Slavni Džek Nikolson napunio 80 godina

Poznati američki glumac Džek Nikolson, trostruki dobitnik Oskara, danas puni 80 godina. Nikolson, rođen 22. aprila 1937. u Nju Džersiju postao je svetski poznat 1969. ulogom provincijskog advokata u filmu "Goli u sedlu".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 22.04.2017.

18:10

Slavni Džek Nikolson napunio 80 godina
GettyImages

Glumac je ostvario niz značajnih uloga u kojima glumi neurotične autsajdere i buntovne, neprilagođene i asocijalne osobe.

Njegov najpoznatiji film za kojeg je dobio prvog Oskara 1975. godine je "Let iznad kukavičijeg gnezda". Drugog Oskara kao najbolji glumac dobio je 1997. za ulogu u filmu "Dobro da bolje ne može biti" reditelja Džejmsa Bruksa, a treći za sporednu ulogu 1983. u filmu "Vreme nežnosti".

Nominovan je 12 puta za Oskara. Dobitnik je nekoliko Zlatnih globusa i nagrade BAFTA, za ostvarenja kao što su "Sve o Šmitu", "Kineska četvrt", "Čast Pricijevih" i "Isijavanje".

Glumio je u ostvarenjima velikih reditelja kao što su Miloš Forman, Stenli Kjubrik i Martin Skorseze. Ostale su upamćene njegove uloge u brojnim filmovima, među kojima su "Betmen", "Veštice iz Istvika", "Dvostruka igra", "Vuk", "Idemo na jug" i "Poštar zvoni dva puta".

Poslednji film je snimio 2010. godine "How do you know" i od tada se ređe pojavljuje na velikom platnu, jer, kako navode njegove menadžeri, bira uloge koje voli da izvodi do "perfekcionizma".

Džek Nikolson je poznat i kao veliki borac protiv nasilja na filmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: