Srpski film u trci za evropskog Oskara

Kratkometražni film “Naše telo”, čiju režiju potpisuje Dane Komljen, nominovan je za prestižnu nagradu Evropske filmske akadmije, koja će biti dodeljena krajem godine u Berlinu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

08:17

Default images

Film “Naše telo” premijerno je prikazan 25. januara na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, gde je poečtkom sedmice posebnom odlukom žirija nominovan za “evropskog Oskara” - nagradu EFA (European Film Award) u kategoriji najboljih kratkometražnih filmova.

Žiri selekcije roterdamskog festivala “Tiger Awards Competition for Short Films” odlučio je da glavna priznanja dodeli filmovima “Things” Bena Riversa, “La fievre” Safije Benhajm i “Greetings to the Ancestors” Bena Rasela.

Prikazan u istoj selekciji film Daneta Komljena, snimljen su srpsko-nemačkoj koprodukciji, direktno je nominovan za nagradu Evropske filmske akademije.

Ovogodišnji žiri u selekciji namenjenoj kratkom metro činili su britanska umetnica i rediteljka Beatris Gibson, holandski kustos Ksander Karskens i Kojo Jamašita, umetnički direktor japasnkog festivala “Image Forum Festival”.

Oni su odličili da “Naše telo” nominuju za najznačajnije priznanje EFA zbog “sirovog i neposrednog suočavanja sa svojim subjektom, preplitanja književnog i filozofskog, kao i zbog ubdeljivog kontrastriranja suptilnog i odsečnog”.

Naše telo (Our Body) trailer from dane komljen on Vimeo.

Evropska akadmija je u kategoriji za najbolje kratkometražne filmove već nominovala ostvarenja “Washingtonia” Konstantine Kocamani iz Grčke, “El Coredor” Hose Luisa Montesinosa iz Španije i britanski film “Field Study” Eve Veber.

Nominacije Evropske akademije u kategoriji najboljih kratkometražnih filmova organizovane su u saradnji sa najprestižnijim evropskih filmskim festivalima koji svake godina biraju najbolje iz svoje selekcije. Sledeći nominovani film biće poznat po završetku Međunarodnog festivala kratkog metra Klermon-Feran.

Kada budu poznati svi nominovani filmovi, Evropska filmska akademija predstaviće sva odstvarenja svojim članovima, kojih je više od 3.000, a koji će potom tajnim glasanjem izabrati najbolji film.

Dobitnik ove nagrade, zajedno sa dobitnicima ostalim EFA priznanjima, biće poznat 12. decembra na 28. ceremoniji dodele nagrada Evropske filmske akademije koja se održava u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: