Kultura

Sreda, 13.02.2013.

16:30

Haneke i priča iza filma "Ljubav"

Za svoj film "Ljubav", koji ima pet nominacija za Oskara, uključujući za najbolji film, austrijski reditelj Mihael Haneke kaže da je bio inspirisan vlastitim iskustvom, dok je brinuo o umirućoj tetki.

Izvor: Tanjug

Default images

Ova ljubavna drama o predanosti, starenju i bolesti nominovana je i u kategoriji za najbolju režiju, najbolji originalni scenario, najbolji strani film i najbolju žensku ulogu za 85-godišnju Emanuelu Rivu.

Haneke, poznat po filmovima "Učitelj klavira" iz 2001. i "Smešne igre" iz 1997, glavni je kandidat za osvajanje ovogodišnjeg Oskara za najbolji strani film, nagradu za koju je bio nominovan i 2010. sa filmom o nacizmu "Bela traka".

Austrijski reditelj je iz Madrida, gde režira Mocartovu operu "Cosi Fan Tutte", razgovarao sa novinarem Rojtersa o filmu, Oskaru i budućim planovima.

Na pitanje šta misli o kritičarima koji su njegov film okarakterisali kao "horor" zbog pojedinih mučnih scena o umiranju, Haneke je kazao da je reč o preterivanjima.

"Film je šokantan, ali je istina uvek šokantna. To nije šetnja parkom, već teška i ozbiljna tema, koja tera na razmišljanje. Pretpostavljam da imam zrelu publiku koja razume situaciju.

Ovaj film ne bi trebalo da bude shvaćen kao zabava, kao što je to slučaj sa većinom filmova. Njegov cilj, međutim, nije da šokira", naveo je reditelj.

On je rekao da je želeo da snimi film o tome kako se ljudi suočavaju i nose sa patnjama voljene osobe, o starenju i bolesti - "jer gotovo svi se mi u jednom trenutku razbolimo", o problemima koji, pre ili kasnije, pogađaju sve nas.

Haneke je inspiraciju za film našao u vlastitoj porodici. Naime, njegova tetka je sebi oduzela život u 93. godini nakon duge bolesti.

"Jako sam je voleo i gledati je kako pati je bilo izuzetno teško", kazao je on, dodavši da ipak nije mogao da joj pomogne da izvrši samoubistvo kako je to ona od njega tražila.

"Znao sam da bih završio u zatvoru, ali svejedno mislim da ne bih bio u stanju da to učinim", istakao je Haneke.

Na pitanje da li očekuje da 24. februara osvoji Oskara, slavni reditelj je odgovorio odrično. "Nadao sam se nekoj od nominacija, ali sam svakako, kao i mnogi, bio prijatno iznenađen", naveo je on, dodajući da je divno što će biti među svim tim lepo obučenim svetom i nadmetati se sa njima.

Haneke je istakao da bi bio veoma srećan kada bi "Ljubav" osvojio Oskara, ali da priznanja nisu same po sebi cilj.

"Radujemo se svakoj nagradi, ali se filmovi ne prave zbog njih. Ipak, srećni ste kada dobijete priznanje, jer to omogućava filmu da ga vidi što više ljudi", zaključio je austrijski reditelj i za kraj dodao da će snimati filmove sve dok bude na mogao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: