Vaščikovski: Rat u bivšoj Jugoslaviji marginalan za Evropu

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izazvao je niz kritika u Poljskoj zbog izjave da su ratovi u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih bili marginalni.

Izvor: B92

Subota, 25.03.2017.

09:33

Vaščikovski: Rat u bivšoj Jugoslaviji marginalan za Evropu
Foto: GettyImages

"Evropska unija nije klub altruista. EU je izgrađena zato da u Evropi ne bude rata i 70 godina ga nema. Izuzev marginalnih ratova na Balkanu ili u ovom trenutku važnog, možda ne marginalnog, rusko-ukrajinskog rata. I to cenimo, to je veliki doprinos EU", kazao je Vaščikovski poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Ocena ministra da je najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svetskog rata bio samo marginalan izazvala je lavinu ogorčenja na internetu u Poljskoj.

Na Tviteru i drugim društvenim mrežama mnogi su bez reči počeli da postavljaju fotografije posledica ratnih razaranja koje su vidljive i danas.

"V. Vaščikovski je konstatovao u Polsatnjuz da je rat na Balkanu bio marginalan, 100.000 žrtava etničkih čišćenja, 1,5 milion izbeglica. Srebrenica", reagovao je na Tviteru novinar te poljske televizije Pjotr Vitvicki.

"Genocid u Evropi krajem 20. veka. Marginalno", jedan je od tipičnih komentara na izjavu šefa poljske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: