Drevni asirski grad Nimrud – još jedna žrtva ID

Drevni asirski grad Nimrud u Iraku, koji se iračke snage prošle nedelje preuzele od džihadista Islamske države, znatno je oštećen, javila je danas agencija AFP s mesta zbivanja.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.11.2016.

17:15

Drevni asirski grad Nimrud – još jedna žrtva ID
Foto: Wikimedia Commons / public domain

Brojne statue su slomljene i oborene na zemlju, uništena je obnovljena palata i srušen je zigurat, drevni hram-kula visok oko 50 metara.

Iračke snage saopštile su u nedelju da su oslobodile istorijski lokalitet Nimrud od džihadista u ofanzivi za preuzimanje Mosula, koji se nalazi oko 30 kilometara od antičkog grada.

Nimrud ili Kalhu je antički asirski grad, koji se nalazio južno od Ninive na reci Tigris. Grad se prostirao na 16 kvadratnih milja.

Asirski kralj Šalmanasar Prvi izgradio je Nimrud, koji je postojao hiljadu godina. Nimrud je postao glavni grad u 13. veku pre Hrista. Grad je postao slavan u vreme kralja Ašurnasirpala Drugog oko 880. godine pre nove ere.

Ašurnasirpal Drugi je ponovo Nimrud proglasio prestonicom. Izgradio je velike palate i hramove na mestu gde je raniji grad bio pretvoren u ruševinu.

Iskopavanjima su otkriveni značajni bareljefi, slonovača i skulpture.

Statua Ašurnasirpala Drugog bila je u odličnom stanju, kao i kolosalni krilati lavovi sa ljudskom glavom, koji su čuvali ulaz u palatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: