Najbolje ski staze u komšiluku

Iskoristite zimski raspust i skoknite sa mališanima u neki od najbližih ski - centara. Ukoliko ne znate da skijate, instruktori preporučuju da se odmah bacite na snoubord, skijanje na dasci, jer je mnogo zanimljivije a i brže se uči.

Izvor: Blic žena

Izvor: B92

Nedelja, 26.12.2010.

06:40

Default images

DURMITOR

Zbog vrhova alpskih visina, izvanrednih vidikovaca, ogromnih prostranstava pod snegom i uređenih skijališta, Durmitor, koji su nekad nazivali odmaralište bogova, idealan je za zimski odmor. Ovaj popularni crnogorski turistički centar i vazdušna banja nalazi se u Nacionalnom parku „Durmitor“ na 1.465 metara nadmorske visine. Za majstore skijanja veliki izazov predstavlja najduža i najteža staza Bobotov kuk. Nalazi se na 2.523 metra nadmorske visine i ima staze u dužini 3.500 metara. Skijaši mogu da se oprobaju i na stazama Savin kuk, Štuoc i Javorovača, koja se nalazi na samom ulazu u naselje.
U srcu durmitorskog područja smeštena je opština Žabljak, okružena sa 23 planinska vrha od preko 2. 200 metara, 18 planinskih jezera i kanjonom reke Tare, inače najdubljim u Evropi.

Nakon uživanja u zimskim čarolijama na snegu možete se opustite u nekom od planinskih restorana uz čuveni crnogorski kačamak, pršutu, hleb i jagnjetinu ispod sača. Čim probate ove specijalitete biće vam jasno zbog čega je Durmitor i poznat kao odmaralište bogova.

Naravno, neizbežno izletište za porodice je Crno jezero o kom su pisali brojni putopisci i pesnici. Tokom zime jezero se pretvori u led, tako da se i na njemu možete klizati sa vašim mališanima. U blizini jezera nalazi se informativni centar koji vam može pomoći ukoliko imate neke dileme, a u njemu možete kupiti i razglednice i suvenire. Žabljak je od Beograda udaljen oko 400 kilometara, a povratna autobuska karta košta oko 30 evra. Kako biste uštedeli neki dinar najbolje je da sami preko interneta ili telefonom rezervišete smeštaj u nekom od hotela ili apartmana. Pravi doživljaj za vaše mališane biće ukoliko budete iznajmili brvnaru, a cene za dan se kreću od 40 do 70 evra.

JAHORINA

Lepote Jahorine otkrila je buržoazija još krajem 19. veka, a prava atrakcija postala je 1923. godine kada su sagrađeni prvi hoteli. Staze za alpsko skijanje su dobro uređene, tako da u njima mogu uživati i početnici i profesionalci, a za ljubitelje ekstremnih sportova tu su staze za snoubord i ledena stena za slobodno penjanje. Lepota zimovanja na ovoj planini ogleda se u tome što se većina staza nalazi izuzetno blizu smeštaja. Jahorina je od Beograda udaljena 320 kilometara, a povratna autobuska karta košta oko 30 evra. Krevet u privatnom smeštaju kreće se oko 15 evra.

KRANJSKA GORA

Prvi ski-liftovi u Sloveniji izgrađeni su upravo u Kranjskoj gori, najpoznatijem slovenačkom skijalištu, koje se nalazi kod same granice sa Austrijom i Italijom. Ovo mesto čuveno je po Svetskom kupu u alpskom skijanju, kao i po takmičenju u ski-skokovima koje se održava svake godine u Planicama. Kranjska gora udaljena je od Beograda 625 kilometara i deo je velike skijaške regije, koju još čine Podkoren, Gozd Martuljak i Mojstrana. U periodu od 9. januara do polovine februara jedan dan u hotelu sa tri zvezdice košta 50 evra po osobi preko agencije „Kompas“.

BANSKO

Od malog živopisnog mesta s odličnim stazama i nekoliko nižerazrednih hotela, Bansko je za samo deset godina dospelo na listu evropskih mondenskih skijališta. Ovaj zimski turistički centar predstavlja savršenu kombinaciju nedirnute prirode planine Pirin i atmosfere drevnih bugarskih gradića. Uslovi za skijanje su odlični, a u brojnim bugarskim restoranima-mehanama možete uživati u specijalitetima. Povoljne aranžmane za skijanje u Banskom, koje je od Beograda udaljeno 560 kilometara možete naći na sajtu www.superodmor.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: