CG: Kazne za odbijanje vakcinacije do 2.000 eura

Crnogorska vlada usvojila je predlog Zakona o zaštiti stanovništva koji propisuje visoke kazne za roditelje koji odbiju da vakcinišu svoju decu, prenosi VOA.

Izvor: B92

Petak, 01.12.2017.

08:36

CG: Kazne za odbijanje vakcinacije do 2.000 eura
Foto: GettyImages

Predlogom danas usvojenog zakonskog teksta propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda nekih kategorija stanovništva i vakcinanacija dece protiv određenih zaraznih bolesti.

"Roditelj, usvojilac, odnosno staratelj dužan je da detetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vakcinaciju", rekao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović, na konferenciji za medije nakon sednice Vlade.

On je dodao da se iznos propisane kazne za roditelje koji odbiju vakcinaciju svoje dece kreće od 100 do 2.000 evra, prenosi portal rtcg.me.

Hrapović je saopštio da zaštita stanovništva od zaraznih bolesti uključuje planiranje, programiranje, organizovanje, sprovođenje i nadzor nad sprovođenjem mera za sprečavanje, suzbijanje, odstranjivanje i iskorenjivanje zaraznih bolesti, kao i obezbeđivanje materijalnih i drugih sredstava za zaštitu od tih bolesti.

"U cilju zaštite stanovništva od prenosnih bolesti, propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda određenih kategorija stanovništva, kliconoša i zaposlenih u objektima pod sanitarnim nadzorom“, rekao je Hrapović novinarima nakon sednice Vlade.

Prvi čovek crnogorskog zdravstva objasnio je da se podaci o obaveznim pregledima evidentiraju u sanitarnoj knjižici koju je poslodavac dužan da čuva u poslovnim prostorijama u kojima se obavlja delatnost, a koja mora biti dostupna na zahtev sanitarnog inspektora.

Zdravstvene vlasti strahuju da bi značajni pad procenta dece vakcinisane protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR) u posljednjih par godina mogao da dovede do epidemije malih boginja nakon pojave takvih slučajeva u zemljama regiona.

Protivnici vakcinacije smatraju da upravo MMR vakcina, kao i neke druge koje sadrže teške metale, kod dece slabijeg imuniteta mogu dovesti do težih neuroloških smetnji, i optužuju državu za nebrigu i nekompetenciju u pogledu tretmana dece u stanju autizma.

Kao odgovor na kritike dela roditelja i javnosti, crnogorska Vlada je takođe donela odluku da Nacionalnom centru za autizam dodeli posebni prostor u okviru Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici, kao i najsavremeniju opremu za ranu dijagnostiku i intervenciju kod dece koja pate od poremećaja iz takozvanog “autističnog spektra”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: