Veličanstveni nacionalni park koji leži pod vodom

Nacionalni park Draj Tortugas nalazi se oko 115 kilometara zapadno od Ki Vesta u Meksičkom zalivu. Prostire se na 260 kvadratnih kilometara i obuhvata sedam malih ostrva.

Izvor: BBC

Petak, 01.07.2016.

13:55

Veličanstveni nacionalni park koji leži pod vodom
Foto: Thinkstock

Jedna od stvari koja ovaj park čini posebnim je što se 99 odsto njegove površine nalazi pod vodom, piše BBC.

Draj Tortugas takođe je mesto u kojem se nalazi jedini severnoamerički koralni greben. Morske kornjače, tigar-ajkule (Ginglymostoma cirratum) i ribe gruperi (Epinephelus) park koriste kao mesto za mrešćenje.
Fort Džeferson (Foto: Screenshot)
Iz tog razloga, park predstavlja jedinstveni izazov za brojne rendžere koji ovo mesto nazivaju svojim domom: kako očuvati osetljivo podvodno okruženje, kada se klimatski uslovi i aktivnost predatora nalaze van domašaja ljudske kontrole?
Fort Džeferson (Foto: Thinkstock)
Skoro polovina parka bila je 2007. godine označena kao oblast za izvršavanje naučnih eksperimenata, a jedna od najpoznatijih studija bila je vezana za proučavanje ponašanja, populacije i životnog okruženja tigar-ajkule. Za razliku od ostalih vrsta ajkula, ove životinje se rađaju, pare i žive u vodenim područjima oko ostrva.
Fort Džeferson (Foto: Thinkstock)
Zadatak Nika Fuhsela, rendžera koji već tri godine radi u parku, je da posetioce Draj Tortugasa informiše o istraživanjima koja se u njemu odvijaju i edukuje ih o šteti koju mogu da nanesu ekosistemu, kao i malim koracima koje mogu da preduzmu kako bi umanjili ljudski uticaj na ekosistem.
Foto: Dry Tortugas NPS / Flickr.com

“Trenutno pokušavamo da pronađemo način da zaštitimo buduće generacije ajkula, a istovremeno dozvolimo turistima da uživaju u lepotama ovog parka. Održavanje te ravnoteže vrlo je težak posao”, rekao je Fuhsel.
Braon pelikan
Foto: vladeb / Flickr.com

Ostrva takođe predstavljaju raj za posmatrače ptica: u parku žive maskirana bluna (Sula dactylatra), gradska čigra i veličanstvena fregata (Fregata magnificens), dok braon čigre (Anous stolidus) i tamne čigre (Onychoprion fuscatus) park koriste kao mesto za gnežđenje.
Braon Èigre (Foto: Thinkstock)
Istraživači pokušavaju pomoću obeležavanja ptica i satelitskog praćenja da otkriju kuda ove ptice odlaze nakon što napuste Draj Tortugas, gde tragaju za hranom, i zašto koriste ova mala ostrva kao bazu.

“Što više znamo o ovim vrstama, više ćemo moži da učinimo da ih zaštitimo”, objasnio je Fuhsel.
Foto: snorkelingdives.com / Flickr.com

Do parka se može stići jedino brodom ili avionom, a jedini njegovi stanovnici su rendžeri, koji mogu da ostvare komunikaciju sa glavnim kopnom jedino putem satelitskih telefona i ograničenog pristupa internetu.
Foto: Thinkstock
Na svakih šest dana koje provede kod kuće, sa porodicom, Fuhsel provodi osam dana na ostrvima. Ali upravo je ta udaljenost ono što ih čini toliko posebnim, kaže.

“Osećam se privilegovanim što živim na najlepšem mestu u našoj zemlji. Ne samo da mogu lično da uživam u posmatranju i istraživanju ovog sveta, već i tu lepotu podelim sa drugima. Da, to podrazumeva određenu žrtvu, ali svi mi ionako moramo nešto da žrtvujemo. Snažno verujem u ono što radim”, zaključio je.
Foto: Eric Lanning / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: