Nova vest
Fudbal

Petak, 25.05.2012.

16:20

Stefanović: Dug 33 miliona evra

Dug Crvene zvezde iznosi nešto više od 33 miliona evra, rekao je u obraćanju novinarima Đorđe Stefanović, generalni sekretar kluba.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Uprkos tome, zvezda je dobila licencu za evrotakmičenja, jer je platila dug od 1.690.000 evra.

"Dobili smo licencu, a veliku pomoć u plaćanju dugova imali smo od generalnog sponzora Gasproma", rekao je Stefanović. U predstojećem prelaznom roku Zvezda će morati da smanji broj igrača sa 30 na optimalnih 25, dodao je on.

Pet fudbalera iz prvog tima, uključujući golmana Bajkovića, kapitena Mikića i heroja prvenstvenog derbija Kadua, ima dozvolu da ode, a novi ugovori ponuđeni su sedmorici igrača.

Mikić, Bajković, Petković, Kadu i Mihajlović mogu da idu u slučaju dobre ponude. Imamo bazu i cilj je da se ona održi. Novi ugovori su ponuđeni Stojkoviću, Dmitroviću, Mijailoviću, Spajiću, Lazoviću i Tošiću, Vešović se čeka da se vrati sa odmora, sa njim smo dogovorili uslove, potpisaće pri povratku. Želja je da Borha odigra još 6 meseci u klubu, o otkupu ugovora razmišljaćemo kasnije i pričaćemo sa njegovim menadžerom. Ako ostane situacija kao što je sada, nećemo otkupiti ugovor od 650.000 evra. Što se pojačanja tiče, tražimo kvalitet srazmerno finansijskim mogućnostima kluba”.

Dugovi koje Zvezda danas ima baziraju se na pogrešnim potezima u prošlosti.

Mnogo je nerazumnih troškova i mnogo je nerazunih transfera bilo u prošlosti. Zato se okrećemo omladinskoj školi, uskoro ćemo predstaviti direktora, biće i rezova. 10-15 dana posle izbora objavićemo ime direktora omladinske škole, čekali smo zbog izbora, nismo hteli da potrošimo još neko ime, da uvalimo nekome kosku. Očekivali smo još nekog predsedničkog kandidata, jer svako može da dovede svog čoveka. Čekamo da se izbori završe i to će biti gotovo”.

U finišu sezone Zvezdini igrači su štrajkovali, jer im plate kasne najmanje četiri meseca.

Nadam se da to neće više biti slučaj u budućnosti. Svi igrači koji su došli znali su kakva je situacija. U Zvezdi je uvek kasnilo, i u mnogo boljim vremenima, imali smo kvalitetan sastanak sa igračima, 2011. godina je isplaćena, kao i 2010. i 2009. od kad smo u klubu. Napravili smo program otplate zaostalog, igračima je predstavljena detaljna finansijska situacija u kojoj se klub nalazi, ja njih razumem i trudićemo se maksimalno da se neke stvari ne ponove”.

Ekonomska situacija u klubu je kao i u celoj zemlji, a negativna kretanja na tržištu imaju posledice i na Zvezdu.

Kursna razlika je otežala situaciju, gubimo pare, imamo gubitke i u dinarskim sponzorstvima, nije lako, ne živimo u Švajcarskoj, ali se borimo. Pokušavamo da budemo dovitljivi i da stvari rešavamo u hodu Reprogramiranje kratkoročnih kredita ide u dobrom smeru, pregovaramo već tri meseca zato što smo udruženje građana, oko 70% je dogovoreno, pregovori traju i prosto ne znamo kad će do njih konačno doći”.

Osim duga koji Zvezda ima, veliki broj klubova duguje novac beogradskom klubu.

Imamo problem zbog toga što se finansijski fer-plej odnosi najviše na ekipe koje hoće da igraju Evropu. Imamo problem sa ekipama koje nemaju takvu ambiciju, ali čekamo i Kodžaeli, koji izgleda da nema ambiciju da uđe u prvu ligu, jer ih čeka naša tužba i obaveza plaćanja”.

Tokom vikenda u Zvezdi će se održati izbori na svim nivoima, a jedini kandidat za predsednika je Vladan Lukić.

U Srbiji svi sve znaju, ali iz kafane. Svi misle da znaju rešenje, ali kad treba da se neko kandiduje da reši problem, njega nema. Nismo ni mi idealni, grešili smo, trpimo kritiku za greške. Luka je već napomenuo da se neće kandidovati ako neko dođe sa boljim programom. Taj neko nije došao. Svesni smo da naš mandat bez rezultata prosto nije dobar, ali mogu da obećam da ćemo se truditi maksmalno da ih napravimo”.

Na kraju on se osvrnuo i na priču o stadionu.

''Stadion se koristi mesec dana godišnje. Nepraktičan je, ne mogu da prođu kamioni, ne može da se organizuje koncert, niti bilo šta drugo. Novi stadion je neophodan, u naredne četiri godine zbog Uefinih pravila nećemo moći da licenciramo stadion za Evropu. To prosto nije hir uprave, ni predizborno obećanje. Mora da se razmišlja o prilazima, o novim sadržajima, o osvetljenju, o parkingu. U Bukureštu su mogli da naprave nov stadion, ja mislim da je i Beograd zaslužio jedan takav stadion'', zaključio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu