Queer lion prvi put u Veneciji

Nakon četiri godine pregovora, na 64. Filmskom festivalu u Veneciji, koji se održava od 29. avgusta do 8. septembra, prvi put će biti dodeljena nagrada „Queer lion“.

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2007.

17:18

Default images

Nagrada će se ubuduće dodeljivati za najbolji dugometražni film iz takmičarske, ili bilo koje druge selekcije Festivala, koji ima gej temu ili likove.

„Ne tražimo novu „Brokbek planinu“, rekao je programski urednik Daniel Kazagrande i dodao: „Samo tražimo filmove koji najbolje prikazuju gej likove ili teme.“

Od 22 filma u takmičarskom programu 64. Filmskog festivala u Veneciji, i preko šezdeset filmova u sporednim programima, Kazagrande je rekao da očekuje „oko 10 do 12“ filmova koji bi mogli da konkurišu za nagradu.

Pobedniku, koga će odabrati internacionalni žiri, biće uručeno priznanje u vidu zlatne ploče sa venecijanskim krilatim lavom crne boje, čija su krila u duginim bojama „Gej prajd“ zastave.

Kazagrande je predlog za ustanovljenje ove nagrade upravi festivala u Veneciji predao još 2003. godine. Berlinski internacionalni filmski festival već 21 godinu dodeljuje sličnu nagradu  - „Teddy Award“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: