Počeo projekat unapređivanja javnih nabavki

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki saopštila je da je otpočeo Projekat koji podržava i finansira EU, s ciljem jačanja kapaciteta.

Izvor: B92

Nedelja, 13.03.2016.

13:38

Počeo projekat unapređivanja javnih nabavki
Foto: Thinkstock

Projekat ima za cilj i upoznavanja sa evropskom praksom u oblasti javnih nabavki i daljeg usklađivanja sa zakonodavstvom EU.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj projekat je otpočeo imajući u vidu da je zaštita prava u postupku javne nabavke, odnosno žalbeni sistem, izuzetno važan segment sistema javnih nabavki u Srbiji.

U Klubu poslanika je, kako se dodaje, 11. marta održan skup povodom početka aktivnosti na projektu EU „Jačanje zaštite prava u postupcima javnih nabavki u Republici Srbiji“

Prisustvovali su predstavnici domaćih i inostranih institucija i organizacija kao i predstavnici ambasada (Delegacija EU u Srbiji, Kancelarija za evropske integracije, Agencija za borbu protiv korupcije, Komisija za zaštitu konkurencije, OEBS, UNDP, EBRD, SIGMA, Svetska banka, ambasada Slovenije, ambasada Velike Britanije…)

"Tvining lajt/laki tvining“ projekat Evropske unije je šestomesečni projekat tehničke pomoći i izuzetno je važan za usklađivanje propisa sa direktivama EU, posebno imajući u vidu da je zaštita prava ponuđača i javnog interesa važno potpoglavlje u Pregovaračkom poglavlju 5: javne nabavke, čije se „otvaranje“ očekuje tokom 2016. godine, zajedno sa „otvaranjem“ Poglavlja 23 i 24.

Vrednost projekta je 250.000 evra i sprovodi ga slovenačka Državna revizijska komisija, telo koje je u Sloveniji nadležno za žalbe u oblasti javnih nabavki.

Jedan od značajnih rezultata projekta biće preporuke koje se odnose na usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama, koji će biti potpuno usklađen sa novim direktivama EU u oblasti javnih nabavki i čije je usvajanje, prema Strategiji razvoja javnih nabavki predviđeno za četvrti kvartal 2017. godine.

Skup je otvorila šefica Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EUTanja Miščević, koja je govorila o značaju uređenih javnih nabavki za borbu protiv korupcije, odnosno povezanosti Pregovaračkih poglavlja 5 i 23, ističući važan doprinos Republičke komisije aktivnostima u okviru Poglavlja 5 koje se bavi javnim nabavkama.

Dodala je da Slovenija pomaže Srbiji u evrointegracijama dugi niz godina, te da je i nastanak Kancelarije Vlade Srbije za Evropske integracije svojevremeno iniciran kroz projekat pomoći EU u kojem su učestvovali slovenački eksperti.

U ime Delegacije EU u Srbiji skupu se obratio Stefan Hudolin, šef operativnog sektora, koji je istakao da je potrebno ojačati kapacitete Republičke komisije.

Hana Hukić, predsednica Republičke komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, govorila je o nadležnostima Republičke komisije i značaju ove institucije za sistem javnih nabavki u Srbiji.

Borut Smrdel, predsednik Državne revizijske komisije Slovenije istakao je spremnost eksperata iz Slovenije da podele svoja iskustva sa srpskim kolegama. Prisutnima se obratio i Vladimir Gasparić, ambasador Slovenije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: