Gojine grafike videlo 5.000 ljudi

Izložba grafika Fransiska de Goje u galeriji Instituta Servantes u Beogradu biće zatvorena u subotu 31. marta, a do sada je radove španskog umetnika videlo više od 5.000 posetilaca, rekli su organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2012.

15:21

Default images

Na izložbi pod nazivom "Užasi rata i ratna fotografija" u sedam ciklusa predstavljene su 82 grafike rađene u bakrorezu, kojima je Goja kao preteča ratnih fotoreportera nepristrasno prikazao užase rata.

Predstavljeni su prizori španskog rata protiv Napoleonovih trupa (1808-1814), a grafike su grupisane u celine koje prikazuju Gojine osnovne ideje "Front", "Žrtve", "Pogubljenja", "Progonstva i pljačkanja", "Glad", "Žena" i "Posleratni period".

Radovi iz ciklusa koji prikazuje posleratni period privukli su najviše pažnje posetilaca izložbe u Beogradu, saopšteno je iz Servantesa.

Pre Fransiska Goje umetnicima je rat bio tema i motiv samo po porudžbini viših staleža, a na njegovim grafikama prisutna je objektivna osuda surovosti obe strane u ratnim sukobima.

Izložba Gojinih grafika od 2010. godine obišla je brojne svetske prestonice, a u Beogradu je organizovana kao doprinos proslavi 50. godišnjice dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, velikom proučavaocu i ljubitelju Goje.

Fransisko de Goja roen je 30. marta 1746. godine u Španiji, a među njegovim najpoznatijim delima su "Gola maja" i "Obučena maja", "3. maj 1808." i "Pogubljenje branilaca Madrida".

Izložbu su organizovali Institut Servantes u Beogradu i Akademija lepih umetnosti San Fernando iz Madrida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: