Narodno pozorište u 2017: Od Joneska do Đordana

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić izjavio je danas da u 2017. godinu ulaze sa mnogo više optimizma, sa istim konceptom da imaju za svakog po nešto, te će se na repertoaru naći dela Ežena Joneska, Lava Tolstoja, Branislava Nušića, a posle 40 godina opere "Norma" i "Andre Šanije"...

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2016.

15:43

Narodno pozorište u 2017: Od Joneska do Đordana
narodnopozoriste.co.rs

Savić je Tanjugu rekao da će Jagoš Marković režirati Joneskovu "Ćelavu pevačicu", Igor Vuk Torbica "Carstvo mraka" Tolstoja, jedan od najinteresantnijih reditelja u regionu Jernej Lorenci predstaviće svoju "Epiku balkaniku", Andraš Urban će posle velikog uspeha sa "Rodoljupcima" režirati Nušićev komad "Sumnjivo lice", a na repertoaru će se naći i novi tekst Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića.

"Opera će se pojaviti sa jednim od najvećih svetskih reditelja Đankarlom del Monakom i 'Normom', koja 40 godina nije igrana u Narodnom pozorištu, a drugi naslov će biti 'Andre Šanije' Umberta Đordana, koji takođe skoro 40 godina nije bio na našoj sceni, a oko koga postoji opšti konsenzus solista koji ga obožavaju", kazao je Savić.

On je najavio i balet "Evgenije Onjegin" na muziku Čajkovskog i obnovu "Slike Dorijana Greja" Vladimira Logunova, a do marta će realizovati iz ovogodišnjeg repertoara predstavu "Ričard Treći" i operu "Moć sudbine".

Naredna godina će, prema Savićevim rečima, biti posebno posvećena domaćem stvaralštvu kao priprema za jubilarnu 150. sezonu (2018/2019) kada će, ukoliko se usvoje njegovi predlozi, na repertoaru biti isključivo domaća dela i domaći stvaraoci. Što se tiče gostovanja, ansambl Narodnog pozorišta 28. decembra će u Temišvaru izvesti operu "Evgenije Onjegin", a naredne godine nacionalni teatar očekuje predstavljanje u Kini i to sa dramom "Dama s kamelijama" i baletom "Ko to tamo peva".

Savić posebnu pažnju skreće na protokol koji su potpisali sa Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu o razmeni predstava i kaže da im je cilj da isto urade sa Narodnim pozorište u Nišu.

V.d. upravnika skreće pažnju da zbog gomilanja predstava dolaze u situaciju da nemaju dovoljno prostora ni dana u godini da igraju sve što imaju na repertoaru, zbog čega im je potrebna nova scena i podsetio da postoje priče o dodatnoj sceni na Trgu Republike. Rezervna varijanta je, dodao je Savić, "Beograd na vodi" gde postoji ceo jedan deo koji se zove "Opera distrikt" i ukazao na činjenicu da "Dramaten" u Stokholmu, na primer, ima čak osam scena na raznim mestima u gradu, kao i da je sasvim normalno odvojiti dramu od opere i baleta, jer to podrazumeva drugačiju organizaciju.

Savić je na današnjem druženju sa novinarima rekao da su dobili novi Upravni odbor i novi Nadzorni odbor - "upravljačka tela kakva dolikuju nacionalnom teatru, a formiran je i vrlo kvalifikovan Umetnički savet, za šta se on dugo zalagao, te sa mnogo više optimizma mogu da uđu u 2017. godinu. On je posebno naglasio bolju saradnju sa Ministarstvom kulture nego tokom mandata prethodnog ministra što im omogućuje, kako je rekao, da bez problema ostvaruju zacrtani plan.

Savić je rekao da će i postojeće v.d. stanje od januara biti promenjeno, da im predstoje ne tako laki zadaci podsetivši da je u prvom talasu racionalizacije Narodno pozorište smanjilo broj radnih mesta za 111 što se nije odrazilo na umetnički kvalitet predstava. Prema Savićevim rečima balet i dalje ima najveći procenat prodaje ulaznica (96-97 posto), sledi opera (92-93 posto) pa drama (88-90 posto). Ansambli Narodnog pozorišta u Beogradu tokom ove godine odigrali su ukupno 468 predstava pred oko 129.000 gledalaca, a drugih 88 programa na scanama nacionalnog teatra pratilo je 23.500 gledalaca, tako da je ukupan broj posetilaca 152.500.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: