London: Skejt park uvršten u listu kulturne baštine

Skejt park "The Rom" u istočnom Londonu postao je prvi takav park u Evropi koji je uvršten na listu britanske kulturne baštine.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

15:59

Default images

Odluku o tome donela je britanska vlada, smatrajući da su njegove betonske rampe i drugi elementi od nacionalnog interesa, te zaslužuju da budu zaštićeni.

Skejt park "The Rom" otvoren je 1978. godine sa popularizacijom ovog sporta u Velikoj Britaniji. Osmišljen po ugledu na parkove u Kaliforniji, prostire sa na površini od 8.000 metara kvadratnih duž reke Rom, u četvrti Hornčerč.

Još uvek je rado posećen ne samo od ljubitelja skejta, već i vozača BMX bicikala i skutera. To je drugi skejt park na svetu, pored "Bro Bowl"-a u Tampi, na Floridi, koji se našao na listi istorijskih mesta.

"Skejt je više od sporta: to je kult širom sveta", rekao je Rodžer Boudler, predstavnik Komisije za istorijske građevine i spomenike Engleske

"Park 'Rom' je najbolji primer ovog aspekta kulture mladih i izuzetno nam je drago što će na ovaj način biti zaštićen za buduće generacije", istakao je on, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: