"Srbija mora da izabere kom bloku želi da pripada"

Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Tomas Klajne-Brokhof složio se da Srbija mora da izabere kom bloku želi da pripada.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

11:52

Ilustracija: Thinkstock

Ipak, on je dodao da je ona to već učinila ulaskom u pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Klajne-Brokhof je u intervjuu agenciji Beta rekao da osnovni propisi Evropske unije ne zabranjuju članicama da gaje dobre odnose sa zemljama izvan Unije, kao i da bi Srbija ulaskom u EU mogla uticati na formiranje spoljne politike EU.

Nemački stručnjak za evropska pitanja se saglasio s izjavom američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia da Srbija ne može "sedeti na dve stolice", ali i izrazio uverenje da je ona već odlučila gde želi da bude.

"Srbija mora da donese odluku kojem klubu želi da pripada, ali je već donela tu odluku ulaskom u pristupanje", rekao je Klajne-Brokhof koji je bio savetnik prethodnog predsednika Nemačke Joahima Gauka.

On je rekao da i neke zemlje EU, uključujući Nemačku, imaju dobre odnose s Rusijom, dodajući da bi Srbija ulaskom u Uniju mogla da učestvuje u koordinisanju zajedničke spoljne politike.

"Srbija bi bila u veoma dobrom položaju. Srbija je bila u klubu i iznosila argumente za različite tonove u odnosima s Rusijom", rekao je potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda.

On je rekao da ništa u propisima EU ne govori da se ne mogu imati dobri odnosi s Rusijom.

"Problem sada nije EU, da ne mogu da se imaju dobri odnosi s drugima. Problem je sada Rusija. Rusija je prekršila norme zajedničkog razumevanja okupiranjem dela druge zemlje. To je problem, ali ne znači da ne možete i da ne treba da imate dobre odnose s Rusijom", rekao je Klajne-Brokhof agenciji Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: