Nova vest
Fudbal

Nedelja, 16.12.2012.

11:34

Korintijans je šampion sveta!

Brazilski Korintijans savladao je Čelsi sa 1:0 u finalu Svetskog klupskog prvenstva u Jokohami, a strelac jedinog gola bio je Paolo Gerero u 69. minutu

Izvor: NS

Autor: NS

Default images

Ovo je drugi trofej šampiona sveta za brazilski tim, nakon što je 2000. godine bio osvajač i pilot takmičenja, kada je savladao Vasko da Gamu na penale rezultatom 4:3.

S druge strane, Čelsi je ispustio sjajnu priliku da postane klupski šampion sveta, prvi put u svojoj istoriji, i tako ostao i bez trećeg trofeja ove sezone, nakon Superkupa Evrope i Komjuniti šilda.

Više od 20.000 navijača Korintijansa podržalo je svoje igrače u Jokohami, koji su im doneli ogromnu radost i novi pehar u vitrinama, čime su se izjednačili sa Barselonom po broju osvojenih titula na Svetskom klupskom prvenstvu.

Nešto ranije Monterej je savladao Al Ahli sa 2:0 u meču za treće mesto, koji je takođe igran u Jokohami.

U sastavima obe ekipe nije bilo iznenađenja, Benites i Tite su na teren izveli svoje najbolje igrače, ali je na kraju brazilski tim slavio sa 1:0, i to golom koji je postigao bivši igrač minhenskog Bajerna.

Čelsi: Čeh, Ivanović, David Luis, Kejhil, Kol, Ramireš, Lampard, Moses, Azar, Mata, Tores
Korintijans: Kasio, Paulo Andre, Fabio Santoš, Čikao, Alesandro, Horhe Enrike, Paulinjo, Ralf, Emerson Šeik, Danilo, Paolo Gerero

Tekstualni prenos utakmice

Prva velika prilika na utakmici za šampiona Evrope, posle kornera sa desne strane, nastala je velika gužva u petercu Korintijansa, Moses i Kejhil su pokušali da ubace loptu u gol, ali je golman Kasio uspeo da interveniše.



Nakon pola sata igre i jedan i drugi tim imali su po nekoliko šansi da postignu gol, međutim, nisu bile ozbiljnije. Korintijans preko kontri pokušava da stigne do gola Čeha, ipak, defanzivci Čelsija dobro odrađuju posao za sada.

Čelsi je preko Mosesa u 33. minutu ponovo imao izglednu priliku da postigne gol. Azar je sa 25 metara sa leve strane poslao odličnu dijagonalu u šesnaesterac brazilske ekipe, Nigerijac je primio loptu, ali je Paulo Andre odlično reagovao i izblokirao šut.

Korintijans je uzvratio samo dva minuta kasnije, Paolo Gerero je odlično primio loptu na grudi i predriblao oba štopera Čelsija, uputio šut koji je otišao pored leve stative, a Emerson Šeik je pogodio stativu sa samo dva metra.

Do kraja prvog dela igre 'Plavci' su imali još dve lepe prilike da postignu gol, najbolju je imao raspoloženi Moses u 39. minutu, koji je u šesnaestercu levo iskosa uputio odličan šut, ali je golman Kasio vrhovima prstiju uspeo da sačuva svoju mrežu. Nekoliko minuta pre toga priliku je imao i Fernando Tores posle odlične asistencije kapitena Lamparda, ali je golman 'svemoćnih' još jednom sjajno reagovao.

Prvu priliku u drugom delu igre imao je Čelsi u 52. minutu igre, i to preko Azara, posle odlične asistencije Mate kroz sredinu, ali je raspoloženi Kasio ponovo sjajno intervenisao.

Sjajnu šansu za šampiona Kopa Libertadoresa imao je Paulinjo u 64. minutu utakmice, kada je sa ivice šesnaesterca sa desne strane poslao loptu tik pored stative. Celoj akciji prethodio je korner sa leve strane, defanzivci Čelsija su izbacili loptu iz svog kaznenog prostora, ali je ona kasnije došla do 24-godišnjeg fudbalera koji je bio neprecizan.

Prvi gol na utakmici postigao je sjajni Paolo Gerero u 69. minutu utakmice, posle odličnog prodora Paulinja sa desne strane, nastala je gužva u kaznenom prostoru 'Plavaca', Danilo je iz igre izbacio Branislava Ivanovića, uputio šut ka golu Čeha koji je pokušao da skrati ugao Brazilcu. Ipak, lopta se odbila od Kejhila, otišla u vazduh ispred peterca, a Gerero je udarcem glavom uspeo da savlada čak tri igrača Čelsija koja su se našla na liniji gola., i doneo zasluženo vođstvo i veliko slavlje brojnim navijačima 'svemoćnih'.



U međuvremenu, Oskar je zamenio Mosesa, a David Luis zaradio prvi žuti karton na utakmici.

Kapiten reprezentacije Srbije Bane Ivanović zamenjen je u 83. minutu, a umesto njega u igru je ušao Cesar Aspilikueta.

Prva izmena u ekipi Korintijansa, strelca Gerera zamenio je Martines u 86. minutu, dok je Marko Marin ušao u igru umesto Azara.

Neverovatnu priliku u 85. minutu propustio je Fernando Tores u 85. minutu, kada je posle gužve u šesnaestercu lopta došla do 'El Njinja', koji je bio sam ispred Kasija na petercu, i uputio šut direktno u čuvara mreže Korintijansa.



Geri Kejhil dobio je direktan crveni karton nekoliko minuta pre kraja utakmice, nakon što je na polovini terena udario Emersona Šeika. Odmah nakon toga Brazilac sa katarskim pasošem izašao je iz igre, a zamenio ga je Valas.

Tores je uspeo da postigne gol u 92. minutu, ali iz čistog ofsajda. 'Plavci' dva minuta pre kraja meča imaju igrača manje, a i gol zaostatka.



Veliko slavlje navijača i igrača na stadionu u Jokohami, Korintijans je šampion sveta. Ovom pobedom 'svemoćni' su osvojili drugi trofej u klupskoj istoriji, i tako se izjednačili sa Barselonom na prvom mestu po broju osvojenih klupskih prvenstvava sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu