Nova vest
Auto-moto

Sreda, 23.09.2009.

11:07

Misteriozni svedok odao Brijatorea

Misteriozni doušnik, koji je u dokumentima Svetske automobilske federacije (FIA) nazvan 'Svedokom X', dao je ključne dokaze protiv Flavija Briatorea.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

U isto vreme FIA je objavila da je bivši šef inženjera Renoa Pet Simonds u pismu izrazio svoje žaljenje i sram zbog nameštanja prošlogodišnje trke za Veliku nagradu Singapura. FIA je istakla da je još jedan čovek, pored Brijatorea i Simondsa znao pre trke za plan po kojem je Nelson Pike junior udario u zid da bi pomogao klupskom kolegi Fernandu Alonsu da pobedu.

Francuska ekipa je u ponedeljak dobila uslovnu kaznu do 2011. godine zbog skandala u Singapuru, dok je Brijatore doživotno proteran iz Formule 1. Simonds je dobio suspenziju od pet godina.

Kada je u ponedeljak FIA objavila kakve kazne će biti nametnute mislilo se da je je zavera bila ograničena na Pikea, Brijatorea i Simondsa, dok je vladajuće telo Formule 1 naglasilo da Alonso nije ništa znao o njihovom planu. Ipak, u dokumentima koje je FIA objavila dan kasnije pokazalo se da je još jedan član tima, koji nije bio umešan u zaveru i zato je identifikovan kao misteriozni doušnik, znao za plan pre trke i suprotstavio mu se.

FIA je saopštila da je 'Svedok X' njihovim istražiteljima rekao da je bio prisutan na sastanku koji je održan odmah posle kvalifikacija 27. septembra prošle godine, kada je Simonds pomenuo mogući plan udesa Brijatoreu. Savetnici FIA su, takođe, utvrdili da 'Svedok X' nije imao nikakvu ulogu u zaveri i da je pokušao da se distancira od nje. Vladajuće telo Formule 1 objavilo je i da ne postoje dokazi da je još neko u timu imao saznanje o tajnoj zaveri osim Brijatorea, Simondsa, Pikea i 'Svedoka X'.

U saopštenju FIA se kaže i da je Pike rekao da mu je Simonds predložio udes, dok je bivši šef inženjera Renoa rekao da je ideja potekla od mladog Brazilca, pa zato nije određeno ko je direktno odgovoran. Simondsu je ponuđen imunitet za saradnju, ali je on to odbio. Ipak, za razliku od Brijatorea, koji se nije pojavio na saslušanju u Parizu, Simonds je napisao izjavu sudu FIA u kojem je izrazio svoje žaljenje.

"Želeo bih da razjasnim svoju ulogu u incidentu, ja sam bio onaj koji je trebalo da odbije ideju o udesu kada mi ju je predložio Nelson Pike junior. Žalim i osećam stid zbog toga što nisam tako i učinio. Mogu samo da kažem da sam u potpunosti bio posvećen timu i da nisam imao nikakav lični dobitak od toga. Smatram da je udeo koji sam imao u tome da tim dovedem do mesta gde je sada najbolji posao koji sam odradio u životu. Ali, jednim potezom sam uništio visoku reputaciju koju sam gradio 33 godine. Te noći u Singapuru sam napravio grešku, o čijim posledicama nisam u tom trenutku razmišljao. Zbog te greške svima na koje je uticala nudim svoje izvinjenje", rekao je Simonds u svom pismu.

S druge strane predstavnici Renoa su rekli da će ostati u sportu i da će napraviti velike promene unutar tima kako bi obezbedili da se skandal kakav se desio u SIngapuru nikada ne ponovi. Takođe, francuska ekipa je saopštila da je prekinula pravni proces protiv Pikea juniora i njegovog oca trostrukog svetskog šampiona, koji je vodila u Francuskoj zbog lažnih optužbi i pokušaja ucene. Protiv dvojice Brazilaca pravni postupak je pokrenuo i Brijatore, ali on svoj zahtev nije povukao.

Među glavnim kandidatima da preuzme vođenje Renoa nalazi se legenda Formule 1 Alan Prost, a pominju se i Frederik Vasur, prvi čovek ART tima u GP2 seriji, bivši šefovi ekipa u Formuli 1 Dejvid Ričards i Kreg Polok, kao Olivije Kvesnel, prvi čovek Sitroena u Svetskom reli šampionatu (WRC)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu