Nova vest
Fudbal

Nedelja, 21.12.2008.

13:31

SKP: Gol Runija za titulu Junajteda

Fudbaleri Mančester junajteda osvojili su titulu klupskog prvaka sveta, pošto su u finalu u Jokohami savladali prvaka Južne Amerike Ligu de Kito rezultatom 1:0.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Strelac pobedonosnog gola za prvaka Evrope bio je Vejn Runi u 73. minutu. Ekipa Aleksa Fergusona je tako ujedinila titule šampiona Evrope i sveta, ali joj je izmakao superkup Evrope gde je bolji bio ruski Zenit. Junajted je utakmicu završio sa desetoricom nakon što je u 50. minutu crveni karton dobio reprezentativac Srbije Nemanja Vidić.

Treće mesto na turniru osvojila je Gamba iz Osake koja je u predigri duela Lige de Kito i Mančester junajteda savladala meksičku Pačuku 1:0 golom Jamazakija u 29. minutu.

"Crveni đavoli" vršili su pritisak na gol Sevaljosa čak i tokom drugog poluvremena kada su imali igrača manje na terenu, i na kraju su potpuno zasluženo trijumfovali.

Škot na klupi Junajteda duel sa Ekvadorcima počeo je sa nekoliko promena u odnosu na duel sa Gambom u polufinalu. Runi je zaigrao od početka, Rafael je zamenio Garija Nevila na desnom beku, a u timu je bio i Park Đi Sung.

Prvak Južne Amerike već u četvrtom minutu imao je najbolju priliku na utakmici. Alehandro Manso je izveo prekid sa desne strane, lopta je prošla nekoliko defanzivaca Mančestera i došla do Žaira Kamposa koji je iz fenomenalne pozicije sa nekih 4-5 metara uspeo da je izbaci u gol aut.

Ta situacija upozorila je fudbalere šampiona Evrope koji su u nastavku zaigrali znatno bolje. U 10. minutu Runi je pokušao iz voleja ali je veoma raspoloženi Sevaljos intervenisao. Novi udarac ka golu reprezentativac Engleske imao je četiri minuta kasnije, ali epilog je bio isti.

Runi je do poluvremena pokušao još nekoliko puta ali je rezultat nakon 45 minuta bio isti kao na početku utakmice.

Drugo poluvreme počelo je na najgori mogući način po Mančester. Vidić je nakon jednog starta nad Bilerom ostao sa fudbalerom Lige de Kito na zemlji i laktom ga udario. Sudija je to primetio i opravdano isključio srpskog internacionalca.

Inače, Vidić je postao prvi Srbin na krovu sveta još od Vladimira Jugovića koji je 1996. sa Juventusom ostvario isti uspeh.

Aleks Ferguson je nakon isključenja Vidića umesto Karlosa Tevesa ubacio Džonija Evansa, a u nastavku meča brojčani deficit prvaka Engleske uopšte se nije osećao.

Runi i Ronaldo nastavili su sa konstantnim udarcima ka golu Ekvadoraca, i bilo je samo pitanje kada će golman Sevaljos kapitulirati. U 72. minutu omaleni Manso odlično je šutirao sa oko 25 metara ali je iskusni veteran Van der Sar sjajno intervenisao i sprečio šok. Samo minut kasnije Junajted je poveo.

Kristijano Ronaldo ušao je u kazneni prostor sa loptom i odložio je na ivicu šesnaesterca za Runija koji je veoma jakim udracem na prvu u dalji ugao pogodio 'malu mrežu' i doneo Junajtedu toliko željeno vođstvo.

Nakon vođstva Mančestera trener Ekvadoraca Edgardo Bauza pokušao je da promeni stanje na terenu izmenama, ali sve što su njegovi igrači uspeli da urade je još jedan pokušaj Mansa udarcem sa distance. Holanđanin na golu Junajteda bio je uspešniji i u toj situaciji, i Ferguson je mogao da odahne.

"Mi smo najbolja ekipa na svetu. Naparavili smo sjajan rezultat i svi smo ponosni na ovaj uspeh. Ovo je bio težak meč, pogotovo što smo u drugom poluvremenu igrali sa 10 igrača", rekao je Runi posle utakmice.

Runi je proglašen za najboljeg igrača turnira.

"Ovo je bio dug put do titule, ali osećem se sjajno jer sam postigao pobedonosni gol. Siguran sam da će naši navijači biti zadovoljni što navijaju za najbolji tim na svetu", dodao je Runi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu