Kultura

Subota, 24.10.2015.

11:16

Kusturica otvara Sajam knjiga; domaćin - Rusija

Jubilarni 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće sutra reditelj Emir Kusturica i predstavnica Rusije zemlje ovogodišnjeg počasnog gosta, direktorka moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu i priređivač serije knjiga o srpsko-ruskim istorijskim vezama Natalija Noročnickaja.

Izvor: Beta

Default images

Pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo", Beogradski sajam knjiga publici će od 25. oktobra do 1. novembra predstaviti 416 domaćih i 67 inostranih izlagača, a organizatori najavljuju i brojne promocije, tribine, izložbe i druge sadržaje. Gosti sajma knjiga biće pisci Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Boris Jevsejev, Eduard Verkin, Viktor Jerofejev, Sergej Lukjanjenko.

Na Beogradskom sajmu knjiga predstaviće se i izlagači iz Francuske, BiH, Irana, Crne Gore, Republike Srpske, Japana, Belorusije, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Nemačke, Italije, Kine, Brazila, Angole, Indije, Rumunije i Azerbejdžana.

Na štandu Rusije, među 1.500 knjiga ruskih izlagača biće predstavljeno delo "Stara Srbija - drama jedne civilizacije" iz pera ambasadora Srbije u Moskvi Slavenka Trzića.

Tokom sajamskih dana biće organizovani programi posvećeni jubilejima poput 80. godišnjice rođenja Danila Kiša, sto godina od rođenja Branka Ćopića, godišnjice rođenja Milana Kašanina i Branislava Petronijevića, kao i 1.200. godišnjica Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja.

U pratećem programu prvi put biće organizovano i okupljanje pisaca mlađih od 30 godina. Za najmlađe će biti organizovana serija dečjih programa, a na dečji dan i tribina o najnovijim činjnicama koje pomeraju saznanja o nosiocima srpske pismenosti. Povodom šest decenija Međunarodnog beogradskog sajma knjiga objavljena je i trojezična monografija, a snimljen je i kratki film o hronologiji i istoriji te manifestacije.

Kako su najavili organizatori, počasnii gost Sajma knjiga 2016. biće Iran, zemlja sa jednom od najstarijih kultura u svetu. Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, grupna 150, a porodična 600 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

13 min

Podeli: