NBS na Sajmu knjiga u Zagrebu

Narodna biblioteka Srbije prvi put će samostalno nastupiti na međunarodnog sajmu knjiga u inostranstvu, na Sajmu knjiga i učila "Interliber" u Zagrebu, od 13. do 18. novembra.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

16:21

Default images

Kako je najavila NBS, u godini jubileja, 180 godina od osnivanja, prvi put će učestvovati samostalno na nekom međunarodnom sajmu knjiga sa ciljem da intenzivira i obogati regionalnu saradnju. Učešće NBS na Sajmu knjiga u Zagrebu omogućila je novoosnovana Fondacija NBS.

Na Sajmu u Zagrebu NBS predstaviće svoju izdavačku produkciju iz ove godine koja je, kako je istaknuto, više nego udvostručena kao i najznačajnija izdanja iz prethodnih godina.

Izdavačka delatnost NBS ove godine pored stručnih publikacija iz bibliotečko-informacione oblasti, obogaćena je delima iz nacionalne kulturne baštine, savremene umetnosti i nauke u novopokrenutim edicijama "Dela“, "Ogledalo“ i "Traganja".

U ediciji "Dela" objavljivaće se reprinti kapitalnih izdanja obogaćeni predgovorima i studijama istaknutih stručnjaka iz različitih oblasti. U ediciji "Ogledalo" naći će se dela domaćih autora, uz njihove prevode na strani jezik a u ediciji "Traganja" objavljivaće se savremena prevodna književnost.

Prva knjiga iz edicije "Ogledalo" je "Kutija za pisanje" Milorada Pavića koja će biti objavljena i u prevodu na engleski jezik.

Nacionalna biblioteka predstaviće i novitete, suvenire NBS: podmetače, markere knjiga, majice, torbe, razglednice, projekat Istorijska šetnja, koji je pokrenula sa Prvom srpskom fabrikom sreće, u nameri da ukaže na izuzetan kulturni i istorijski značaj Beograda. Projekat se sastoji iz serije razglednica, svojevrsnih gradskih vodiča, koje vode u tri tematske šetnje istorijskim jezgrom grada. Materijal za izradu razglednica korišćen je iz bogatog fonda NBS.

Od posebnih publikacija, NBS će predstaviti katalog izložbe "Srbija na karti Evrope i sveta" autorki Olivere Stefanović i Maše Miloradović, publikaciju "Narodna biblioteka Srbije : 1832-2012", objavljenu povodom 180 godina postojanja NBS, autorke Vesne Jovanović, zatim Vodič kroz kulturne programe Narodne biblioteke Srbije, autorke Svetlane Gavrilović i publikaciju "Naše ili tuđe : srednjovekovna pisana kultura Balkana i Srednje Evrope", autora Tomaša Klimeka, Nikole Ikonomova i Vladana Trijića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: