Kultura

Petak, 15.10.2010.

15:00

“Dom za vešanje“ u novembru u BG-u

Pank opera režisera Emira Kusturice "Dom za vešanje" zasnovana na njegovom istoimenom filmu biće izvođena od 10. do 15. novembra u beogradskom Sava centru.

Izvor: Tanjug

Default images

U operi čiju postavku režira Kusturica u glavnim ulogama pojaviće se rok pevač Nenad Janković, poznatiji pod pseudonimom Nele Karajlić, folk pevači Milica Todorović i Stefan Anđelković, glumica Gorica Popović, violinista Dejan Sparavalo i drugi.

Muziku za "Dom za vešanje" su napisali članovi Kusturicinog The No Smoking Orchestra, Janković, Sparavalo i bubnjar Stribor Kusturica, a dirigent je Zoran Komadina.

Kako je najavljeno, muziku će izvoditi The No Smoking Orchestra i The Garbage Serbian Philharmonia.

"Dom za vešanje" je pod imenom "Time of the Gypsies" odnosno "Les Temps des Gitans" premijerno postavljena pre nekoliko godina u pariskoj operi Bastilja, na ideju producenta Marka di Domenika.

"U jesen 2002. godine Mark došao u Beograd da me vidi i predložio mi da napišemo operu na temu iz filma 'Dom za vešanje'. Mislili smo da je reč o potpuno suludom projektu. Nikada do tada nismo pisali operu, a Mark je do ideje došao videvši film i gledajući naše koncerte", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, Domenikov entuzijazam za projekat je bio toliki da je zarazio Kusturicu i čitavu njegovu ekipu "idejom da je takav izazov moguće realizovati".

"Bio je to svojevrsni izazov....trebalo je stvoriti koherentno muzičko delo, koje nije samo niz nezavisnih pesama, a sve u funkciji jedne jake priče...Naravno držali smo se glavne teme: ljubavne priče Perhana i Azre u prvom planu, i trgovine i eksploatacije dece u drugom", kaže Janković.

Kusturica je osvojio u Kanu "Zlatnu palmu" za režiju filma "Dom za vešanje" (1988), u kome je Davor Dujmović (1969-1999) igrao Perhana, mladića koji napreduje u kriminalnom miljeu jugoslovenskih Roma na severu Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

7 min

Podeli: