Kultura

Četvrtak, 27.03.2014.

10:06

Dodeljene nagrade 36. Salona arhitekture

Gran pri 36. Salona arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu dodeljen je Milanu Đuriću, Aleksandru Vuji i Milki Gnjato za vrtić “Tesla – nauka za život” u Bloku 67 na Novom Beogradu.

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Default images

Žiri 36. Salona arhitekture, koji je svečano otvoren 25. marta u MPU, istakao je da autori nagrađenog projekta eksperimentišu kontekstom i lokacijom - mestom sučeljavanja dve novobeogradske matrice, vešto koristeći proceduru “objekat varira a kontekst ga prati”, što rezultira nastankom zgrade iz grada, prenosi portal SEEcult.

“Prostorna organizacija je dosledna i u potpunosti podređena specifičnim programskim zahtevima i standardima savremene dečje pedagogije”, istakao je žiri, pohvalivši autore za doslednu primenu standarda energetske efikasnosti, uz vešto očuvanje perceptivnog kvaliteta samog objekta i estetičkog doprinosa kontekstu.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ/bb
Nagrađeni objekat je u formalnom smislu sinteza tri rudimentarne geometrijske forme: kruga, kao simbola beskonačnosti, trougla, kao simbola težnji, i pravougaonika, kao simbola integriteta.

Prema jednom od prvih teoretičara edukacije Fridrihu Frobelu, deca bi upravo trebalo da savladaju te tri osnovne forme pre nego što bi bila prepuštena istraživanju u spoljnom svetu.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ/bb
Žiri 36. Salona arhitekture, koji su činili Aleksandar Bobić (predsednik), Aleksandar Keković, Tanja Manojlović, Bojana Pejić i Milorad Vidojević, dodelio je nagrade i u pojedinačnih pet kategorija, kao i priznanja i pohvale.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ/bb
Salon arhitekture u znaku je jubileja – 40 godina od osnivanja, a predstavlja do 30. aprila u MPU 114 radova, od kojih su u konkurenciji bila 74.

U okviru pratećeg programa Salona, biće predstavljeni brojni gosti iz zemlje i inostranstva, a poseban segment čini izložba posvećena istorijatu te manifestacije, na kojoj su prikazana nagrađena dela u periodu od 1974. do 2014. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: