kabaja sa distance, ali je to otišlo daleko od gola besposlenog Mark-Andrea ter Štegena.

Gosti su se posle desetak minuta igre u drugom delu konačno oslobodili pritiska, pre svega jer su Katalonci usporiti tempo, pa su dobili više prostora da kombinuju u veznom redu, ali nije bilo prolaza ka golu Barselone.

Konačno, pola sata pre kraja, PSŽ uspeva da stigne do šesnaesterca, Ibrahimović je spustio loptu do Marka Veratija na ivici kaznenog, Italijan je šutirao snažno, ali pored leve stative.

U nastavku duela je viđena ista slika, PSŽ je tražio šansu da se vrati u meč, dok je Barselona laganom igrom trošila vreme, bez previše interesovanja za gol gostiju.

Tek 20 minuta pre kraja Ibrahimović prvi put uspeva da zapreti Kataloncima. Šveđanin je dobio loptu na 25 metara, imao je prostora za nekoliko rešenja, ali je odlučio da sve završi sam. Šutirao je sa ivice kaznenog, ali je Ter Štegen bio oprezan.

Uspevaju Parižani da u završnici meča poprave utisak, desetak minuta pre kraja imali su novu šansu, posle akcije po levoj strani napravili su gužvu u petercu, ali Kavani nije uspeo da ugura loptu u mrežu.

Pet minuta pre kraja PSŽ kreira još jednu obećavajuću akciju, Pastore je povukao kontru 5-3, ali se Argentinac suviše sporo kretao, na kraju je loše odložio loptu na levu stranu do Mure, koji je ipak imao dovoljno prostora za dobar šut sa ivice kaznenog, ali je Brazilac očajno reagovao.

Bajern – Porto 6:1 (prvi meč 1:3)

Bajern: Nojer – Bernat, Badštuber, Boateng, Rafinja (Roder 72') – Alkantara, Alonso, Lam – Gece (Vajzer 86'), Miler, Levandovski
Porto: Fabijano – Martins Indi, Marsano, Majkon, Rejes (Rikardo 33') – Tores, Kazemiro, Erera – Brahimi (Evandro 67'), Kvarežma (Neves 46'), Martines

Veliki pritisak Bajerna od starta meča, dva puta je sa distance pokušao Levandovski, oba puta je izblokiran. U desetom minutu sreća je falila domaćinu da povede.

Posle brze kornere Miler je dobio sjajan pas u prostor, stigao je do kaznenog, ali je njegov šut odbranio Fabijano. Lopta se odbila do Levandovskog, koji na razočaranje domaće publike pogađa samo levu stativu.

Međutim, samo četiri minuta kasnije Bajern stiže do vođstva. Španska veza je vratila Bacarce u život u ovom dvomeču. Huan Bernat je ubacio loptu sa leve strane, a na prvoj stativi se sjajno postavio Tijago Alkantara i glavom zatresao mrežu.

Bajern je nastavio da napada i već u 23. minutu izjednačio je ukupni rezultat na 3:3. Posle kornera sa desne strane, lopta je stigla do Badštubera na drugoj stativi, on je glavom vratio na prvu gde je njegov saigrač iz odbrane Džerom Boateng sjajno skočio i spustio je pored leve stative za 2:0.

Nije prošlo ni pet minuta Bajern je stigao do rezultata za polufinale! Posle brze akcije po levoj strani, kapiten Filip Lam šalje centaršut u kazneni prostor, tamo je loptu na prvoj stativi na 12-13 metara od gola dočekao Tomas Miler, koji je iz prve prosleđuje na peterac, a tamo je sjajno skočio Robert Levandovski i snažnim šutem glavom treći put savladao Fabijana.

Bavarci se nisu zaostavili, nastavili su da razbijaju grogirane goste, te su deset minuta pre poluvremena poveli 4:0. Tomas Miler je šutirao sa 20-ak metara, lopta je zakačila jednog igrača Porta, a iako je usporila na putu ka sredini gola, golman Fabijano nije stigao da je zaostavi, jer se već bacio na levu stranu.

Samo pet minuta kasnije pukla je "petarda". Opet su Bavarci probili po levoj strani, Tomas Miler je dobio loptu u kaznenom prostoru, uočio usamljenog Roberta Levandovskog na penalu. Poljak je imao vremena da se lepo namesti, a onda loptu poslao u donji levi ugao.

Ovaj meč umnogome podseća na duel Nemačke i Brazila u polufinale Svetskog prvenstva prošlog leta (7:1). Porto nije šutirao nijednom na meču.

Već na startu drugog poluvremena Bajern je imao novu šansu za gol. Posle centaršuta s leve strane (opet), usamljeni Mario Gece je uhvatio volej na drugoj stativi, ali na njegovu nesreću lopta je prošla pored desne stative.

Bajern je nastavio da napada gol Portugalaca, redali su se pokušaji Bernata, Gecea, Milera, Badštubera, Alkantare, ali je Porto nekako uspevao da odoli u drugom poluvremenu.

Ipak, 15-ak minuta pre kraja meča gosti stižu do počasnog pogotka. Odbrana Bajerna je slabo izbacila loptu iz svog kaznenog, dobio ju je na levoj strani rezervista Evandro, bivši igrač Crvene zvezde, šalje centaršut na drugu stativu gde je ostao nečuvan najbolji strelac Porta Džekson Martines, koji lako glavom trese mrežu.

Bavarci su se previše opustiti u tim momentima, te dozvolili rivalu da opet zapreti i zamalo zakomplikuje završnicu. Opet je Martines bio glavni akter, dobio je loptu ispred kaznenog prostora, naglo povukao na desnustranu što domaći štoperi nisu stigli da isprate, usledila je dijagonala po zemlji, ali je lopta prošla za malo pored leve stative.

To je dobro uočio Levandovski koji pokazuje gostima da uzalud prete, odmah im je pokazao da i dalje moraju da paze svoj gol, ali je njegova akcija završila skoro indentično kao Martinesova u prethodnom napadu.

Tri minuta pre kraja Porto ostaje sa desetoricom na terenu, jer je štoper Marsano isključen zbog starta sa dve noge nad Alkantarom. To je Bajern maksimalno iskoristio, jer iz tog slobodnog udarca Šabi Alonso postiže šesti gol na meču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu