Igračke mogu biti opasne za ljubimca?

Nova studija sprovedena na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu otkrila je da plastične igračke, poput gumenih koje pište, sadrže štetne hemikalije uključujući i bisfenol A (BPA) i ftalate, koji predstavljaju zdravstveni rizik.

Izvor: B92

Subota, 08.12.2012.

12:34

Default images

Filip Smit, jedan od autora studije i toksikolog na Institutu za prirodno okruženje i ljudsko zdravlje želeo je da ispita kako takve igračke utiču na njegove pse.

“Neki od pasa dobijaju gumene igračke gotovo čim se rode i imaju ih ceo život. Svi želimo da naši ljubimci budu zdravi”, rekao je on.

Istraživači predvođeni naučnicom Kimberli Vuten, proučavali su koliko BPA i fralata mogu da otpuste narandžaste i bele gumene igračke umočene u pseću pljuvačku. Rezultate su uporedili sa onim dobijenim testiranjem igračaka koje su preradili simulatori žvakanja.

Pošto je korištena veštačka pljuvačka i simulator, istraživači nisu sigurni koliko hemikalije tačno biva otpušteno u usta psa, ali pretppostavljaju da je reč o mnogo većim količinama od onih koje puštaju dečje igračke.

Takođe, koristili su više vrsta igračaka za ljubimce i otkrili da najviša koncentracija BPA i ftalata izlazi iz igračaka koje pište.

“Zamislite molekule kao cigle koje grade plastiku. Žvakanje i cepanje kod plastičnih igračaka za pse kida hemijske veze i dozvoljava da pojedinačni molekuli bivaju otpušteni”, kaže Lora Vandenberg, naučnica za reprodukciju Tafts univerziteta u Masačusetsu.

Više istraživanja potvrdilo je da su BPA i ftalati povezani sa raznim zdravstvenim problemima ljudi i glodara – nekim tipovima kancera, defektima, pojave ranog puberteta kod žena, gojaznošću i problemima u ponašanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: