Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 13.08.2007.

19:28

Partizan zahteva primenu Zakona

Izvor: B92, zvanicni sajt

Autor:B92, zvanicni sajt

Default images

Posle nedavnog kažnjavanja fudbalskog kluba Partizan od strane UEFA, a povodom sprečavanja nasilja i nedoličnog ponašanja na fudbalskim stadionima u našoj zemlji, fudbalski klub Partizan uputio je otvoreno pismo predsedniku fudbalskog saveza Srbije Zvezdanu Terziću koje prenosimo u celosti:

"Poštovani gospodine,

Poznato Vam je da je Fudbalski klub „Partizan“ zbog nereda izazavanih od strane njegovih navijača na utakmici UEFA Kupa NK „Zrinjski“ – FK „Partizan“ odigranoj 19.07. ove godine u Mostaru (Bosna i Hercegovina) kažnjen najtežom mogućom kaznom – diskvalifikacijom iz takmičenja za UEFA Kup, koje smo otpočeli uspešno i sa velikim ambicijama. Iscrpeli smo sva pravna sredstva koja su nam stajala na raspolaganju u postupcima pred organima UEFA, ali su oni ostali pri svojoj prvobitnoj odluci. Naš utisak je da je UEFA, još pre početka takmičenja u sezoni 2007/08, zauzela stav da se prema prvom srpskom klubu ili reprezentativnoj selekciji na čijoj utakmici dođe do ozbiljnijih incidenata primeni mera diskvalifikacije. Kada nam je pre četiri dana predsednik Komisije za žalbe UEFA saopštio da je naša žalba odbijena, zahtevao je da Fudbalskom savezu Srbije i drugim srpskim klubovima prenesemo poruku da organi UEFA motre na ponašanje navijača i da se neće dvoumiti da u slučaju bilo kakvog ozbiljnijeg incidenata ponovo primene najstrože moguće mere.

Najveći krivci za tešku kaznu koja nas je zadesila svakako su huligani koji su izazvali incidente u Mostaru, deo odgovornosti leži i na strukturama našeg kluba, ali je našoj diskvalifikaciji značajno doprinela porazna i ružna predstava koja o srpskim navijačima vlada u Evropi. Postalo je uobičajeno da se navijači srpskih reprezentativnih selekcija i klubova nazivaju huliganima, rasistima, neonacistima i sl. U kojoj meri to utiče na ukupan ugled naše države i naroda nije potrebno ni da objašnjavamo.

Diskvalifikacija FK „Partizan“ jedan je od najtežih trenutaka u istoriji ne samo našeg kluba, već i srpskog fudbala u celini. Dovoljno je da istaknemo da je u prethodnih pet takmičarskih sezona FK „Partizan“ od ukupno 66,5 bodova koliko su srpski klubovi osvojili u kupovima UEFA, sam osvojio 34,5 bodova, dakle više nego svi ostali klubovi zajedno. Nema sumnje da predstoji pad Srbije na nacionalnoj listi za kupove UEFA, što će za posledicu imati manji broj predstavnika u kupovima UEFA, nepovoljniju poziciju u žrebu i dr. Dakle, zaključak da izgredi navijača ozbiljno ugrožavaju budućnost srpskog fudbala nije ni dramatičan ni preteran, već realno odražava našu aktuelnu situaciju.

Pre četiri godine Skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i obzirom da u proteklom periodu ponašanje gledalaca na sportskim arenama u Srbiji ne samo da nije poboljšano, već je drastično pogoršano, moramo da se složimo da nadležni državni organi pomenuti Zakon ne primenjuju, ili ga ne primenjuju podjednako dosledno prema svim prekršiocima. Protiv našeg kluba je pokrenuto ukupno 14 prekršajnih postupaka za prekršaje predviđene Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, svi se sećamo ogromnog publiciteta koji je dobio „slučaj“ našeg bivšeg igrača Đorđa Pantića ili košarkaša KK „Partizan“ i KK „Hemofarm“. Međutim, nije poznat nijedan slučaj procesuiranja ili kažnjavanja nekog od navijača. Ako je takvih primera i bilo pratilo ih je, svakako ne slučajno, ćutanje medija. Posledice ovakvog tolerisanja izgrednika su katastrofalne.

Na derbi utakmicama između našeg kluba i FK „Crvena Zvezda“ broj aktiviranih baklji, petardi i drugih pirotehničkih sredstava ne broji se više desetinama već stotinama. Transparenti i parole sa vulgarnim i uvredljivim sadržajima nesmetano se ističu i uzvikuju. Ogromna većina sportskih novinara takvu atmosferu nazivaju „veličanstvenom“. Nije ni čudo da navijači, po inerciji, smatraju da tako mogu da se ponašaju i na međunarodnim utakmicama. UEFA je, međutim, nemilosrdna u primeni svojih propisa. Huligansko ponašanje sa fudbalskih preneto je i na košarkaška i druga borilišta. Ocena da nadležni državni organi imaju jedan aršin kada je u pitanju primena zakonskih propisa prema klubovima i sportistima, a drugi kada je u pitanju primena istih propisa prema navijačima je veoma delikatna, ali na žalost potpuno osnovana i argumentovana.

Trenutne aktivnosti državnih organa da se po hitnom postupku usvoje izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i pooštre zaprećene sankcije su svakako pozitivne, ali nedovoljne ako se drastično ne promeni rad državnih organa na primeni Zakona. Takođe, smatramo da državni organi moraju dati fudbalskoj organizaciji priliku da svojim predlozima učestvuje u izradi svih zakonskih propisa koji tretiraju fudbalski sport.

Ne zaobilazeći odgovornost fudbalskih klubova i organizacija, jasno je da bez pomoći državnih organa ne možemo da se izborimo sa huliganizmom i nasiljem. Moramo uveriti državne organe da je Srbija, kada je u pitanju ponašanja navijača, postala „crna tačka“ Evrope i da je njihova obaveza da tu sliku promene. Smatramo da Fudbalski savez Srbije, kao vodeća fudbalska organizacija u zemlji, mora da preduzme inicijativu da se potpunom, sveobuhvatnom i doslednom primenom važećih propisa uvede red na naše stadione i spase srpski fudbal. Radi toga Vam predlažemo i ujedno Vas molimo:

1)da se Fudbalski savez Srbije, u saradnji sa resornim Ministarstvom omladine i sporta, obrati Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde sa zahtevom da se važeći propisi bez izuzetka i u potpunosti primenjuju protiv svih izgrednika na sportskim priredbama, da se takva lica procesuiraju, kažnjavaju i odstranjuju sa sportskih arena;

2)da organi Fudbalskog saveza Srbije takođe bez izuzetka i u potpunosti primenjuju svoje disciplinske propise i propise o bezbednosti na fudbalskim utakmicama;

3)da se apeluje na fudbalsku i sportsku javnost da edukuje navijače i osuđuje svaki njihov izgred, umesto što ih ohrabruje u neredu i nedoličnom ponašanju;

4)da se od nadležnih državnih organa zatraži da Fudbalski savez Srbije i klubovi Meridian super lige i Prve lige Srbije aktivno učestvuju u izradi svih zakonskih i podzakonskih propisa koji tretiraju pitanja bezbednosti i poštovanja reda na sportskim borilištima.

U nadi da će kazna izrečena našem klubu označiti početak preokreta u atmosferi na našim stadionima i da će akcija koju ovim pismom pokrećemo dati željeni efekat, srdačno Vas pozdravljamo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu