Objavljeni kandidati za Bukera

Književnici Ijan Mekjuan (Ian McEwan), Lojd Džouns (Lloyd Jones) i Nikola Barker (Nicola Barker) uvršteni su uži izbor za nagradu Buker (Booker), jedno od najprestižnijih svetskih priznanja u oblasti beletristike.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2007.

11:45

Default images

Pisci Ijan Mekjuan, Lojd Džons i Nikola Barker našli su se u užem izboru za nagradu Buker zajedno sa En Enrajt (Anne Enright), Mohsinom Hamidom (Mohsin Hamid) i Indrom Sinhom (Indra Sinha).

Ijan Mekjuan, koji je već osvojio ovu nagradu 1998. godine, nalazi se među favoritima sa svojim delom „On Chesil Beach“.

Najnoviji roman Ijana Mekjuana, tragična priča o ljubavi, četvrto je delo pisca koje se našlo u užem izboru za nagradu Buker.

Knjiga Lojda Džounsa „Mister Pip“ takođe je nominovana za prestižnu književnu nagradu nakon što je osvojila Komonvelt književnu nagradu za najbolju knjigu u 2007. godini.

Delo Nikol Barker „Darkman“ našla se u užem izboru tri godine nakon što je sa romanom „Clear: A Transparent Novel“ dospela na širu listu kandidovanih za nagradu Buker.

Roman Mohsina Hamida „The Reluctant Fundamentalist“ prati život pakistanca u SAD čiji se život menja nakon terorističkog napada na Ameriku.

Hauard Dejvis, predsedavajući ovogodišnjeg žirija, izjavio je da se nada da će nakon pažljive i strastvene debate njihova odluka o pobedniku privući interesovanje šire publike.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Buker bio je roman Kirana Desaja (Kiran Desai) „The Inheritance“.

Godišnja Bukerova nagrada, čiji je nagradni fond 50.000 funti (70.000 evra), uspostavljena je 1969. godine, a dobitnici su isključivo pisci Komonvelta ili Irske Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: