English | Shqip

Novo na B92 sajtu: Kultura

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliIzbori 2004Izbor iz štampe
     
 

utorak 13. 07. 2004. 19:10 CET

Naslovna strana specijala


mp3 download (20mb)
mp3 stream
real stream

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

Dokumenti

Glasanje u inostranstvu

Istorijat izbora

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Konačni rezultati izbora (Izvor RIK)

% br. glasova
Izašlo na izbore 48,3 3.159.194

 

 

 

Tomislav Nikolić 45,40 1.434.068
Boris Tadić 53,24 1.681.528

 

 

 

Nevažećih 1,36 42.975

Doživotna predsednička prava | Glas javnosti, 27. maj
Da li je šef srpske države osoba kojoj treba zakonom regulisati socijalnu zaštitu?
Da izreka "sve što je lepo kratko traje" ne važi uvek, govori i Zakon o posebnim pravima i dužnostima predsednika Republike Srbije. Iako do sada nismo imali socijalno ugroženu osobu za predsednika, on je prvi i jedini građanin kojem je parlament zakonom obezbedio doživotnu socijalnu sigurnost.

Pored velike plate, po ovom zakonu, predsednik ima veliko lično obezbeđenje, vozni park i vozača, rezidenciju, lice koje će mu obavljati administrativne poslove i niz drugih privilegija.

Međutim, kako je navika velika muka, a odvika još veća, u ovom zakonu otvorena je mogućnost da se ova prava koriste i po "izlasku iz fotelje".

"Zakon o pravima i obavezama predsednika, donet 1999. godine, pretrpeo je bitnu izmenu 2001. godine, kada je regulisano da, i po isteku mandata (član 11), predsednici imaju lično obezbeđenje, obezbeđenje objekta, vozača i službeni auto, kao i pravo na jedno zaposleno lice koje će obavljati administrativne poslove. Ako neki predsednik po isteku mandata počini neko krivično delo i bude osuđen na duže od šest meseci, gubi ove privilegije (član 5)", rekao je Stevan Lilić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu.

Naš predsednik ima pravo da se besplatno vozi u svim vozilima javnog prevoza iako ima na raspolaganju vozni park i vozača, kao i platu za 20 odsto veću od najveće određene najvišim funkcionerima, koja mu pripada iako je u penziji. Dok mu traje mandat, njegov supružnik ima pravo da ne radi, a da mu se iz budžeta uplaćuje radni staž. Čim prestane da bude predsednik, ima doživotno pravo na penziju od 85 odsto plate. To ne važi ako počini neko krivično delo i bude osuđen na zatvor duže od šest meseci.

Čak i ako umre, dok se nalazi u funkciji predsednika ili po isteku mandata, supružnik ima pravo na penziju 75 odsto od plate.

"Nema razloga da neko ima takva ovlašćenja, a naročito ne predsednik jer on koristi privilegije koje mu nije dozvolio zakon već narod", smatra Milan Nikolić, politički analitičar.

Kao protivteža ovakvim privilegijama, predsednik ima i dve izričite obaveze. Treba da svesno i odgovorno obavlja svoju dužnost i pridržava se Ustava, a državne tajne mora da čuva i po prestanku obavljanja funkcije predsednika.

"Institucija predsednika u našoj državi je degradirana. U tom smislu, ako bi se ojačao ugled predsednika, taj zakon bi se mogao smatrati opravdanim. Međutim, naša kultura je vezana za personalizaciju političkog vođe, koja stvara novu autoritarnost. Od daleke istorije do danas, imali smo pojavu vođa koji žele autoritet po svaku cenu. Ovim zakonom su otvorene pravne mogućnosti za udovoljavanje željama pojedinaca", smatra Vladimir Vuletić, sociolog.

Kako nije srpski ćutati, a jeste uživati, ovaj zakon treba smatrati proizvodom društva u celini, a ne pojedinaca jer će (kako se predsednik bira svake pete godine, a u Srbiji ima oko 6 miliona ljudi koje se mogu izabrati za predsednika) za 1,2 miliona godina svaki Srbin biti po jednom predsednik.

Vera VukovićInat vodi ka porazu bolje Srbije

24. jun 2004. | Danas
Nacionalizam - jedna od linija podela između predsedničkih kandidata

Jedan pogled i hiljadu reči

24. jun 2004. | Danas
Uspaničeni Slobini bukači tek sada vide šta su izgubili. Večiti drugi presta da se ulaguje manjinama. Naumio da raspušta vojsku. Mora da drugovi oficiri i podoficiri padaju na teme od ushita. Pregladnelih vojnika što se tiče, oni znaju da su se češće od njih kupali njihovi vršnjaci krajem devetnaestog veka. Možda to jeste vojna tajna, ali vredi zabeležiti da je Srbija u ovom trenutku jedina država u kojoj branitelji otadžbine za pakovanje keksa preprodaju, recimo, pet minuta tuširanja hladnom vodom. Jer u kasarnama ni vode nema za sve.

Predsednički izbori: Zbir i razlika

24. jun 2004. | Vreme
Nikolićeva mala (80.000) prednost iz prvog kruga, Tadićeva široka koalicija dva puta veća od njegovog prethodnog rezultata i ćud "susedskih" birača

Pogled – desno, žmigavac – levo

28. maj 2004. | Vreme
Kampanju, koja zapravo traje 20 meseci, više ne diktira agitacija, nego senka događaja – potraga za "kraljem šećera" i Bogoljubovo poresko rešenje. Piše: Milan Milošević.

Svako tvrdi da je najbolji

28. maj 2004. | Blic
Javni nastup predsedničkih kandidata bitno utiče na opredeljenje birača jer u prvom planu nisu programi, nego ličnosti, kaže za "Blic" dr Zorica Tomić.

Parada ekscentričnosti

27. maj 2004. | IWPR
Beznadežni slučajevi ponovo se okupljaju da bi učestvovali na predsedničkim izborima u kojima nemaju nikakve šanse da pobede. Za IWPR piše Vladimir Sudar.

Nervozna kampanja

25. maj 2004. | Medija centar
Ton kampanji je dalo saopštenje Izbornog štaba DSS o ubistvu premijera Đinđića. Deo medija kritikuje taj potez, dok deo podupire tvrdnje DSS - navodi se u analizi Medijskog saveta beogradskog Medija centra.

Ko se boji Đinđića još

22. maj 2004. | Nova srpska politička misao
Ukoliko DSS ne prevaziđe frustracije prema Đinđiću i DS, nastaviće da se kreće ka dostizanju svoje mere iz Miloševićevog perioda. Piše: Ivan Milenković.

Ostojić: Sve ide u korist radikala

21. maj 2004. | Danas
Maršićanin i Tadić su pokazali da ne žele da rade na antiradikalskoj atmosferi. NVO i mediji to ne mogu da učine umesto njih, kaže za "Danas" Zoran Ostojić.

Eto Tomi radosti

20. maj 2004. | NIN
Dejan Mihajlov i Dragan Maršićanin žive u zabludi da, ma šta uradili ili rekli, radikal gubi u drugom krugu. Zbog toga vladin kandidat ima sve manje šanse da se tog kruga dokopa. Piše: Dragan Bujošević.

Politika je čudo

20. maj 2004. | Vreme
Stranka koja je sposobna da proizvede onakvo saopštenje, makar od njega posle tiho odustala, dokazala je manjak razuma i nema sumnje da nije u stanju da vodi zemlju. Piše: Stojan Cerović.

Srpski cirkus "Medrano"

19. maj 2004. | Glas javnosti
"U pitanju su velike političke igre, a žrtve su, pre svih, Đinđićeva porodica i - Boris Tadić", komentariše za "Glas" najnovije poteze DSS analitičar Milan Nikolić.

