Ko je pomagao Jane Austen?

Jane Austen imala je velikih poteškoća sa spelovanjem, nije koristila interpunkciju i sigurno je da je neko „ulepšavao“ njena dela, rezultati su najnovijeg britanskog istraživanja.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.10.2010.

14:20

Default images

Iako je poznata po svom prefinjenom stilu pisanja, a njeni romani odišu elegancijom i lakoćom izražaja, čini se da je slika o pravoj Jane Austen nešto drugačija. Profesorka Kathryn Sutherland analizirala je više od hiljadu originalnih rukopisa romana koje je pisala Jane Austen.

„Konačne verzije njenih romana, koje mi danas čitamo, imaju toliko intervencija, da se slobodno mogu pripisati drugom autoru“, izjavila je Sutherland za „Daily telegrpah“. „Nijedan drugi britanski pisac nije izgradio tako čvrstu poziciju na svom stilu pisanja i osećaju za rečenicu. Ali, kada čitate originalne rukopise, sigurno je da Austen i nije posedovala taj osećaj.“

Osoba za koju se veruje da je „ulepšavala“ dela spisateljice, zove se William Gifford. Ovaj pesnik i kritičar radio je za drugog izdavača Austenove, Johna Murraya. Gifford je imao klasično obrazovanje i pretvorio je njen jezik u nešto sasvim drugo, tvrdi profesorka Sutherland.

„Jane Austen je bila poznata po svom čistom i elegantnom engleskom jeziku, ali njeno pisanje je bilo mnogo interesantnije nego što se čini. Rekla bih da je bila mnogo sklonija eksperimentisanju, iako joj se to ne pripisuje“, objašnjava Kathryn dodajući da njen stil više podseća na stil pisanja koji neguje Virginia Woolf.

U sve ovo moći će da se uvere i ljubitelji dela ove britanske književnice, kao i oni koji osporavaju njen talenat. Naime, 24. oktobra na internetu će biti objavljeno više od hiljadu originalnih spisa Austenove. Ovu kolekciju sakupio je tim na čelu sa profesorkom Sutherland. Među dokumentima će se naći čak i najranija pisma, ali i rukopis romana „Sanditon“ koji Austen nije završila usled smrti. Nažalost, rukopisi poznatih romana „Gordost i predrasude“, „Razum i osećajnost“ i „Ema“ nisu sačuvani.

Jane Austen rođena je 1775. godine. u Stiventonu. Njeni romani danas se smatraju važnim delom celokupne engleske književnosti. Njenom životu i delu posvećena su čak dva muzeja. „The Jane Austen Centre“ smešten je u Batu, nedaleko od kuće u kojoj je Austenova živela 1805. godine, a „The Jane Austen's House Museum“ nalazi se u Čotonu, gde je književnica živela od 1809. do 1817. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: