Nova vest
Auto-moto

Petak, 11.12.2009.

00:44

Novi sistem bodovanja u Formuli 1?

Svetska automobilska federacija (FIA) u petak će odlučiti da li će od naredne godine primeniti novi sistem bodovanja u šampionatu Formule 1.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Vladajuće telo sporta objavilo je da bi po predlogu komisije Formule 1 na svakoj trci bodove dobijala prva desetorica, dok bi pobedniku pripalo 25 bodova. Kao jedan od razloga za takav predlog navodi se povećanje broja timova sa deset na 13, koliko će ih u šampionatu biti od sledeće sezone.

Po novom sistemu pobednik bi dobio 25 bodova, drugoplasirani 20, dok bi vozaču koji kao treći prođe kroz cilj pripalo 15 bodova. Potom bi do desetog mesta bodovanje bilo 10-8-6-5-3-2-1. Bodove po sadašnjem formatu dobijaju najbolja osmorica, po sistemu 10-8-6-5-4-3-2-1.

U Formuli 1 će sledeće sezone debitovati četiri tima, posle povlačenja Tojote i kompanije BMW, čiji tim će nastaviti da se takmiči kao Zauber.

Komisiju Formuli 1 čine predstavnici timova, promotera, dobavljača i sponzora, a sastankom, koji je održan u četvrtak u Monte Karlu, predsedavao je prvi čovek Formule 1 Berni Eklston, a na njemu je bio prisutan i prvi čovek FIA Žan Tod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu