Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 04.10.2009.

12:39

Vilijams protiv povratka Zaubera

Bivši šampion u konkurenciji konstruktora Vilijams protivi se zahtevu da se broj timova u Formuli 1 sledeće godine poveća na 14.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Svetska automobilska federacija (FIA) poslala je zahtev svim timovima koji će sledeće godine takmičiti u šampionatu da razmotre da ekipa BMW Zaubera, koja je našla nove vlasnike, švajcarskom investitoru Kvedbaku, posle odluke nemačke kompanije da se povuče iz Formule 1, dobije svoje mesto u šampionatu tako što bi se broj timova sa 13 povećao na 14.

Novi vlasnik ekipe, koji koji zastupa interese kompanija sa Bliskog Istoka i iz Evrope, i koja je u julu kupila engleski fudbalski klub Nots Kaunti, kupio je 80 odsto akcija tima, dok je ostalih 20 i dalje u posedu bivšeg vlasnika Petera Zaubera, koji bi trebalo da bude prvi čovek ekipe ako izbori mesto u Formuli 1.

U Formuli 1 bi trebalo da bude samo 13 timova. Predložio sam Peteru Zauberu da podnese zahtev da bude prva rezerva jer je to logično. Za mene je nelogično da se pravila menjaju odjednom zbog nekoga, a kako po svemu što sam čuo u poslednje vreme možda će i dobiti šansu da kao rezerva uđu u šampionat“, rekao je prvi čovek britanske ekipe Frenk Vilijams.

Vilijams je takođe rekao da u poverljivom Konkord sporazumu, koji su svi timovi koji će učestvovati u šampionatu sledeće godine porpisali, ne postoji mogućnost 14. tima, i da o tome uošte ne bi trebalo diskutovati.

Da je u pitanju Ferari, koji se hipotetički povukao na sredini sezone, a potom zatražio da se vrati u šampionat, našli bismo način da zaobiđemo pravila. Ali, ovde se radi o timu koji se sada nalazi u posedu neke kompanije, o kojoj ništa ne znamo, a ni o njihovim dugoročnim planovima. A to bismo želeli da znamo“, istakao je Vilijams.

Prvi čovek Meklarena Martin Vitmarš rekao je da rasprava o 14. timu nije ni potrebna, zbog pojačanih spekulacija da bi jedan od timova mogao da se povuče iz šampionata po završetku sezone.

Nemamo isti stav po tom pitanju. Mi ne želimo da stojimo na putu Zauberu, koji je istaknut član Asocijacije timova Formule 1 (FOTA). Mislim da je FOTA zabrinuta zbog te debati jer postoje sumnje da uopšte neće biti 14 timova, a da će ih možda biti i manje od 13. To Zauberu objašnjava situaciju, ali mislim da je 14 timova mnogo za Formulu 1“, rekao je Vitmarš.

U šampionatu Formule 1 učestvovaće Ferari, Meklaren Mercedes, Reno, Red Bul, Tojota, Toro Roso, Bron GP, Fors Indija i Vilijams, od sadašnjih ekipa, kao i debitantski timovi USF1, Menor Gran Pri, Kampos Meta i Lotus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu