Junker "shvatio Trampa": Jasno je – nema oslanjanja na SAD

Evropska unija ne može da nastavi da se oslanja na SAD za svoju odbranu, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Izvor: B92

Nedelja, 20.08.2017.

15:24

Junker
Getty Images

On je to izjavio u intervjuu za austrijski "Tiroler Tagescajtung".

Govoreći o stanju u EU, on je rekao da su stavovi Evropljana o Uniji sve bolji, ali da se region ne može okrenuti Vašingtonu kada se radi o budućoj zaštiti.

"Postalo je jasno da ne možemo na duže staze da se oslonimo na američku podršku u domenu odbrane", rekao je Junker, prenosi Politiko.eu.

On je dodao da je odluka Velike Britanije da napusti EU oživela podršku Uniji među preostalim članicama bloka.

Istraživanje objavljeno u petak pokazalo je da glasači u osam država EU - Francuske, Španije, Nemačke, Italije, Slovačke, Češke, Holandije i Švedske članstvo u EU sada više vide kao prednost za svoju zemlju nego pre prošlogodišnjeg referenduma u Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: