Kako prolećne alergije utiču na vašeg ljubimca?

Kijanje, grebanje u grlu, svrab, curenje iz nosa... Pored lepog vremena, proleće donosi i alergije. Da li alergije utiču na naše ljubimce isto kao i na nas? Saznajte dalje...

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2016.

08:44

Kako prolećne alergije utiču na vašeg ljubimca?

Životinje su izložene istim alergenima u vazduhu kao i mi. Polen drveća i trave, buđ, insekti - takođe i kod životinja izazivaju alergijske reakcije. Njih takođe pogađaju slični neprijatni simptomi: curenje iz nosa i očiju, svrab, kašalj, kijanje... Teži slučajevi obično uključuju i sekundarne bakterijske infekcije koje mogu uzrokovati još češće češanje, prekomerno grebanje, lizanje i trljanje.

Teži simptomi uvek zahtevaju veterinarski pregled. Posmatrajte ponašanje vašeg ljubimca i razmotrite da li primećujete nešto neuobičajeno. Na primer, preterano lizanje često se povezuje sa stresom, ali je takođe i jedan od simptoma alergija.

Takođe, ukoliko primetite da vaš ljubimac neobično ili neprijatno miriše (što može uzrokovati gomilanje bakterija na telu, unutar ušiju, u ustima ili naborima kože), gubi dlaku ili se neobično ponaša - vreme je za posetu veterinaru.

Postoji nekoliko stvari koje možete preduzeti kako biste olakšali ljubimcu simptome. Obrišite ljubimca, naročito šape, svaki put kada se vraćate iz šetnje. Kupajte mačku ili psa blagim sredstvom za kupanje, domaćim šamponom ili rastvorom.

Veterinar ili specijalista može prepisati vašem ljubimcu antihistamine, ali je važno ove lekove davati životinji isključivo pod lekarskim nadzorom. Takođe, ishrana obogaćena omega-3 kiselinama i probioticima može umanjiti simptome alergija vašeg ljubimca.

foto: flickr.com/j.wynia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: