Da li je Katalonija u stvari već proglasila nezavisnost?

Iako ceo svet smatra da Katalonci nisu proglasili nezavisnost, već su referendum iskoristili da zatraže pregovore sa vlastima Španije, u Madridu ne misle tako.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2017.

12:23

Da li je Katalonija u stvari već proglasila nezavisnost?
Foto: EPA / SUSANNA SAEZ

Premijer Španije Marijano Rahoj najavio je da će pre bilo kakvih razgovora sa zvaničnicima iz Barselone formalno zatražiti zvaničan i konkretan odgovor na pitanje da li je Katalonija već proglasila nezavisnost ili nije. On je optužio katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da "namerno stvara konfuziju".

Portparolka katalonskih vlasti je rekla da je Karles Pudždemon potpisao deklaraciju o nezavisnosti koja ima "simbolički značaj", ali je potpuno razjašnjenje neophodno da bi Madrid povukao sledeći korak.

Kako je rekao Rahoj, to je prvi uslov za bilo kakve dalje odluke ili "neke mere koje bi mogle da se pokrenu u skladu sa članom 155 Ustava Španije".

Podsetimo, Pudždemon je u napetom danu u Barseloni objavio da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali je od parlamenta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Ipak, prostor za jednoglasno proglašenje nezavisnosti je i dalje otvoren, dok se Madrid uzda u ustavne odredbe, među kojima je jedna od ključnih ona iz člana 155, koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države.

Pročitajte još: Šta znači Član 155 španskog Ustava

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: