Turska granatirala Kurde, "kopnena ofanziva neizbežna"

Turska vojska saopštila je da je gađala kurdske ciljeve na severu Sirije. Meta položaji Jedinice za zaštitu kurdskog naroda, glavne kurdske milicije u Siriji.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 20.01.2018.

14:59

Turska granatirala Kurde,
Foto: GettyImages

Kako navodi Frans pres, kopnena ofanziva deluje neizbežno.

Turske snage su navele da su gađale kurdske položaje kao odgovor na akcije u sirijskoj oblasti Afrine.

Afrine je pod kontrolom kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

U saopštenju se precizira da je turska vojska gadjala skloništa ekstremista iz tri grupe - Radničke partije Kurdistana, Stranke demokratske unije i Narodnih zaštitnih jedinica.

Visoko pozicionirani zvaničnik američkog Stejt departmenta izjavio je u petak da ukoliko se ispostavi da su navodi o turskom granatiranju sirijskog regiona Afrin tačni, to bi ugrozilo regionalnu stabilnost i ne bi pomoglo u zaštiti bezbednosti turske granice.

"Ne verujemo da vojna operacija ide u prilog regionalnoj stabilnosti, stabilnosti Sirije ili zabrinutosti Truske za bezbednost svoje granice", rekao je novinarima zvaničnik, kojeg Rojters ne imenuje.

On je naglasio da ima ograničene informacije o navodnim vojnim potezima Turske.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je takva vrsta aktivnosti destabilizujuća.

Turski ministar odbrane Nuertin Čanikli je prethodno izjavio da je njegova zemlja započela vojnu operaciju granatiranjem sirijskog regiona Afrin, koji se nalazi pod kontrolom Kurda.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je da su turski avioni počeli bombardovanje kurdskih položaja u Siriji.

"Naše oružane snage su počele vazdušnu kampanju da bi uništile elemente Jedinica za zaštitu naroda", izjavio je Jilirim u govoru na televiziji.

Agencija Anadolija javlja da su u kurdsku enklavu Afrin istovremeno ušli borci proturskih pobunjenika.

Jedinice za zaštitu naroda (YPG) su kurdske paravojne formacije koje su u savezu sa SAD u borbi protiv Islamske države, ali ih Ankara smatra terorističkim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: