Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 19.03.2012.

17:21

Blago poboljšanje stanja Muambe

Engleski fudbalski prvoligaš Bolton saopštio je da vezista Fabris Muamba pokazuje male znake poboljšanja, ali da je i dalje u kritičnom stanju.

Izvor: MJ

Autor: MJ

Default images

U saopštenju lekarskog tima koji brine o njegovom zdravlju, navodi se da Muambino srce radi bez pomoći lekova i da je počeo da pomera ruke i noge.

"I dalje je nezahvalno davati dugoročnu prognozu u ovom trenutku, jer je i dalje u kritičnom stanju", ističe se u saopštenju.

Direktor centra za nasledne srčane bolesti Univerziteta u Londonu Vilijam Makena izjavio je da je moguće da se fudbaler Fabris Muamba potpuno oporavi, ali da je još rano da se kaže kada će to biti.

"Lekari su došli do njega veoma brzo, ali ne znamo da li je protok krvi do njegovih vitalnih organa adekvatan", rekao je Makena.

Makena je rekao da Muamba verovatno ima srčanu manu i da su naporni treninzi uticali da se on sruši na terenu.

"Vežbanje može biti uzrok za prestanak rad srca. Ako imate problem i nastavite da gurate sistem do krajnjih granica, on može da se raspadne", rekao je Makena.

On je kazao da je Muamba trenutno pod sedativima koji sprečavaju stvaranje otoka na mozgu.

Evropsko udruženje kardiologa i Međunarodni olimpijski komitet ranije su predložili uvođenje obaveznog EKG pregleda za sportiste.

Profesor na Institutu za kardiologiju Univerziteta Indijana Daglas Zajps rekao je da je uzrok Muambinog problema verovatno genetske prirode.

"Kada se tako nešto desi nekome ko je u tim godinama, onda je najčešći uzrok genetska abnormalnost. Ne možete očekivati da neko ko ima manje od 35 godina može imati ozbiljnih problema sa srcem, osim ako nije u pitanju genetika", rekao je Zajps.

Zajps je još dodao da su sportisti pod stresom tokom igre i da ima dosta adrenalina u njihovim telima, što može da ostvari interakciju sa urođenim problemom i da izazove infarkt.

Muamba je u subotu na utakmici FA kupa između Totehnema i Boltona doživeo srčani udar u 41. minutu, kada je pao na travu i ostao bez svesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu