Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 20.10.2014.

10:09

’Ulibatli Sunes’ ponovo na derbiju

Da su fudbalski navijači u Turskoj jedni od najpoznatijih na svetu odavno smo znali, ali su i oni ovoga puta otišli korak dalje.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Za vikend je odigran veliki istanbulski derbi između Galatasaraja i Fenerbahčea, koji je rešio Vesli Snajder sa dva efektna pogotka.

To je bila prilika da pristalice obe ekipe pokažu šta znaju.

Pre nego što je utakmica na stadionu ’Turk telekom’ počela, navijači domaće ekipe izveli su koreografiju koji će mnogi pamtiti i koju su neki već proglasili najboljom ikada na društvenim mrežama.

Oni su u 3D varijanti prikazali scenu sa finala Kupa 1996. godine, kada je tadašnji trener Galate Grem Sunes doneo navijačku zastavu kluba na centar stadiona Fenera.



Iako je u istanbulskom klubu proveo samo godinu dana, Sunes je baš zbog tog poteza postao ljubimac navijača koji su mu se na ovaj način odužili. On je posle jedne godine pauze otišao u Tursku da bude trener, iako se spekulisalo da ima ponude nekih Premijerligaša.

Te 1996. godine za titulu su se borili Fenerbahče i Trabzonspor, dok se Galatasaraj mučio. Kad su se ’Lavovi’ plasirali u finale svi su mislili da će ’Žuti kanarinci’ lako podići i taj trofej. Prvi meč na stadionu Galatasaraja završen je iznenađujućom pobedom Galatasaraja, zahvaljujući penalu Dina Sandersa.

Revanš je odigran 24. aprila, a posle 90 minuta pred prepunim stadionom, domaći tim je imao vođstvo od 1:0. Ipak, Sanders je izjednačio u produžetku i doneo veliko slavlje svom timu.

Sunes je ponesen emocijama uzeo veliku zastavu i postavio je na centar igrališta, čime je izazvao gnev protivničkih navijača. Škot je time podsetio na turskog junaka Ulibatli Hasana, koji je ubijen kada je zastavu postavio na kraju opsade Carigrada (nekadašnjeg Istanbula).

Zbog toga je Grem dobio novi nadimak – Ulibatli Sunes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu