Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Rezultati

Decembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

VUK OBRADOVIĆ
Beograd -- Vuk Obradovic rodjen 11. aprila 1947. godine u selu Kondzelj (Toplica) u Srbiji.  Zavrsio je gimnaziju u Prokuplju, Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojno-politicku skolu i Komandno-stabnu skolu operative. Bio najbolji student sa prosekom 10 i najmladji doktor vojno politickih nauka u Jugoslovenskoj armiji, najmladji general i cetiri puta je vanredno unapredjen. Doktor je vojno-politickih nauka, a doktorirao na problemu nacionalizma (sovinizma) u jugoslovenskom drustvu. Objavio knjigu posvecenu ovoj temi i vise od 50 naucnih i strucnih radova. Aktivnu vojnu sluzbu napistio je na sopstveni zahtev 20.maja 1992.godine. Povod je bio, kako sam kaze neispunjeno obecanje roditeljima da ce im se deca, tada vojnici JNA vratiti sa ratista u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini do 19.maja 1992.godine. Nakon prestanka aktivne vojne sluzbe bavio se preduzetnistvom. Bio je clan Saveza komunista, portparol Generalstaba vojske Jugoslavije, nacelnik uprave za moralno vaspitanje Saveznog sekreterijata za narodnu odbranu. Kada je napustio vojnu sluzbu, okrece se privatnom biznisu i osniva Socijaldemokratiju, koju je prema nekim izvorima materijlano pomagao srpski biznismen Bogoljuba Karica. Njegov brat, Pavic Obradovic bio je poslanik Socijalisticke partije Srbije i potpredsednik Skupstine Srbije. Socijaldemokratija je bila clanica DOS-a, a promenom rezima Vuk Obradovic imenovan je za potpredsednika republicke Vlade i predsednika Antikorupcione komisije pri vladi Srbije. Zbog seksualne afere, rukovodstvo DOS-a je polovinom prosle godine apsolutnom vecinom odlucilo da Vuk Obradovic vise ne moze da bude na drzavnim funkcijama. Stranka pocinje da se deli na Orlicevo i Obradovicevo krilo, pocinju sudski sporovi i nastaju dve partije: Socijaldemokratija i Orliceva SD koja se vremenom i saradnjom spojila sa Socijaldemokratskom unijom.Socijaldemokratija Vuka Obradovica definise se kao “politicka stranka levog centra socijal-demokratske orijentacije”. U programuSocijaldemokratije stoji  “Zato se u svom delovanju oslanja na siroke drustvene slojeve. Socijaldemokratija se zalaze za korenit preobrazaj drustva putem politickih, ustavnih, ekonomskih reformi…Licna sreca, materijalno blagostanje i socijalna i sveukupna sigurnost, stvaralacki razvoj svakog gradjanina, prosperitet, demokratsko ustrojstvo i razvoj nacionalnog identiteta srpske, svake druge zajednice i celine drustva, vodece su vrednosti kojima se rukovodi delovanje stranke.
Dragan Radenović

Dragan  Radenovic je rodjen 12. aprila 1951. godine u Sarajevu. Poreklom je sa Kosova i Metohije, tacnije iz okoline Peci. Srbin, pravoslavne veroispovesti. Ozenjen je i otac dve cerke. Diplomirani pravnik, radio je u Sluzbi drzavne bezbednosti. Zavrsio je Fakultet primenjenih umetnosti, odsek vajarstvo, u Beogradu.

Tomislav Lalošević

Predsednicki kandidat grupe gradjana Tomislav Lalosevic predstavio je 10. septembra svoj program i najavio pocetak kampanje pod sloganom "Da ne izneverimo pretke i ne izdamo potomke".

Nebojša Pavković

General-pukovnik i bivsi nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije, Nebojsa Pavkovic, rodjen je 10. aprila 1946. u Senjskom Rudniku kod Cuprije. Zavrsio je Uciteljsku skolu 1966. godine u Aleksincu. Visoke vojne skole zavrsio je u Beogradu i to Vojnu akademiju Kopnene vojske 1970. godine, Komandno -stabnu akademiju Kopnene vojske 1982. i Komandno-stabnu skolu operative 1988. godine.

Branislav Ivković

Branislav Ivkovic je rodjen 1952. godine u Bijeljini u Republici Srpskoj. Diplomirao je, magistirao i doktorirao na Gradjevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je kao inzenjer u GP "Napred", a zatim je presao na Gradjevinski fakultet Univerziteta u Beogradu gde je bio prodekan i gde i sada predaje. Autor je vise udzbenika i naucnih radova iz oblasti gradjevinarstva. Govori engleski jezik. Ozenjen je i ima cetvoro dece.

Vuk Drašković

Vuk Draskovic, lider Srpskog pokreta obnove, rodjen je u Banatu, u Srbiji 1946. godine. Diplomirao je na beogradskom Pravnom fakultetu 1968. godine. Po diplomiranju je radio kao novinar u agenciji Tanjug. Novinarstvo je napustio 1981.godine i posvetio se knjizevnosti. U prvoj stavci njegovo programa stoji da ukoliko Draskovic postane predsednik "Ima da se zna sta ko mora da radi, a sta ne sme niko".

Vojislav Koštunica

Vojislav Kostunica je rodjen 1944. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1966, gde je magistrirao 1970. i doktorirao 1974. Za asistenta na Pravnom fakultetu u Beogradu izabran je 1970. godine a cetiri godine kasnije, u vreme politickih progona na Univerzitetu, morao je da napusti fakultet. Znatno kasnije, 1989. godine, odbio je ponudu da se kao profesor vrati na fakultet sa koga je pod prinudom otisao.

Borislav Pelević

Predsednik Stranke srpskog jedinstva, poslanik u Skupstini Srbije i sef poslanickog kluba SSJ, Borislav Pelevic rodjen je 22. novembra 1956. u selu Bublje kod Peci (Kosovo). Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac. U njegovoj biografiji postoji i kategorija ratnih aktivnosti.

Miroljub Labus

Miroljub Labus je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i trenutni potpredsednik Savezne vlade. Od 1966. do 1972. godine bio je clan Saveza Komunista Jugoslavije, kada podnosi ostavku na clanstvo zbog neslaganja s progonom profesora Mihajla Djurica. U Demokratskoj stranci je od 1990. do 2002. godine, a poslednjih pet je i Grupi 17. Od 1999. godine do 2002. godine clan je i nevladine organizacije G17 Plus.

Velimir Bata Živojinović

Kandidat Socijalisticke partije Srbije, Velimir Bata Zivojinovic je narodni poslanik i Predsednik Odbora za predstavke i predloge u Skupstini Srbije. Zivojinovic ima 69 godina, clan je Socijalisticke partije Srbije, a po profesiji je glumac. Mladjoj publici poznat je po ulozi u filmu "Lepa sela lepo gore".