Predsednik ništa neće zaraditi

19. maj 2004. | Blic
Pobednik predstojećih predsedničkih izbora može da dobije najviše oko 700.000 evra iz budžeta Republike Srbije, a ne dva miliona kako je ranije spekulisano, piše "Blic".

Mediji u službi političara

18. maj 2004. | Medija centar
Većina medija u izbornoj kampanji zanemaruje interese građana i stavlja se u službu politike, ocenjuje Medijski savet beogradskog Medija centra u najnovijem izveštaju.

Kandidati na internetu

17. maj 2004. | B92
Težnja ka modernosti i mogućnost glasanja u inostranstvu uslovili su da većina kandidata dužnu pažnju posveti prisustvu na internetu. Ipak, dobili smo višak promocije i manjak interakcije.

Kandidati dele 640.000 evra

17. maj 2004. | Blic
Da li je kandidatura za predsednika i dalje unosan posao? Zakonom je predviđeno da kandidati za predsednika Srbije ravnopravno podele oko 640.000 evra.

Saslušanje usred izborne tišine

14. maj 2004. | Blic News
Milorad Ulemek će biti saslušan pred početak izborne tišine. Može li se to odraziti na rezultate glasanja? Pišu: Branimir Gajić i Nataša Gološin.

Izbori u Šilerovoj ulici

13. maj 2004. | NIN
Nijednom kandidatu Legijin iskaz ne može naneti ozbiljnu štetu, ali bi mogao da sa političke scene definitivno odstrani već odstranjene političare. Piše: Batić Bačević.

Đurđevdanska poruka

13. maj 2004. | Vreme
Predsednički izbori - da li će odlučiti harizma kandidata, odnos prema vladi ili sirotinjsko raspoloženje... Piše: Milan Milošević.

Predsedničke izbore potisnuo Legija

12. maj 2004. | Medija centar
Medijski tim beogradskog Medija centra ocenjuje da su trenutno glavni igrači na medijskoj sceni Srbije - Legija i njegovi advokati. Predsednički izbori su u drugom planu, a kandidati su epizodisti. Većina medija činovnički otaljava praćenje predsedničke izborne kampanje.

Izazovi švedskog stola

12. maj 2004. | Danas
Zašto je izuzetno važan i prvi krug predsedničkih izbora? Niko do sada, koliko je znano, nije izjavio - osim Bogoljuba Karića - da će zauzeti bilo koje mesto osim očekivanog učešća u drugom izbornom krugu, dakle drugog jer se nekako prećutno smatra da je prvo mesto u prvom izbornom krugu gotovo rezervisano za kandidata radikala Tomu Nikolića. Piše: Sveta Tadić.

Da li je Širak moguć u Srbiji

12. maj 2004. | Nova srpska politička misao
Često se govori o primeru predsedničkih izbora u Francuskoj kada su svi birači demokratskih snaga glasali za predsednika Širaka. Ali taj primer jednostavno ne funkcioniše u našoj političkoj kulturi koja je obeležena stranačkom zagriženošću. Piše: Marinko M. Vučinić

Ko zapravo bira predsednika Srbije

10. maj 2004. | Blic News
Da bi Tadić ili Maršićanin, u veoma izglednom drugom krugu predsedničkih izbora, pobedili Tomislava Nikolića, neophodan je dogovor oko uzajamne podrške ko god da od njih dvojice uđe u drugi krug. Piše: Dušan Pavlović.

Izbori, ubistvo i natrag

06. maj 2004. | Vreme
Na izborima će se, očigledno, glasati i o tome šta se dogodilo 12 marta prošle godine. Da li je ubijen premijer Đinđić? Ako jeste, da li je to dobro za ovu zemlju i ovaj narod? Piše: Stojan Cerović

Forca, Srbijo!

06. maj 2004. | NIN
Objavljujući svoju kandidaturu za predsednika Srbije, Bogoljub Karić je samouvereno izjavio da će sigurno postati predsednik, kad-tad: “Bolje da me izaberete danas, nego sutra.” Piše: Slavoljub Đukić.