Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 25.05.2009.

18:45

Vilijams podneo prijavu za 2010.

Vilijams je postao prva ekipa koja se trenutno takmiči u Formuli 1 koja je podnela prijavu za učešće u šampionatu sledeće godine.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Britanska ekipa se na takav korak odlučila uprkos aktuelnim nesuglasicama između timova i Svetske automobilske federacije (FIA) oko pravila za narednu sezonu. Ekipe imaju rok do 29. maja za prijave, ali je nekoliko konstruktora objavilo da to neće učiniti sem ako FIA na promeni pravila oko uvođenja opcionalnog ograničenog budžeta u zamenu za tehničku slobodu u razvoju bolida.

Tim insistira da nije prekršio dogovor sa rivalima i da su tokom vikenda u Monaku, zajedno sa ostalih deset ekipa, pisali FIA da bi se našao kompromis po pitanju pravila za sledeću sezonu.

„Jedinstvo Asocijacije timova Formule 1 (FOTA) je od velike važnosti za Vilijams“, rekao je generalni direktor Vilijamsa Adam Par.

Par je objasnio da je prijava Vilijamsa bila samo formalnosti, jer tim ima ugovor sa FIA i sa menadžmentom Formule 1 (FOM) za učešće u šampionatu naredne sezone.

„U potpunosti smo isplaćeni za naše učešće i moralno i pravno smo obavezni da razjasnimo da ćemo biti deo Formule 1 u budućnosti, kao što smo bili i u prethodnih 30 godina“, dodao je Par.

U poslednjem pismu koje su timovi uputili FIA traži se da postojeća tehnička pravila budu važeća i za sledeću sezonu, dok bi nova pravila u budućnosti donosile sve uključene strane.

Pored Kamposa, koji je prijavu podneo prošle nedelje, za vikend je stigla i prijava ekipe USF1, koju je osnovao bivši tehnički direktor Ližijea Ken Anderson zajedno sa nekadašnjim tim menadžerom Piterom Vindzorom.

Američka ekipa je ulazak u Formulu 1 najavljivala već tri meseca, a tim će imati američku bazu u Severnoj Karolini, a evropsku u Španiji i sigurno je da će za nju voziti samo vozači iz Sjedinjenih Američkih Država.

Koje timove ćemo videti na startu sledeće sezone znaće se 12. juna, kada će FIA objaviti listu učesnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu