Nova vest
Auto-moto

Utorak, 12.05.2009.

17:56

Ferari: „Napustićemo Formulu 1“

Ekipa Ferarija će napustiti Formulu 1 na kraju ove sezone ukoliko u sport bude uvedeno ograničenje budžeta, upozorila je italijanska kompanija.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ferari, koji je u od pokretanja Formule 1 u šampionatu je ujedno i najtrofejniji tim u istoriji, a takođe je pretio istupanjem prošlog oktobra ukoliko se usvoje predlozi o standardizovanim motorima.

Saopštenje Ferarija prenosimo u celosti:

„Bord direktora je ispitao poslednje odluke koje je donela Svetska automobilska federacija (FIA) tokom sastanka koji je održan 29. aprila. Iako je sastanak prvobitno sazvan da bi se ispitala disciplinska pitanja, odluka koja je doneta znači da će prvi put u istoriji Formule 1, sezona 2010. godine imati dve vrste propisa koji se zasnivaju na tehničkim pravilima i ekonomskim parametrima“.

„Bord smatra da ukoliko takva bude konstrukcija Formule 1 u budućnosti, onda će Ferarijevo neometano učešće u Svetskom šampionatu u poslednjih 60 godina, jedinog konstruktora koji je u sportu od njenog početka 1950. godine, biti blizu kraja. Bord je takođe izrazio svoje nezadovoljstvo metodama koje je FIA prihvatila u donošenju tako važnih odluka i odbijanje da dođe do razumevanja sa konstruktorima i timovima“.

„Pravila koja su doprinela razvoju Formule 1 u poslednjih 25 godina su stavljena u stranu , a samim tim i ugovorene obaveze između Ferarija i FIA u posledu stabilnosti propisa. Ista pravila za sve timove, stabilnost propisa, kao i nastavak borbe Asocijacije timova Formule 1 (FOTA) za smanjenje propisa su prioriteti za budućnost. Ukoliko to ne bude poštovano i ukoliko se propisi za 2010. godinu ne promene, onda Ferari ne namerava da se takmiči u sledećem šampionatu Formule 1, a predsedavajući bordom će proceniti najbolji način i metode da se zaštite interesi kompanije“.

Iz Ferarija su takođe istakli da veruju da će veliki broj navijača širom sveta razumeti tu tešku ulogu jer je ona dosledna pristupu italijanske ekipe u automobilizmu, a posebno u Formuli 1, i promociji sportskih i tehničkih vrednosti.

U poslednjih nekoliko dana i Tojota, Red Bul i Toro Roso su, takođe, nagovestili da bi mogli da napuste Formulu 1 ukoliko FIA ne promeni stav oko uvođenja ograničenja budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu