U utorak počinje 5. Kustendorf

U utorak 17. januara na Mokroj Gori počinje 5. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje konkurisaće 20 filmova izabranih u konkurenciji više od 200 prijavljenih radova, a gosti festivala su i Benisio del Toro, Izabel Iper i Ejbel Ferara.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2012.

10:39

Default images

Počasni gost petog Kustendorfa biće francuski glumac Tahar Rahim, a Festival će posetiti i braća Darden, Marđan Satrapi, Frederika Aspok...

Na festivalu posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazani filmovi reditelja Kim Ki-duka iz Južne Koreje i Nurija Bilge Džejlana iz Turske, a za studente će biti organizovana i predavanja dvojice autora. Biće predstavljen nemački reditelj Anders Drezen i njegov film Zaustavljen na putu, Ejbel Ferara i ostvarenje 4:44 - Poslednji dan na Zemlji i Kim Ki-dukov Ariang.

Predstaviće se i režiserka Marđan Satrapi i njen koolega Vinsent Pinoa, autori filma Piletina sa šljivama, Aškar Farhadi sa filmom Razvod: Nader i Simin za koji je nagrađen Zlatnim medvedom u Berlinu prošle godine i autorka pobedničkog ostvarenja u Marakešu Van granica Frederika Aspok iz Danske. U selekciji „Kustendorfa" su i dva ostvarenja koja su prošle godine osvojila Gran pri Festivala u Kanu Dečko sa biciklom braće Darden i Bilo jednom u Anadoliji Nuri Bilge Džejlana.

Osim glavnih nagrada – Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta – biće dodeljena i nagrada za najbolju kameru „Vilko Filač", koju će uručiti kamerman Martin Šec i montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc. Za učesnike će biti organizovano i predavanje glumice Izabel Iper o njenoj ulozi u filmu Kloda Šabrola Madam Bovari.

Novina Festivala je pokretanje programa u okviru kojeg će biti predstavljena prva dugometražna ostvarenja autora koji razvijaju specifičan stil i filmski jezik.

Kako su najavili organizatori, u pratećem programu nastupiće ruska pevačica Pelagija, holandski Rozenberg trio, Adam Stinga iz Moldavije, orkestar Bobana i Marka Markovića, Stribor Kusturica i njegov bend „Trovači" i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: