Kako su nastale "Pesme ispod pokrivača"

Promocija neobičnih domaćih obrada stranih rok klasika, objavljenih na kompilaciji "Pesme ispod pokrivača - POP Depresija: Koncertne godine" održaće se 23. juna (20 h) u Kulturnom centru Rex.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 22.06.2013.

12:54

Default images

Početkom juna svetlost dana ugledala je kompilacija "Pesme ispod pokrivača", na kojoj dvanaest domaćih bendova obrađuje pesme muzičara koji su u organizaciji POP Depresije proteklih godina posetili Srbiju.

Kompilaciju je poslednjeg dana prošle godine najavio singl benda Autopark pod nazivom "Dva klikera", pesma nastala prema motivima The Sea nad Cake klasika "Two Dolphins", a potom i Lula Mae sa "Slow Motion Movie Star", verzijom pesme Micka/PJ Harvey.

Aktuelni singl "Stanje Budućnosti" Nežnog Dalibora obrada je pesme "Futureworld" trojke Trans Am.

Pored ovih pesama na kompilaciji "Pesme ispod pokrivača/POP Depresija: Koncertne godine" nalaze se i obrade pesama sledećih grupa i solista: Teenage Fanclub, Steve Wynn, Husker Du/Grant Hart, The Walkabouts, Giant Sand/OP8/Howe Gleb, Bonnie "Prince" Billy, Jason Anderson i Lambchop.

Njihove pesme u novom ruhu snimili su: Kodagain, On Tour, ŽeneKese, The Mothership Orchestra, Ventolin, Ilija Ludvig, Stray Dogg, Ika i Wooden Ambulance. Nekoliko obrada podarilo je stranim klasicima novi život na srpskom jeziku. Tako je pesma "Flexible Flyer" u izvedbi sastava ŽeneKese vratila dobila svoj prvobitni, nikad ostavreni oblik uspavanke, i naziv "Supersonične sanke".

“Dado, naš basista, jednog je dana ispričao da je negde na internetu nabasao na izjavu Granta Harta, kako mu je ‘Flexible flyer’ neprežaljena pesma, jer ju je on napisao kao uspavanku za svog sestrića. Potom su je, na nagovor producenata, tokom snimanja albuma ‘Flip Your Wig’ pretvorili u rokanje, i prema njegovim rečima napravili da zvuči kako muzika za striptiz”, otkriva za B92 vokal i gitarista benda ŽeneKese Stefan Ikonić.

“Tako smo mi odlučili da je vratimo u uspavanku. Morali smo da je prepevamo na srpski da bi se nekako srodili sa pesmom, a prepev je, kako ja na to gledam, neka kombinacija matematike i poezije, gde treba da se poštuje metrika pevanja i značenje pesme, a da se pritom propusti kroz sopstvena iskustva”, objašnjava on, dodajući da se jedino potpunim unošenjem sebe u tuđu pesmu može postići da ona zvuči pošteno “čak iako se njen konačni izgled ne uobliči baš najbolje”.

Kompilacija "Pesme ispod pokrivača - POP Depresija: Koncertne godine" dostupna je za besplatno preuzimanje na adresi: popdepression.bandcamp.com ili www.popdepresija.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: