Gardijan: Pljeskavica iz Beograda je broj jedan

Internet izdanje britanskog lista Gardijan objavilo je priču Marije Petrović o pljeskavicama, “gradskoj uličnoj hrani broj jedan”.

Izvor: Guardian, Marija Petroviæ

Utorak, 14.10.2014.

21:13

Default images

Foto: Grumbler %-| / Flickr.com

Tekst je objavljen u rubrici “Gradovi” i mi vam ga u celosti prenosimo:

“Pljeskavice od mesa servirane u zemički sa ljutom tucanom paprikom, sosom od belog luka, sirom ili salatom od kupusa, najbolje je jesti ispred kioska brze hrane – restoranske i kućne verzije ne mogu im ni prići.

U suštini, reč je o burgeru, ali u Beogradu ih mi pravimo malo drugačije. Ovde se zove pljeskavica i zemička nije tipična zemička, nego specijalna vrsta hleba koju zovemo lepinjom. Kada naručite pljeskavicu, tražite priloge i začine po izboru. Najpopularniji – i meni omiljeni – je urnebes. Svi ga žele, a izbegava se isključivo zbog belog luka.

Puritanci kažu da dobra pljeskavica može da se jede samo sa salatom od kupusa ili kajmakom – mlečnom prerađevinom sa Balkana, koja se pravi od prikupljanja masnoće iz mleka i dodavanjem soli.

Mladi, stari, bogati, siromašni, hipsteri... svi smo isti dok smo u redu za pljeskavice.

Njen ukus nije sofisticiran. To je jednostavno jelo, ali prepuno ukusa i sočnosti. Obična pljeskavica pravi se od mlevene junetine ili mešavine junetine i svinjetine, pa je odnos tih vrsta mesa veoma važan, kao i sadržaj masnoće.

Važnu ulogu igraju i salate i dodaci. Moj favorit je salata od kupusa, paradajz, kisela pavlaka, urnebes i tucana ljuta paprika, ali su mogućnosti beskrajne.

Negde možete dodati čak i salatu Olivier (ruska salata, prim. prev.) koja je mešavina krompira, povrća, kuvanom mesa i majoneza.

Servira se na različite načine. Gurmanska pljeskavica ima i naseckan luk, beli luk i ljutu papričicu koji se dodaju mlevenom mesu, a nekada se ubacuju čak i kockice sira.

Ima i još boljih varijanti – postoji i punjena pljeskavica sa listovima sira, šunke i/ili slanine u sredini.

Tucana ljuta paprika pravi se od ljutih papričica koje se uzgajaju uglavnom na jugu Srbije. Leskovac je najpoznatiji po ovim paprikama i u njemu se održava i godišnji festival roštilja na kom možete probati najbolje pljeskavice u državi.

Pljeskavica je brza hrana i najbolje je da je jedete na kioscima u kojima ima mesta samo za roštilj majstora i prodavca. Dođete ispred, poručite pljeskavicu kakvu želite, sačekate nekoliko minuta, a zatim odaberete salate, sosove i namaze.

Šta ovo jelo govori o Beogradu?

Bez obzira na to koliko su teška vremena, ili koliko malo novca imali, ljudi u Beogradu će uvek dobro jesti. Moja porodica kaže da nismo bogati, zato što smo pojeli sav novac. To je vrlo uobičajeno ovde".

Šta mislite, koja hrana najbolje predstavlja Beograd?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: