Pisac Peter Handke postao počasni građanin Beograda

U Skupštini grada Beograda danas je održan svečani prijem povodom gradske slave Spasovdan i tom prilikom je humanisti i piscu Peteru Handkeu uručena Povelja počasnog građanina Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

20:13

Default images
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Domaćin slave, gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je Spasovdan vekovima simbol obnove i razvoja Beograda. "Ova slava ukazuje na stalno uzdizanje grada, neuništivu nadu i veru naroda u budućnost", rekao je gradonačelnik koji je sa predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem na svečanosti uručio Povelju počasnog građanina Beograda Peteru Handkeu, koji, prema rečima gradonačelnika, gaji "privrženost Beogradu na poseban način".

Kako je istakao Mali, Handke je svojim predanim radom promovisao Beograd i Srbiju u svetu. "Nema pisca na svetu koji nas je više zadužio od Petera Handkea. Izabrali ste teži put - put borbe i istine i zbog toga Vas Srbija i Beograd cene", rekao je Mali podsetivši na piščeve eseje o Srbiji i osporavanja koja je doživljavao zato što se protivio diskriminaciji srpskog naroda.

Austrijski pisac je nakon uručenja Povelje, na srpskom jeziku rekao da obećava da će ostati veran Beogradu - tragičnom gradu ali gradu koji je, kako je istakao, svetao i spolja i iznutra.

"Moja istorija je kod tragičnog naroda, a moje mesto je u tragičnom i svetlom Beogradu. To je grad koji je tri puta bombardovan u jednom veku", rekao je Handke ali i istakao da Beograd nikada nije bio mračno gnezdo Balkana kako su ga neki doživljavali. "Ja ne zaslužujem ovo priznanje, ali ga primam u ime svoje dece", rekao je Handke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: