Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 03.04.2014.

12:33

LE: Dueli Srba, Juve u Lionu

Nakon mečeva četvrtfinala Lige šampiona, red je na drugo takmičenje po snazi na fudbalskom Starom kontinetu, u četvrtak se nastavlja Liga Evrope.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Na programu su četiri utakmice četvrtfinala, AZ u Alkmaru dočekuje Benfiku, a verovatno najjači duel očekuje nas u Lionu, Olimpik dočekuje italijanski Juventus.

Valensiji ne ide sjajno u ovoj sezoni u domaćem šampionatu, ali protiv Bazela ima priliku za polufinale, dok će fudbaleri Porta ugostiti Sevilju. Sve utakmice startuju od 21.05.

Četvrtfinale Lige Evrope
četvrtak
21.05 AZ - Benfika
21.05 Lion - Juventus
21.05 Bazel - Valensija
21.05 Porto - Sevilja

Srpska kolonija u Benfiki se nada prolasku u dalju fazu takmičenja, te makar ponavljaju prošle sezone, odnosno plasmanu u finale.

Naša forma u evropskom takmičenju nam kaže da imamo veliki kvalitet. Ovo je veoma dobro za tim, klub, igrače i imidž kluba.“, rekao je trener Žorž Žezus.

Ipak, put do toga vodi preko Alkmara, ekipe koja je u Erediviziji tek sedmoplasirana i kroz plej-of će morati da se bori za ponovno učešće u evropskom takmičenju.

Oni možda nisu poznati na nivou Ajaksa, ali su sjajni, pravi holandski tim. Imaju veoma brze fudbalere, veoma tehnički potkovane i učiniće nam teškim obe utakmice sigurno“, zaključio je Žezus.

Benfika je, čini se, u protekloj rundi prešla i najveću moguću prepreku, ekipu Totenhema, dok je AZ do četvrtfinala stigao jednim golom u duelu sa Anžijem.

Ne mislim da je ovo situacija Davida i Golijata, naročito kod nas. Poštujemo protivnike, ali ako Ajaks može da dobije Barselolu zašto ne bismo mi pobedili Benfiku“, naveo je trener AZ Dik Advokat.

Utakmice će obeležiti duel srpskih fudbalera, a vezista Alkmara Nemanja Gudelj istakao je da je uglavnom u kontaktu sa Filipom Đuričićem.

Sređujem mu neke karte pa se često čujemo, on se raduje što će igrati protiv nas, želi da pobedi, ali ja još više od toga želim da pobedim. Šalimo se na tu temu kada god se čujemo telefonom, a videćemo šta će se dogoditi u četvrtak“, rekao je Gudelj.

Derbi četvrtfinala igraju Lion i Juventus, a čini se da je „Stara dama“ u daleko boljem položaju, kako zbog trenutne forme u domaćem prvenstvu, tako i zbog činjenice da će francuski tim igrati bez četvorice standardnih defanzivaca (jedan od njih i Milan Biševac) i dvojice veznih fudbalera, uključujući i glavnog kreativca Joana Gurkufa.

Pred nama je velika planina na koju moramo da se popnemo, a to moramo da uradimo iz svega dva koraka. Juve je trebalo da igra u Ligi šampiona, u ovakvim utakmicama tim poput mog nema šta da izgubi“, rekao je trener Liona Remi Gard.

Juventusova serija od 14 uzastopnih pobeda je prekinuta porazom od Napolija, ali „bjanko-neri“ i dalje imaju veliku prednost u odnosu na pratioce u domaćem šampionatu i blizu su osvajanja titule.

Nadam se da će nas taj poraz naterati da se regrupišemo. Lion je odličan tim, veoma jak, ali mi znamo koliko je bitna prva utakmica i pokušaćemo da nametnemo svoj tempo“, rekao je trener Juvea Antonio Konte.

Valensija je doživela težak poraz od Hetafea u prošlom kolu Primere, a povratak u ritam ekipa Huana Antonija Picija mora da potraži u duelu sa Bazelom, koji je do četvrtfinala stigao eliminacijom prebogatog Salcburga.

„Možda stvari ne idu kako treba za nas u Primeri, ali osećamo da i dalje imamo snage. Verujem da zaslužujemo da budemo u najboljih osam, a uradićemo sve da stignemo do polufinala“, naveo je Pici.

Tri povređena i dva suspendovana igrača, to su podaci koji najviše brinu trenera Bazela Murata Jakina, ali bez obzira na to i prethodni poraz od Valensije rezultatom 6:2 on veruje u kreativnosg svog tima.

Imam mnogo igrača sa napadačkim mentalitetom i trebalo bi da stvorimo veliki broj prilika pa šta bude. Valensija je pobedila Barselonu, veoma je opasan tim, međutim nemamo šta da izgubimo, idemo na pobede u obe utakmice“, rekao je Jakin.

Porto je i zvanično ispao iz trke za šampionsku titulu u Portugalu, pa sada sve snage upućuje ka Ligi Evrope i predstojećem dvomeču sa Seviljom.

Ovo je velika utakmica za nas, svi u klubu žele da prođemo dalje. Sevilja je pokazala svoju snagu, stigli su do ove faze takmičenja i moramo ih poštovati. Ipak, fokusirani smo samo na nas, ako budemo igrali kako znamo imaćemo dobar rezultat“, rekao je trener Porta Luis Kastro.

Španski klub je pobedom nad gradskim rivalom Betisom posle izvođenja jedanaesteraca prošao dalje, ali to treba da zabrine Unaija Emerija, pošto je Betis zakucan za poslednje mesto u Primeri i igra veoma loše u ovoj sezoni.

Imamo veliku priliku koja se retko pruža. Porto je veoma jak, ima sjajne bekove, a Džekson Martines je odličan napadač“, istakao je Emeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu