Sao Paulo

Najveći grad u Brazilu, sa 11 miliona stanovnika najnaseljeniji grad u južnoj hemisferi, a sedmi u celom svetu.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

16:24

Default images

Osnovan je 1554. godine, a ime je dobio po svetom apostolu Pavlu iz Tarsa.

Odlikuju ga visoke zgrade, od kojih nekoliko spada u najviše u Brazilu, kao i velike saobraćajne gužve. Poznat je kao grad sporta, mode i gastromonije, a domaćin je i najveće parade ponosa na celom svetu.

Ulazak u svaku godinu tradicionalno se proslavlja velikim maratonom ulicama Sao Paula, koji je jedan od najpoznatijih na svetu. Takođe, taj grad je domaćin i trke za Veliku nagradu Brazila Formule 1, ATP turnira, kao i najveće Nedelje mode ne samo u Brazilu, već i u Južnoj Americi.

Sao Paulo je poznat po svojoj berzi, koja je po marketinškoj vrednosti druga po veličini na svetu. Po bruto domaćem proizvodu grad je ubedljivo na prvom mestu u Južnoj Americi I celoj južnoj hemosferi. Međutim, čim se izađe malo van grada evidentno je siromaštvo, a upravo tamo se svakodnevno zabeleži veliki broj pljački.

Stanovnik Sao Paula poznat je kao ’paulistano’, a grad ima zanimljiv moto: „Non ducor, duco“, što znači: „Ja nisam vođen, ja vodim“. Dok je Brazil bio kolonija, Sao Paulo je bio poznat i kao Sampa ili Sidade da Garoa, što znači ’grad rominjanja’.

Od svih gradova u Brazilu, u Sao Paulu možete da naiđete na ljudi iz najviše različitih kultura. Po podacima objavljenim pre nekoliko godina, od 1870. godine u taj grad je stiglo skoro dva i po miliona imigranata iz celog sveta. Trenutno, pored starosedelaca, najviše ima Italijana, Portugalaca, Japanaca i Španaca.

Sao Paulo odlikuje nepredvidivo vreme zbog vlažne suptropske klime, koju odlukuju vruća vlažna leta i blage zime. To znači da su tokom leta, između januara i marta, temperature između 15 i 30 stepeni, a zimi između 10 i 25 stepeni. Najviša zabeležena temperatura u Sao Paulu bila je 35 stepeni, 15. novembra 1985. godine.

Savezna država

Beta/AP Photo
Država Sao Paulo predstavlja najveći ekomonski i industrijski region Brazila, a takođe je i najbogatiji distrikt. U njemu živi 12 odsto populacije celog Brazila, što ne čudi, s obzirom da ima 40 miliona stanovnika, od čega oko 19 miliona živi na širem geografskom području prestonice.

Mnogi za saveznu državu Sao Paulo kažu da je ’lokomotiva Brazila’, pošto ona sama donosi 33,9 odsto bruto domaćeg proizvoda. Takođe, treća je po pokazatelju humanog razvoja, po kojem se mere siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vek i drugi faktori za zemlje sveta.

Fudbal u gradu

Sao Paulo ima čak četiri kluba u eliti – Korintijans, Sao Paulo, Palmeiras i Portugezu, a takođe je i dom Juventusa i Nasionala, koji igraju u Seriji B.

Najstariji od četiri elitna kluba je Korintijans, koji je osnovan 1910. godine. Sa pet titula šampiona Brazila, Korintijans je jedan od najuspešnijih klubova u Brazilu, a od trofeja, između ostalih, u svojim vitrinama ima i tri Kupa Brazila, dva Svetska klupska šampionata i jedan Kup Libertadores.

Sao Paulo je jedan od samo pet klubova koji nikada u istoriji nisu ispali iz elitnog društva, uz Santos, Flamengo, Internasional i Kruzeiro. Što se tiče međunarodnih titula, Sao Paulo je po tom pitanju najuspešniji u Brazilu sa 12 trofeja.

Palmeiras je bez sumnje jedan od najpopularnijih klubova, sa skoro 17 miliona navijača i rekordnih 11 titula u nacionalnim takmičenjima.

Stadion

Beta/AP Photo
Samo ime stadiona Arena Korintijans govori da je on dom fudbalera Korintijansa, ali će ona tokom šampionata nositi naziv Arena de Sao Paulo. To je peti najveći stadion u bazilskom elitnom društvu, a 11. po veličini u celom Brazilu. Ima kapacitet od 48.234 mesta, ali će on biti povećan na 65.000 mesta, zbog toga što će biti domaćin prvog meča na Svetskog šampionata – duela Brazila i Hrvatske.

Korintijans je odlučio da do kraja godine ostavi tih 19.800 privremenih sedišta na stadionu, što će ga učiniti drugim najvećim u Seriji A, a najvećim privatnim u celoj zemlji.

Poznate ličnosti

Dvojica od trojice brazilskih šampiona Formule 1 su iz Sao Paula, a to su Emerson Fitipaldi i Aerton Sena. Sena je bez sumnje najpoznatija ličnost rođena u tom gradu, a on je na svakom koraku do svoje smrti na trci za Velikoj nagradi San Marina 1. maja 1994. godine sa ponosom isticao da je iz tog grada.

Pored njih dvojice, iz Sao Paula je još nekolina vozača Formule 1 i ostalih kategorija auto-moto sporta – Felipe Masa, Rubens Barikelo, Elio Kastroneves, Lučano Burtin i Žoze Karlos Pase, po kojem je ime dobila staza „Interlagos“ u Sao Paulu.

Iz Sao Paula je i Felipe Katadai, koji je na Olimpijskim igrama u Londonu pre dve godine Brazilu doneo bronzu u džudou, kao i jedna od najboljih brazilskih košarkašica Hortensija Marcari.

Sao Paulo je bio i dom kompozitora klasične muzike Antonija Karlosa Gomeza, kao i poznate brazilske slikarke Anite Malfati.

Slavni fudbaleri

Veliki broj trofejnih fudbalera rođen je u državi Sao Paulo, a iz samog grada je nekolicina pravih brazilskih legendi – Đalma Santos, Kafu i Roberto Rivelino. U tom odabranom društvu svakako svoje mesto je zaslužio i Visente Feola, koji je vodio reprezentaciju Brazila do prve titule Svetskog šampiona 1958. godine.

Santos se smatra jednim od najboljih desnih bekova u istoriji. Sa Brazilom je osvojio dve titule svetskog šampiona, a uz Franca Bekenbauera je jedini igrač koji se tri puta našao u najboljem timu Mundijala.

Kafu je jedini igrač koji je tri puta igrao u finalu Svetskog prvenstva, a dva puta je izašao kao pobednik. Igrač je sa najviše odigranih utakmica u dresu Brazila, a najviše je upamćen po igrama u Romi i Milanu, kada se izuzme nacionalni tim.

Rivelino je ostao upamćen po svojim brkovima, kao i svojim slobodnim udarcima, dugim pasovima i karakterističnom kontrolisanju loptu. Njegove poteze kopirali su Ronaldinjo, Ronaldo i Kristijano Ronaldo, što dovoljno govori o njemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: