Završeno suđenje Bubalu, izricanje presude 26. decembra

Specijalni sudu zakazao za 26. decembar objavljivanje prvostepene presude bivšem ministru Predragu Bubalu i ostalim optuženima u slučaju Luke Beograd.

Izvor: B92

Petak, 08.12.2017.

12:57

Završeno suđenje Bubalu, izricanje presude 26. decembra
Tanjug, arhiva

Oni se terete za zloupotrebe prilikom prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine.

Suđenje optuženima je završeno danas, završnim rečima odbrane koja je tražila od suda da optužene oslobodi od optužbi, za razliku od tužilaštva koje je preložilo zatvorske kazne.

Tužilaštvo za organziovani kriminal sudu je u utorak predložilo da Bubala i još pet okrivljenih osudi na kazne zatvora "ne manje" pet godina, dok je za dvojicu optuženih predložilo kaznu "ne manju" od tri godine zatvora.

Zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja tužilaštvo je predložilo da na kaznu ne manju od pet godina zatvora osudi pored Bubala i izvršne direktore Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.

Zbog krivičnog delo zloupotreba položaja odgovornog lica tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od tri godine zatvora za bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga ciji je vlasnik Milan Beko, koji je ovom postupku bio svedok. Tokom svedočenja pred sudom, Beko je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao.

U septembru ove godine Luka Beograd je oglasila prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: